Gebroken enkel

Je enkel is een van de meest kwetsbare gewrichten in je lichaam. Het is een complex gewricht dat bestaat uit verschillende botten, gewrichtsbanden en spieren. Als je je enkel ooit hebt gebroken of gekneusd, weet je hoe pijnlijk en beperkend dit letsel kan zijn. In deze uitgebreide tekst gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen en behandelingen van gebroken en gekneusde enkels, en bespreken we ook enkele verwante onderwerpen zoals het doorlopen met een gebroken enkel, enkelverstuikingen, en het gebruik van enkelbraces.

gebroken enkel

Gebroken Enkel Symptomen

Een gebroken enkel is een ernstig letsel dat optreedt wanneer een of meerdere botten in het enkelgewricht breken. De symptomen van een gebroken enkel kunnen variëren afhankelijk van de ernst van het letsel, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn: Ernstige pijn is vaak het eerste symptoom van een gebroken enkel. De pijn kan onmiddellijk optreden na een blessure of zich geleidelijk ontwikkelen.
 • Zwelling: De enkel kan opzwellen als reactie op het letsel. Dit komt door ontsteking en de ophoping van vocht in het gebied.
 • Blauwe plekken: Een gebroken enkel kan leiden tot blauwe plekken rondom het gewricht, veroorzaakt door beschadigde bloedvaten.
 • Moeilijkheid om gewicht te dragen: Het kan moeilijk of onmogelijk zijn om op de gebroken enkel te staan of te lopen.
 • Veranderingen in de enkelvorm: In sommige gevallen kan de enkel er abnormaal uitzien, met een misvorming van het gewricht.

Als je vermoedt dat je enkel gebroken is, is het van cruciaal belang om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Een arts kan de ernst van het letsel beoordelen en de juiste behandeling aanbevelen.

Doorlopen met Gebroken Enkel

Een veelvoorkomende misvatting is dat je kunt blijven lopen met een gebroken enkel. Sommige mensen proberen de pijn te negeren en normaal te blijven functioneren, maar dit kan leiden tot ernstige complicaties. Het doorlopen met gebroken enkel kan het letsel verergeren, de genezing vertragen en permanente schade veroorzaken.

Wanneer een enkel gebroken is, moeten de gebroken botten in de juiste positie worden gezet en gestabiliseerd worden om genezing mogelijk te maken. Dit kan betekenen dat je gips, een spalk of zelfs een operatie nodig hebt, afhankelijk van de aard en ernst van de breuk.

Enkel Verstuikt of Gebroken?

Vaak worden enkelverstuikingen en enkelbreuken met elkaar verward, omdat ze vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, zoals pijn, zwelling en moeilijkheid bij het lopen. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de aard van het letsel:

 • Enkelverstuiking: Dit treedt op wanneer de gewrichtsbanden die de botten in de enkel bij elkaar houden worden uitgerekt of gescheurd. Het is meestal het gevolg van een verdraaiing of verzwikking van de enkel.
 • Enkelbreuk: Bij een enkelbreuk is er daadwerkelijk schade aan een of meerdere botten in het enkelgewricht.

Hoewel enkelverstuikingen meestal minder ernstig zijn dan enkelbreuken, is het nog steeds belangrijk om ze serieus te nemen en de juiste behandeling te krijgen. Een arts kan bepalen of het om een verstuiking of breuk gaat en de behandeling dienovereenkomstig starten.

Enkel Verzwikt of Gebroken?

Een veelvoorkomend letsel bij sporters en actieve mensen is het verzwikken van de enkel. Dit gebeurt wanneer de enkel plotseling naar binnen of naar buiten wordt gedraaid, waardoor de gewrichtsbanden worden overbelast. Het resultaat is vaak een enkelverstuiking.

vocht in enkel

Het verzwikken van je enkel kan zeer pijnlijk zijn en kan leiden tot zwelling en beperking van de beweging. Het is belangrijk om direct te stoppen met de activiteit die het letsel heeft veroorzaakt en rust te nemen. IJs en elevatie kunnen helpen bij het verminderen van de zwelling, en een enkelbrace kan worden gebruikt om de enkel te ondersteunen tijdens het herstel.

Wanneer Loopgips bij Gebroken Enkel?

