Gebroken elleboog

Een gebroken elleboog kan een pijnlijke en verontrustende ervaring zijn. Of het nu het gevolg is van een ongeval, een val, of een andere traumatische gebeurtenis, het is belangrijk om te weten hoe je de symptomen kunt herkennen en wat je moet doen als je denkt dat je elleboog gebroken is. In deze uitgebreide gids bespreken we alles wat je moet weten over een gebroken elleboog, van de symptomen tot de behandelingsopties.

Elleboog Gebroken Test: Hoe Weet Je of Je Elleboog Gebroken Is?

Het eerste wat je moet weten, is hoe je kunt bepalen of je elleboog gebroken is. Hoewel we geen medische professionals zijn, kunnen we je enkele aanwijzingen geven die kunnen duiden op een gebroken elleboog. Onthoud echter dat alleen een arts een definitieve diagnose kan stellen.

elleboog gebroken

Symptomen van een Gebroken Elleboog

 1. Pijn: Een gebroken elleboog gaat meestal gepaard met hevige pijn. Als je merkt dat je elleboog pijnlijk is en je het gevoel hebt dat je het niet goed kunt bewegen, is dat een teken.
 2. Zwelling: Zwelling rondom de elleboog kan optreden na een fractuur. Let op eventuele zwelling, vooral als deze snel optreedt na een val of een ongeval.
 3. Misvorming: Soms kan een gebroken elleboog leiden tot een zichtbare misvorming van het gewricht. Als je merkt dat je elleboog er anders uitziet dan normaal, kan dat een teken zijn van een breuk.
 4. Beperkte Beweging: Probeer je elleboog voorzichtig te buigen en te strekken. Als je merkt dat dit moeilijk of pijnlijk is, kan dit wijzen op een fractuur.

Als je een of meer van deze symptomen ervaart na een val of een ander ongeval, is het essentieel om medische hulp te zoeken. Een arts kan een röntgenfoto maken om de diagnose te bevestigen.

Wat is een Radiuskopfractuur?

Een van de meest voorkomende soorten elleboogfracturen is de radiuskopfractuur. De radius is het bot aan de binnenkant van de onderarm, dat zich uitstrekt tot in de elleboog. Een breuk in dit bot kan ernstige pijn en ongemak veroorzaken. Hier zijn enkele belangrijke feiten over radiuskopfracturen:

Oorzaken van Radiuskopfracturen

 • Val op de uitgestrekte arm: Dit is een veelvoorkomende oorzaak van radiuskopfracturen, vooral bij jonge volwassenen.
 • Sportblessures: Sommige sporten, zoals skateboarden en fietsen, brengen een verhoogd risico op elleboogfracturen met zich mee.
 • Auto-ongelukken: Bij een auto-ongeluk kunnen krachten op de elleboog leiden tot een breuk in de radiuskop.
radiuskopfractuur

Symptomen van een Radiuskopfractuur

 • Pijn aan de buitenkant van de elleboog
 • Zwelling en blauwe plekken
 • Beperking van de elleboogbeweging
 • Mogelijk een hoorbare knap of knak op het moment van verwonding
 • Gevoeligheid rond het gebied van de breuk

Het is belangrijk op te merken dat niet alle radiuskopfracturen hetzelfde zijn. De ernst van de breuk kan variëren, van een kleine scheur tot een volledige breuk. De behandeling hangt af van de aard van de fractuur en kan variëren van gipsimmobilisatie tot chirurgie.

Wat Te Doen Bij een Gebroken Elleboog

Als je vermoedt dat je elleboog gebroken is, is het volgen van de juiste stappen van cruciaal belang voor een snel herstel. Hier zijn enkele belangrijke stappen om te onthouden:

 1. Zoek onmiddellijk medische hulp: Bel 112 of ga naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp. Een arts zal de ernst van de breuk beoordelen en de juiste behandeling aanbevelen.
 2. Immobiliseer de elleboog: Als je wacht op medische hulp, probeer dan de elleboog in een comfortabele positie te houden en immobiliseer deze indien mogelijk. Dit kan helpen verdere schade te voorkomen.
 3. IJsapplicatie: Als er sprake is van zwelling, kan het aanbrengen van ijs gedurende 15-20 minuten per keer helpen om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten.
 4. Pijnbeheersing: Je kunt over-the-counter pijnstillers nemen zoals paracetamol om de pijn te verlichten totdat je medische hulp krijgt.

Gebroken Elleboog Symptomen: Wat Te Verwachten

Naast pijn, zwelling en beperkte beweging, kunnen er andere symptomen zijn die optreden bij een gebroken elleboog. Deze symptomen kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de breuk en of er andere omliggende structuren zijn beschadigd. Hier zijn enkele mogelijke symptomen:

 • Gevoelloosheid of tintelingen in de hand of vingers.
 • Ernstige blauwe plekken of bloedingen rond de elleboog.
 • In sommige gevallen kan de elleboog uitsteken of er abnormaal uitzien als gevolg van de breuk.
 • Pijn bij het bewegen van de pols of vingers.

Behandelingsopties voor een Gebroken Elleboog

De behandeling van een gebroken elleboog hangt af van verschillende factoren, waaronder de aard van de breuk, de leeftijd van de patiënt en de algemene gezondheid. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

 1. Gipsimmobilisatie: Bij sommige elleboogfracturen kan de arts ervoor kiezen om de elleboog in een gipsverband te plaatsen om het te immobiliseren en te laten genezen.
 2. Chirurgie: In gevallen van ernstige fracturen, vooral wanneer botfragmenten verplaatst zijn, kan een operatie nodig zijn om de botten te herpositioneren en te fixeren met metalen pennen of schroeven.
 3. Fysiotherapie: Na het genezen van de breuk kan fysiotherapie nuttig zijn om de bewegingsmogelijkheid en kracht in de elleboog te herstellen.
 4. Medicatie: Pijnmedicatie kan worden voorgeschreven om ongemak te verminderen.

Het is van vitaal belang om de aanbevelingen van je arts op te volgen en regelmatige follow-upafspraken te maken om het herstelproces te begeleiden.

Conclusie

Een gebroken elleboog is een serieuze blessure die onmiddellijke medische aandacht vereist. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel de juiste zorg te zoeken. Radiuskopfracturen zijn slechts een van de vele mogelijke elleboogblessures, en de behandeling kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie.

Raadpleeg altijd een arts voor een nauwkeurige diagnose en behandelingsopties. Een vroege en juiste behandeling kan het herstelproces versnellen en ervoor zorgen dat je je elleboog weer normaal kunt gebruiken.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Het belang van gedragsverandering voor een gezondere levensstijl

Een gezondere levensstijl bereiken gaat verder dan simpelweg een dieet volgen of af en toe wat sporten. Het draait om een fundamentele verandering in onze gewoonten en gedragingen, die ons uiteindelijk in staat stelt om duurzame verbeteringen in onze gezondheid en...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.