Gebroken arm

Een gebroken arm kan een pijnlijke en ontmoedigende ervaring zijn. Of je nu een sportblessure hebt opgelopen, een val hebt gemaakt, of betrokken was bij een ongeval, het begrijpen van de verschillende soorten armfracturen en hoe ze worden behandeld, is essentieel voor een snel herstel. In deze uitgebreide gids over armfracturen zullen we specifiek kijken naar olecranonfracturen en Monteggia-fracturen, hun symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingsopties.

Gebroken arm

Wat is een Armfractuur?

Een armfractuur verwijst naar het breken van een of meer botten in de arm. De arm bestaat uit drie belangrijke botten: de bovenarm (opperarmbeen of humerus) en de twee onderarmbotten (spaakbeen en ellepijp). Elk van deze botten kan breken als gevolg van verschillende soorten verwondingen.

Soorten Armfracturen

Olecranonfractuur

Een olecranonfractuur is een specifiek type gebroken arm dat optreedt in het ellebooggewricht. Het olecranon is het botige deel van de elleboog dat uitsteekt en zich net onder de huid bevindt. Deze breuk kan variëren in ernst van een klein scheurtje tot een volledige breuk. Enkele veelvoorkomende oorzaken van olecranonfracturen zijn:

 • Valpartijen op de elleboog.
 • Directe impact op de elleboog.
 • Overmatige druk op de elleboog tijdens een ongeval.

Symptomen van een Olecranonfractuur

De symptomen van een olecranonfractuur kunnen zijn:

 • Ernstige pijn in de elleboog.
 • Zwelling en blauwe plekken rond het ellebooggewricht.
 • Beperkte beweging van de elleboog.
 • Het gevoel van een knappend geluid bij de verwonding.

Bij vermoeden van een olecranonfractuur is het essentieel om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Monteggia Fractuur

Een Monteggia-fractuur is een zeldzamere type gebroken arm die betrekking heeft op de breuk van de ellepijp (ulna) en een ontwrichting van het spaakbeen (radius) bij de elleboog. Deze fractuur kan uitdagender zijn om te diagnosticeren en behandelen vanwege de complexe aard ervan.

Oorzaken van Monteggia Fractuur

Monteggia-fracturen kunnen optreden als gevolg van:

 • Direct letsel aan de elleboog.
 • Overmatige draaikracht op de arm.
 • Sportblessures.

Symptomen van een Monteggia Fractuur

De symptomen van een Monteggia-fractuur kunnen zijn:

 • Ernstige pijn en zwelling in de elleboog.
 • Abnormale beweging van de elleboog.
 • Een duidelijke deuk of afwijking van het ellebooggewricht.

Een snelle en juiste diagnose is cruciaal om verdere complicaties te voorkomen.

Diagnose en Behandeling

Als je vermoedt dat je een gebroken arm hebt, is het van vitaal belang om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Een arts zal meestal een reeks diagnostische tests uitvoeren, waaronder röntgenfoto’s, om de aard en ernst van de fractuur vast te stellen.

Behandelingsopties

De behandeling van een gebroken arm hangt af van verschillende factoren, waaronder het type fractuur, de locatie en de ernst ervan. Enkele veelvoorkomende behandelingsopties zijn:

 • Gipsverband: Bij eenvoudige fracturen kan een gipsverband voldoende zijn om de botten te stabiliseren terwijl ze genezen.
 • Chirurgie: In sommige gevallen, zoals ernstige of gecompliceerde fracturen, kan chirurgie nodig zijn om de botten te herpositioneren en te fixeren met pinnen, platen of schroeven.
 • Fysiotherapie: Na de behandeling is fysiotherapie vaak nodig om de kracht en mobiliteit van de arm te herstellen.

Zelfhulptips voor een Sneller Herstel

Naast medische behandeling zijn er enkele stappen die je kunt nemen om je herstel te bevorderen:

 1. Volg het behandelingsplan: Houd je aan de instructies van je arts voor gipsverband, medicatie en fysiotherapie.
 2. Voeding: Zorg voor een gezond dieet rijk aan calcium en vitamine D, wat essentieel is voor botgenezing.
 3. Rust en oefening: Geef je arm voldoende rust, maar oefen ook de voorgeschreven oefeningen om stijfheid te voorkomen.
 4. Pijnmanagement: Volg het voorgeschreven pijnstillingsregime om comfortabeler te herstellen.
 5. Raadpleeg je arts: Als je enige tekenen van infectie, abnormale pijn of andere complicaties opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

Het is belangrijk op te merken dat hersteltijden kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de fractuur en de individuele gezondheid. Volg altijd het advies van je arts op.

Conclusie

Een gebroken arm kan een uitdagende tijd zijn, maar met de juiste medische zorg en zelfhulptips kun je een snel en succesvol herstel bevorderen. Het begrijpen van de verschillende soorten armfracturen, zoals de olecranonfractuur en de Monteggia-fractuur, is cruciaal voor een effectieve behandeling. Onthoud altijd dat het raadplegen van een arts de eerste stap is bij vermoeden van een armfractuur, en volg zorgvuldig het voorgeschreven behandelingsplan voor het beste resultaat.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Het belang van gedragsverandering voor een gezondere levensstijl

Een gezondere levensstijl bereiken gaat verder dan simpelweg een dieet volgen of af en toe wat sporten. Het draait om een fundamentele verandering in onze gewoonten en gedragingen, die ons uiteindelijk in staat stelt om duurzame verbeteringen in onze gezondheid en...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.