Loopgips, ook wel bekend als een looplaars of een wandelschoen, kan worden voorgeschreven voor enkelblessures zoals verstuikingen of breuken. Loopgips is ontworpen om de enkel te immobiliseren en te beschermen tijdens het genezingsproces, terwijl je toch in staat bent om te lopen.

Loopgips is meestal lichter en comfortabeler dan traditioneel gips, waardoor het gemakkelijker is om te dragen. Het biedt ondersteuning en stabiliteit aan de enkel, wat kan helpen bij het voorkomen van verdere schade.

Het is echter belangrijk om de instructies van je arts op te volgen bij het dragen van loopgips, en je moet je activiteiten beperken om het herstel niet te vertragen.

Autorijden na Gebroken Enkel

Autorijden na een gebroken enkel kan een uitdaging zijn, omdat het herstelproces tijd kan kosten en de enkel mogelijk niet in staat is om goed te functioneren tijdens het rijden. Het is belangrijk om te begrijpen dat het besturen van een voertuig met een gebroken enkel gevaarlijk kan zijn, zowel voor jezelf als voor anderen op de weg.

In de meeste gevallen zal je arts je adviseren om niet te rijden totdat je enkel voldoende is hersteld en je weer volledige controle en kracht hebt. Dit kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de ernst van de breuk en hoe goed je reageert op de behandeling.

Gebroken Enkel Brace

Een enkelbrace is een hulpmiddel dat vaak wordt gebruikt bij de behandeling van enkelverstuikingen en andere enkelblessures. Het is een elastische bandage die rond de enkel wordt gewikkeld om extra ondersteuning en compressie te bieden.

Een enkelbrace kan helpen bij het verminderen van zwelling, het stabiliseren van de enkel en het voorkomen van verdere blessures. Het is belangrijk om de enkelbrace op de juiste manier te dragen volgens de instructies van je arts of fysiotherapeut.

Vocht in Enkel

Het vasthouden van vocht in de enkel, ook wel oedeem genoemd, kan optreden als reactie op een enkelblessure. Zwelling en vochtophoping zijn normale reacties van het lichaam op letsel en ontsteking.

Om vocht in je enkel te verminderen, kun je gebruikmaken van de RICE-methode:

 • Rust: Geef je enkel voldoende rust om te herstellen.
 • IJs: Breng ijs aan op de gezwollen enkel om zwelling te verminderen.
 • Compressie: Draag een elastische bandage of enkelbrace om druk uit te oefenen en zwelling te verminderen.
 • Elevatie: Houd je enkel omhoog boven het niveau van je hart om vochtophoping te verminderen.

Als de zwelling aanhoudt of ernstig is, raadpleeg dan een arts voor verdere evaluatie en behandeling.

Enkelbanden Gescheurd Test

Een enkelbanden gescheurd test kan worden uitgevoerd om de ernst van een enkelverstuiking te beoordelen. Deze test wordt meestal uitgevoerd door een arts of fysiotherapeut en omvat verschillende bewegingen en manipulaties van de enkel om de stabiliteit en integriteit van de gewrichtsbanden te testen.

Een veelvoorkomende test is de anterior drawer test, waarbij de arts voorzichtig aan de hiel trekt om te zien of de enkel instabiel is. Een positieve test kan wijzen op gescheurde enkelbanden en kan verdere evaluatie en behandeling rechtvaardigen.

Dikke Enkel

Een dikke enkel is een veelvoorkomend symptoom van enkelblessures zoals verstuikingen of breuken. De zwelling en vochtophoping kunnen de enkel dikker maken dan normaal.

Om een dikke enkel te behandelen, kun je de eerder genoemde RICE-methode gebruiken. Als de zwelling aanhoudt of gepaard gaat met ernstige pijn, raadpleeg dan een arts voor evaluatie en behandeling.

Conclusie

Het breken en kneuzen van je enkel kan een pijnlijk en beperkend letsel zijn, maar met de juiste behandeling en zorg is volledig herstel vaak mogelijk. Het is belangrijk om enkelblessures serieus te nemen, medische hulp te zoeken indien nodig, en de aanbevelingen van je arts op te volgen om een snel en volledig herstel te bevorderen. Het vermijden van activiteiten zoals autorijden totdat je enkel volledig is hersteld, kan ook bijdragen aan een veilig herstelproces.