De relatie tussen angststoornissen en fysieke pijn

Een angststoornis kan enorme gevolgen hebben voor het lichaam, aangezien lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Lichamelijke klachten met een psychische oorzaak worden een somatoforme stoornis genoemd. Daarnaast kan een angststoornis reeds aanwezige lichamelijke pijn verder verergeren. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, is het belangrijk om tijdig hulp en begeleiding in te schakelen, bijvoorbeeld bij een psycholoog in Almere. Wat is de relatie tussen een angststoornis en pijnklachten?

Angststoornis

Een angststoornis is een verzamelnaam voor verschillende aan angst gerelateerde stoornissen. Het verschil met normale angst zit hem in de ernst  waarmee de symptomen ervaren worden, en de mate waarin het het dagelijks leven ontwricht. Iemand met een angststoornis kan bepaalde plekken of situaties vermijden die de angst aanmoedigen. Een angststoornis gaat gepaard met verschillende symptomen als rusteloosheid, nervositeit, gespannenheid en concentratieproblemen. De angstgevoelens kunnen ook resulteren in een paniekaanval, waarbij het lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt. Een paniekaanval kan gepaard gaan met een verhoogde hartslag, duizeligheid, hyperventilatie en misselijkheid.

Relatie met pijn

Angststoornis heeft een relatie pijn, die op verschillende plekken in het lichaam ervaren kan worden. Veel voorkomende klachten zijn nek- en schouderpijn, buikpijn, hoofdpijn en migraine. Pijnsensatie heeft een negatieve invloed op angst, waardoor dit een risicofactor vormt voor een ernstiger beloop van de angststoornis. Op deze manier komt iemand met een angststoornis in een vicieuze cirkel terecht, waarbij de lichamelijke klachten en de angst elkaar versterken. Bijvoorbeeld, een paniekaanval veroorzaakt hartkloppingen, en hartkloppingen maken angstig. Daar komt bij dat mensen met een angststoornis vaak extra alert zijn op signalen uit het lichaam, en veel focus richten op fysieke klachten. Om de vicieuze cirkel te doorbreken, is het belangrijk om de angststoornis aan te pakken.

Ademhaling

Acute angst of paniek kan goed beheerst worden door middel van aandachtig ademhalen. De ademhaling heeft het vermogen om zowel de geest als het lichaam tot rust te brengen. Mensen die angst of pijn ervaren, ademen meestal oppervlakkig vanuit de borst. Door de ademhaling naar de buik te verplaatsen wordt hij dieper, waardoor de hartslag minder snel gaat. Het gevolg is dat lichaam en geest kalmeren, en de angst afneemt. Een andere methode is om de nadruk te leggen op de uitademing. De inademing is gelinkt aan het sympathische zenuwstelsel, dat zorgt voor actie. De uitademing is gelinkt aan het parasympathische zenuwstelsel, dat zorgt voor rust. Door meer nadruk te leggen op de uitademing, wordt tevens meer nadruk gelegd op het deel van het zenuwstelsel dat voor ontspanning zorgt.

Verschillende therapieën

Daarnaast is het zaak om de oorzaak van de angst aan te pakken. Cognitieve gedragstherapie kan daarbij uitkomst bieden. Bij cognitieve gedragstherapie leer je bepaalde denkpatronen te herkennen die de angstgevoelens opwekken. Door de gedachten te herkennen en om te vormen naar positieve gedachten, zal de angst verminderen. Een andere mogelijke therapie is exposure therapie, waarbij men geconfronteerd wordt met datgene wat de angst opwekt. Dit gaat geleidelijk, waarbij het onderwerp van angst eerst gevisualiseerd wordt, en daarna steeds dichterbij gebracht wordt tot het daadwerkelijk vlak voor je is. Het idee daarachter is dat geleidelijke blootstelling aan het onderwerp van de angst een mens systematisch ongevoelig maakt.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Help jezelf en anderen aan meer rust en ontspanning met Reiki

In een drukke maatschappij is het soms moeilijk om rust te vinden. Stress, pijn en energiegebrek zijn problemen waar velen mee worstelen. Reiki kan hierbij een uitkomst bieden. Het is een eenvoudige manier om meer balans in je leven te brengen. Wat is Reiki energie?...

Zo kun je nóg gezonder leven

Gezondheid is het fundament van een goed leven. Door een paar aanpassingen kun je je gezondheid naar een hoger niveau tillen. Eet bewust en met aandacht Gezonde voeding is een sleutel tot een gezond leven, maar het gaat niet alleen om wát je eet, maar ook hoe je eet....

Wat is een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling?

Een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling, ook wel bekend als postoperatieve pijn, is een mogelijke complicatie die kan optreden na het ondergaan van deze tandheelkundige procedure. Hoewel een wortelkanaalbehandeling bedoeld is om een geïnfecteerde of beschadigde...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.