Artikel Nederlandstalig Tijdschrift Pijnbestrijding

 in Blog, Chronische pijn, De Week van de Pijn, Film, Happy Motion, Medicatie

Betere zorg voor patiënten met chronische pijn

Ilona Thomassen, Pijnpatiënten naar één stem

Het grote epidemiologische onderzoek van Breivik naar chronische pijn en de consequenties daarvan, dateert alweer uit 2006. Toch is er nog steeds geen krachtige (politieke) stem om de zorg voor chronisch pijnpatiënten daadwerkelijk te verbeteren. Miljoenen patiënten wachten op een echt antwoord om, het liefst met minder pijn, iets te kunnen doen aan hun kwaliteit van leven.

Er zijn initiatieven zoals werken in multidisciplinaire teams omdat chronische pijn alle domeinen van het leven raakt. Er zijn pogingen tot netwerken en samenwerking tussen de 1e en de 2e lijn. En er zijn veel betrokken behandelaars die met onderzoek en artikelen actief zijn op het terrein van chronische pijn. Maar de stap naar ‘personalized medicine’ is nog toekomstmuziek.

Het wordt dan ook tijd voor een daadwerkelijke aanpak. In 2020 zouden pijnpatiënten de kwaliteit van zorg moeten waarderen met tenminste een 8 en niet met een 5,7 zoals nu het geval is.

Betere zorg is ook nodig voor de preventie van chronische pijn. De juiste diagnose en de juiste behandeling door de juiste behandelaars op het juiste moment, moeten het aantal patiënten dat overgaat van acute naar chronische pijn verminderen.

Door de Zorgstandaard Chronische pijn zouden het model en de organisatie van de zorg kunnen veranderen, maar dan is het noodzakelijk dat iedereen actief meedoet. Wanneer patiënten, zorgverleners en verzekeraars samenwerken moet het lukken om de kwaliteit van leven te verbeteren en, niet onbelangrijk, om de hoge maatschappelijke kosten te verminderen.

De Week van de Pijn 2016 laat zien wat gedreven mensen alleen al door persoonlijke betrokkenheid kunnen bereiken. Met diverse evenementen in het land en twee congressen wordt aandacht besteed aan nieuwe inzichten en concrete handvatten voor betere behandeling. Daarnaast is er een documentaire gemaakt die laat zien wat chronische pijn doet met je dagelijks leven, werk en relaties.

Alle pijn de wereld uit, dat gaat niet lukken. Maar de wereld is zoveel meer dan alleen pijn. Dat is het perspectief dat we patiënten kunnen bieden.

Een patiënte vertelde onlangs: “Ik heb een buiten- en een binnenwereld. De buitenwereld begrijpt niet wat pijn mij kost aan verdriet, energie en niet meer meetellen. De binnenwereld kan het niet vertellen omdat die pijn mijn leven zo beheerst”.

Pijn vervreemdt je dus en daar moet een einde aan komen.

(Bron: Nederlandstalig Tijdschrift Pijnbestrijding)

Artikel NTTP

Aanbevolen berichten
Showing 2 comments
  • Marianne Brantenaar
    Beantwoorden

    Help!! Waar bestaat die betere zorg dan uit? Onlans kreeg ik weer ermstige pijn aan mijn li schouder, en ben naar een neuroloog verwezen voor de timtelingen in mijn hand.. Omdat de twee processen paralel aan elkaar verlopen, kon ik geen goed verhaal maken. Inmiddels heeft de fysio en de tens behandeling en een polsbrace de zaak weer handelbaar gemaakt. Ook gebruik ik Cannabidiol DHC olie bij de andere pijnstilling, maar in de plaats,van Lyrica. Ik ben -als ernstige pijnpatient- steeds zoekende naar een beetje steun in het voortdurende lijdensproces. Zelf doe ik van alles, aangepast sporten, tot het ‘naar de warme zon gaan’. Ik heb ook al 6 of 7 jr gelden bij Reade een pijncursus gevolgd. Nu merk ik dat ik -na wederom meerdere klachten aan mijn bewegingsapparaat- in een soort spiraal raak. Voel me afglijden naar een eenzame plek. Mijn man begrijpt mijn gedrag niet altijd, meer, helaas. Hij is ale jaren mijn liefdevolle mantelzorger. Het moet toch niet zover komen dat hij er het bijltje bij neergooit? Zelf zeg ik dat ik CEO ben van de firma ‘pasaan’! Graag een kleine vingerwijzing waar ik -73-jarige invalide vrouw- weer oonieuw kan beginnen. Dank u.

  • Maaike heukelom
    Beantwoorden

    Het meeste pijn doet bij mij het feit dat ik het gevoel heb niet meer mee te draaien in de maatschappij. Ik sta erbuiten. Door de pijn kan ik niet meer functioneren en acceptatie is moeilijk.

Laat een bericht achter