De Plaswekker: Effectief en Vriendelijk voor Kinderen met Bedplassen

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan zowel voor het kind als de ouders een uitdaging vormen. Gelukkig is er een hulpmiddel dat al vele gezinnen heeft geholpen: de plaswekker. In dit artikel bespreken we wat een plaswekker is, hoe het werkt, en waarom het een effectieve oplossing kan zijn voor bedplassen.

Wat is een plaswekker?

Een plaswekker is een apparaat dat speciaal is ontworpen om kinderen te helpen stoppen met bedplassen. Het bestaat uit een vochtsensor die in het ondergoed van het kind wordt geplaatst en een draadloze ontvanger die naast het bed wordt geplaatst. Wanneer de sensor detecteert dat het kind begint te plassen, stuurt het een signaal naar de ontvanger, die vervolgens een geluid of trilling activeert. Dit signaal wekt het kind op, zodat ze naar het toilet kunnen gaan om te plassen.

Hoe werkt een plaswekker voor een kind?

Een plaswekker werkt door middel van conditionering. Het idee is dat het kind leert om het gevoel van een volle blaas te associëren met wakker worden en naar het toilet gaan. Hier zijn de stappen van het gebruik van een plaswekker:

 1. Plaats de vochtsensor: De vochtsensor wordt in het ondergoed van het kind geplaatst, bij voorkeur in de buurt van de urinebuis. Het is belangrijk dat de sensor goed contact maakt met de huid.
 2. Plaats de ontvanger: De ontvanger wordt naast het bed van het kind geplaatst, binnen gehoorbereik. Wanneer de sensor vocht detecteert, stuurt het een signaal naar de ontvanger.
 3. Stel het alarm in: De meeste plaswekkers hebben verschillende alarmopties, zoals geluid, trilling of een combinatie van beide. Kies de instelling die het beste werkt voor uw kind.
 4. Start het gebruik: Laat uw kind de plaswekker dragen tijdens de nacht. Wanneer de sensor vocht detecteert, zal het alarm afgaan, waardoor het kind wakker wordt.
 5. Ga naar het toilet: Zodra het alarm afgaat, moet het kind onmiddellijk naar het toilet gaan om te plassen. Dit is een cruciale stap in het conditioneringsproces.
 6. Herhaal indien nodig: Herhaal dit proces elke nacht totdat uw kind droog blijft. Na verloop van tijd zou het kind moeten leren om wakker te worden voordat het in bed plast.
plaswekker kind

Waarom is een plaswekker effectief?

Een plaswekker is effectief om verschillende redenen:

 1. Conditionering: Het principe van conditionering is de sleutel tot het succes van de plaswekker. Kinderen leren hun blaas te beheersen en wakker te worden wanneer ze moeten plassen.
 2. Geen medicijnen: In tegenstelling tot medicamenteuze behandelingen voor bedplassen, zoals medicijnen, heeft een plaswekker geen bijwerkingen en is het niet verslavend.
 3. Langdurige resultaten: Studies tonen aan dat kinderen die een plaswekker gebruiken, langdurige resultaten boeken. Ze blijven meestal droog, zelfs nadat ze stoppen met het gebruik van de wekker.
 4. Zelfvertrouwen: Het gebruik van een plaswekker kan het zelfvertrouwen van kinderen vergroten. Ze voelen zich zelfstandig en trots wanneer ze droog blijven.
 5. Kindervriendelijk: Plaswekkers zijn ontworpen met kinderen in gedachten. Ze zijn comfortabel om te dragen en het geluid of de trillingen zijn niet beangstigend.

Tips voor succesvol gebruik

Om het meeste uit een plaswekker te halen, zijn hier enkele tips:

 • Geduld: Het kan even duren voordat het kind volledig droog blijft. Blijf geduldig en moedig uw kind aan.
 • Consistentie: Gebruik de plaswekker elke nacht, zelfs in het weekend of tijdens vakanties. Consistentie is essentieel voor succes.
 • Beloningssysteem: Stel een beloningssysteem in om uw kind te motiveren. Bijvoorbeeld, een sticker op een kalender voor elke droge nacht.
 • Betrek uw kind: Laat uw kind betrokken zijn bij het proces. Laat ze de wekker instellen en hun voortgang bijhouden.
 • Praat openlijk: Bespreek het probleem van bedplassen openlijk met uw kind. Zorg ervoor dat ze begrijpen dat het normaal is en dat u hen steunt.

Plaswekker vergoeding!

De vergoeding van plaswekkers kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de zorgverzekering en de specifieke situatie van het kind. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Zorgverzekering

In sommige landen, zoals Nederland, bieden zorgverzekeringen dekking voor de aanschaf van een plaswekker. Het is raadzaam om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te achterhalen of uw polis een vergoeding biedt voor plaswekkers en onder welke voorwaarden. Vergeet niet om te vragen naar eventuele specifieke vereisten of procedures voor vergoeding.

