Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed ontwikkelen. Dit is ook belangrijk voor de hulpverleners zelf. Door regelmatig te overleggen met het gezin of alles nog goed gaat, kunnen ze waar nodig dingen aanpassen. Hier zijn 5 dingen die jij moet weten over jeugdhulp.
Wat is jeugdhulp?
Jeugdhulp biedt steun aan kinderen en ouders die het moeilijk hebben met opvoeden. Dit kan zijn door persoonlijke begeleiding van Plushome, hulp voor het hele gezin of ondersteuning van teams uit de buurt. Het doel is om de problemen van gezinnen proberen op te lossen en alles thuis beter te laten gaan.
Wanneer is jeugdhulp noodzakelijk?
Je hebt jeugdhulp nodig als er thuis, op school of met vrienden problemen zijn. Als ouders het gevoel hebben dat ze de opvoeding niet meer trekken, of als hun kinderen problemen hebben met hun gedrag, hoe het gaat op school, of hoe ze zich voelen, dan kan jeugdhulp echt helpen. Het is dan wel een goed idee om snel hulp te zoeken, zodat problemen niet erger worden.
Waar kan je voor jeugdhulp terecht?
Als gezinnen jeugdhulp nodig hebben, kunnen ze naar de gemeente gaan. De gemeente zorgt ervoor dat ze de juiste hulp krijgen. Dit kan via jeugdteams in de buurt, Centra voor Jeugd en Gezin, of na een doorverwijzing van een dokter. Samen met de gemeente kijk je welke hulp het beste past en zij helpen je om die hulp ook echt te krijgen.
Jeugdhulp vs. jeugdzorg
Mensen halen de termen jeugdhulp en jeugdzorg vaak door elkaar, maar er is een verschil. Jeugdhulp is alle hulp en begeleiding voor gezinnen. Jeugdzorg gaat specifiek over jeugdbescherming en jeugdreclassering, dus als het echt misgaat. Jeugdhulp probeert gezinnen sterker te maken en problemen te voorkomen. Jeugdzorg komt in actie als een kind niet veilig thuis kan zijn.
Langdurige hulp en ondersteuning
Meestal is jeugdhulp iets tijdelijks, maar soms hebben kinderen langer hulp nodig. Gemeenten geven vaak hulp voor een korte periode, maar als het nodig is, kunnen ze ook besluiten dat een kind langer hulp krijgt. Ouders moeten weten dat langere hulp mogelijk is en hoe ze die kunnen aanvragen.