Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo spelen gezonde tanden en tandvlees mee voor vele aspecten van je welzijn. We zullen hier verder op ingaan in deze blog.

Wat doet een tandarts eigenlijk?

Een tandarts is vaak de eerste die je ziet als het om je gebit gaat. Hij kijkt naar je tanden, bepaalt wat er aan de hand is, bedenkt een plan om je gebit te behandelen en zorgt vervolgens dat je tanden worden verzorgd. Zijn doel is om te voorkomen dat je gebitsproblemen krijgt en om eventuele problemen goed te behandelen. Zo blijft je mond gezond en kun je zo lang mogelijk van je eigen tanden blijven genieten. Daarnaast zorgt de tandarts ervoor dat je goed geïnformeerd bent over hoe je je mond gezond houdt. Hij geeft je advies en legt uit hoe je het beste voor je tanden kunt zorgen. Vaak laat hij dit soort uitleg ook over aan de mondhygiënist of een assistent.

Preventie van tandproblemen

Je tanden zijn een heel belangrijk aspect voor je fysieke en mentale gezondheid. Zo doet tandpijn enorm veel pijn en dit zal je dagelijkse leven erg beïnvloeden. Wees daarom dus accuraat met de tandartsbezoeken. Bij de tandarts hebben ze professionele stoelen van bijvoorbeeld Novymed. Dit zorgt ervoor dat jij lekker ligt terwijl de tandarts een controle zal uitvoeren in je mond. Hierbij kijken ze naar tandproblemen zoals tandbederf, ontstoken tandvlees en gaatjes. Wanneer een van deze problemen op tijd wordt gezien dan kan de tandarts vroegtijdig ingrijpen en zorgen dat er geen ernstige problemen ontstaan. Wanneer je te lang wacht met pijn of problemen aan je tanden zul je uiteindelijk voor meer pijnlijke behandelingen en torenhoge kosten komen te staan.

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees heeft ook invloed op je algehele gezondheid. Er zijn vele tandvlees aandoeningen zoals parodontitis en gingivitis die kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Vanwege deze redenen is het belangrijk om je tanden en tandvlees te laten controleren. Wanneer je tandvlees ontstoken is kun je het advies krijgen om meer te flossen, en soms moet je een professionele reiniging. Hiervoor wordt je dan doorgestuurd naar de mondhygiënist. Dit zorgt ervoor dat de kans op infecties verkleint.

Krijg controle op beginstadium van mondkanker

Mondkanker is een heel ernstige ziekte die vaak lastig is te herkennen wanneer het nog om een vroeg stadium gaat. Gelukkig zijn tandartsen zo getraind dat ze signalen van mondkanker kunnen herkennen tijdens regelmatige controles. Hierbij kun je denken aan gezwellen, pijn of zweren. Een vroegtijdige detectie zorgt voor een grotere kans op genezing.  Het is dus gewoon uiterst belangrijk voor je gezondheid om regelmatig bij de tandarts op bezoek te gaan. Het is niet alleen van belang voor je gebit, maar voor je algehele voorkomen en welzijn. Een gezonde mond en tanden zorgt voor meer zelfverzekerdheid in het dagelijkse leven en een zorg minder als het gaat om gezondheid.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.