Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van hevige hoofdpijn met zich mee? Een voorbeeld van een ingrijpende vorm van hoofdpijn is clusterhoofdpijn. In dit geval treedt de hoofdpijn in aanvallen op, waarbij de pijn vaak aan een kant van het hoofd begint. In veel gevallen ziet men een aanval horend bij clusterhoofdpijn niet aankomen, het ontstaat heel plotseling. In dit artikel lees je er meer over. 

Ontstaan en kenmerken van clusterhoofdpijn 

Zoals reeds aangehaald werd ontstaan de aanvallen van clusterhoofdpijn vaak heel spontaan. Hierbij opmerkend dat de serie van aanvallen meerdere weken tot zelfs maanden aan kan houden. Na deze serie lijkt de clusterhoofdpijn te zijn verdwenen, om vervolgens later in het jaar opnieuw terug te keren. Onder meer een lange vlucht en bijvoorbeeld het gebruik van alcohol kunnen de aanvallen versterken en activeren. Ook een verblijf in een gebied met weinig zuurstof, zoals in bergachtige regio’s, kan hieraan bijdragen.

De aanvallen zelf kunnen een duur hebben, variërend van vijftien minuten tot wel drie uur. Vaak gaat het hierbij niet om één aanval per dag, maar tot wel acht herhalingen. Behandelingen van deze aanvallen helpen de duur ervan in te perken. 

Pijn aan in plaats van in het hoofd 

Naast de pijn die zich in het hoofd lijkt te bevinden, zoals de clusterhoofdpijn, kan zich ook pijn voordoen aan het hoofd. Daarvan is bijvoorbeeld sprake in het geval van aangezichtspijn. Bij aangezichtspijn word je geconfronteerd met een heftige pijn in het gezicht, waarbij dit zich veelal aan één zijde van het hoofd voordoet. Denk bijvoorbeeld aan pijn rond de ogen, pijn aan de bovenkaak of aan de neus. Deze pijn kan het gevolg zijn van een bloedvat dat tegen de aangezichtszenuw drukt. Het gaat vaak niet om een doorlopende pijn, maar om losse aanvallen. 

Deze aanvallen kunnen zich een aantal keer per dag voordoen, maar ook tientallen keren. Het kan mensen beperken in hun doen en laten gedurende de dag. In de perioden tussen de pijnaanvallen wordt vaak niets van pijn gevoeld. Ook het gezicht zelf heeft in deze perioden geen afwijkingen. Het wordt aangeraden om pijnklachten nauwkeurig bij te houden in een eigen dagboek. Vaak is lastig te duiden waardoor de pijn ontstaat. 

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Ontdek de kracht van Joya schoenen voor pijnverlichting bij lopen

Introductie Bij Pijnsamen.nl richten we ons op het ondersteunen van mensen die worstelen met lichamelijke ongemakken zoals pijnlijke voeten, gewrichtsproblemen of rugklachten. Een baanbrekende oplossing die we graag onder de aandacht brengen, zijn de innovatieve...

Welke trippelstoel voor ouderen?

Het kiezen van de juiste hulpmiddelen kan een wereld van verschil maken voor ouderen die hun zelfstandigheid willen behouden. Een trippelstoel biedt hierin een uitstekende oplossing: deze stoel combineert comfort, mobiliteit en ergonomie. Maar hoe kies je de juiste...

Kan botox helpen tegen migraine?

Migraine beïnvloedt het leven van veel mensen. Soms met gevolg dat iemand arbeidsongeschikt raak. Voor wie regelmatig met intense hoofdpijn worstelt, voelt het soms alsof er geen uitweg is. Pijnstillers, rust of alternatieve behandelingen – veel is vaak al geprobeerd....

Wat is vestibulaire migraine?

Vestibulaire migraine is een vorm van migraine waarbij duizeligheid en evenwichtsproblemen op de voorgrond staan. Het kan bijzonder verwarrend zijn voor degenen die eraan lijden, omdat de symptomen soms sterk afwijken van de 'klassieke' migraine met hoofdpijn. Veel...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.