Medische Noodzaak

De meeste zorgverzekeraars zullen de vergoeding van een plaswekker overwegen als er sprake is van medische noodzaak. Dit houdt in dat het kind al een tijd last heeft van bedplassen en andere behandelingen niet effectief zijn gebleken. Uw arts kan hierbij een cruciale rol spelen door medische informatie te verstrekken en de noodzaak van een plaswekker te onderbouwen.

Eigen Risico

Het is ook belangrijk om te weten dat, zelfs als uw zorgverzekering een vergoeding biedt voor een plaswekker, u mogelijk te maken krijgt met uw eigen risico. Dit is het bedrag dat u zelf moet betalen voordat de verzekering begint te vergoeden. Zorg ervoor dat u begrijpt hoe uw eigen risico werkt en hoeveel u mogelijk moet bijdragen.

Aanvullende Verzekering

Sommige zorgverzekeraars bieden vergoedingen voor plaswekkers als onderdeel van aanvullende verzekeringen. Dit betekent dat u mogelijk een aanvullende verzekering moet afsluiten om in aanmerking te komen voor vergoeding. Het is verstandig om de verschillende polissen en dekkingsopties te vergelijken om te zien welke het beste bij uw situatie past.

Plaswekker Kopen

Het kopen van een plaswekker kan een belangrijke stap zijn in het aanpakken van bedplassen, zowel voor kinderen als volwassenen. Er zijn verschillende merken en modellen beschikbaar, waaronder de populaire plaswekkers zoals Rodger, Dryly, Urifoon en Uriflex. In dit artikel zullen we de verschillende opties bekijken en enkele tips geven over het aanschaffen van een plaswekker.

Bij het kopen van een plaswekker zijn er verschillende merken en modellen om uit te kiezen. Hier zijn enkele populaire opties:

1. Plaswekker Rodger

De Rodger plaswekker is een bekende keuze en biedt betrouwbare prestaties. Het systeem omvat een sensor die in het ondergoed wordt geplaatst en een draadloze ontvanger die naast het bed wordt geplaatst. Wanneer de sensor vocht detecteert, activeert het de ontvanger om het kind of de volwassene te wekken. De Rodger plaswekker heeft verschillende alarmopties en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

2. Dryly Plaswekker

Dryly is een modern merk dat een plaswekker combineert met een app. Het systeem maakt gebruik van een sensor die in speciale broekjes wordt geplaatst. Wanneer vocht wordt gedetecteerd, stuurt de sensor een signaal naar de app op een smartphone of tablet. De app geeft zowel geluidsalarmen als visuele aanwijzingen om de gebruiker wakker te maken. Dryly richt zich voornamelijk op kinderen en biedt een interactieve benadering van bedplassenbehandeling.

3. Urifoon Plaswekker

Urifoon is een ander merk dat plaswekkers aanbiedt voor zowel kinderen als volwassenen. Hun systemen omvatten sensorbroekjes die vocht detecteren en een alarmeenheid die naast het bed wordt geplaatst. Urifoon heeft verschillende modellen en opties om aan de behoeften van verschillende gebruikers te voldoen.

4. Uriflex Plaswekker

Uriflex biedt ook plaswekkers voor zowel kinderen als volwassenen. Ze staan bekend om hun betrouwbaarheid en effectiviteit. Net als andere plaswekkers bestaat het systeem uit een vochtsensor en een ontvanger die een alarm activeert wanneer vocht wordt gedetecteerd.

Plaswekker voor Volwassenen

Hoewel plaswekkers vaak geassocieerd worden met kinderen, zijn er ook specifieke modellen beschikbaar voor volwassenen met enuresis (onvrijwillig urineren). Deze plaswekkers zijn ontworpen om discreet en comfortabel te dragen, en ze kunnen volwassenen helpen om de aandoening aan te pakken met behulp van conditionering.

Plaswekker Broekjes

Sommige merken, zoals Dryly, bieden sensorbroekjes aan in plaats van traditionele ondergoedsensoren. Deze broekjes zijn speciaal ontworpen om comfortabel en discreet te zijn, terwijl ze nog steeds vocht detecteren en een alarm activeren wanneer dat nodig is.

Bij het kopen van een plaswekker is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals het comfort, de geluidsopties, de prijs en de leeftijd van de gebruiker. Daarnaast is het altijd verstandig om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te volgen om de plaswekker optimaal te benutten.

Conclusie

De plaswekker is een effectief en vriendelijk hulpmiddel om kinderen te helpen stoppen met bedplassen. Het werkt door middel van conditionering en heeft langdurige resultaten zonder de bijwerkingen van medicijnen. Met geduld, consistentie en betrokkenheid van zowel ouders als kinderen, kunnen gezinnen bedplassen succesvol aanpakken. Dus, als u worstelt met dit probleem, overweeg dan een plaswekker als een mogelijke oplossing. Het kan een positieve impact hebben op het zelfvertrouwen en het welzijn van uw kind.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.