Gebroken middenhandsbeentje

Een gebroken hand of gebroken middenhandsbeentje zijn pijnlijke en potentieel ernstige blessures die je dagelijkse leven ernstig kan beïnvloeden. Of het nu komt door een ongelukkige val, een sportblessure, of een ander incident, het is belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt als je hand gebroken is, hoe het wordt behandeld en wat je kunt verwachten tijdens het herstelproces. In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op de nuances van een gebroken hand, met speciale aandacht voor het breken van het middenhandsbeentje, ook wel bekend als het metacarpale.

Wat is een gebroken hand?

Een gebroken hand verwijst een gebroken middenhandsbeentje, inclusief de metacarpale botten. De hand heeft in totaal vijf metacarpale botten die vanaf de pols naar de vingers lopen. Wanneer een of meer van deze botten beschadigd raken, wordt dit beschouwd als een gebroken hand.

Hoe kun je de metacarpale botten breken?

Een gebroken hand kan op verschillende manieren voorkomen. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 1. Vallen: Een val waarbij je met gestrekte handen op de grond landt, kan leiden tot een gebroken hand. Dit gebeurt vaak tijdens alledaagse activiteiten.
 2. Sportblessures: Sporten zoals voetbal, basketbal en boksen kunnen letsel aan de hand veroorzaken, vooral als er direct contact is met een tegenstander of als er een val optreedt.
 3. Ongevallen: Auto-ongelukken, fietsongevallen en andere ongevallen waarbij de hand wordt blootgesteld aan impact, kunnen leiden tot handblessures.
 4. Mishandeling: Slagen of stoten tegen de hand, met name in gevechtssituaties, kunnen resulteren in een gebroken hand.

Symptomen van een gebroken hand

Als je je middenhandsbeentje gebroken hebt dan kun je dat herkennen aan de volgende symptomen:

 • Pijn: Ernstige pijn in de hand, vooral bij beweging of druk, is een veelvoorkomend teken van een gebroken hand.
 • Zwelling: De hand kan opzwellen na een blessure.
 • Blauwe plekken: Blauwe plekken kunnen zich ontwikkelen rond het gebied van de breuk.
 • Deformiteit: In sommige gevallen kan de hand er abnormaal uitzien of misvormd zijn.
 • Beperkte beweging: Je kunt moeite hebben om je hand te bewegen of te gebruiken.

Middenhandsbeentje gebroken test

Wanneer je vermoedt dat je hand gebroken is, is het van groot belang om te weten hoe je kunt testen of je middenhandsbeentje gebroken is. Deze test kan helpen bij het herkennen van een mogelijke breuk voordat je medische hulp zoekt. Hier zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt volgen als onderdeel van zelfevaluatie:

 1. Inspecteer visueel: Bekijk je hand zorgvuldig. Als je een ernstige misvorming of een onnatuurlijke buiging van een van de vingers opmerkt, kan dit een indicatie zijn van een gebroken middenhandsbeentje. Houd er echter rekening mee dat niet alle breuken gepaard gaan met zichtbare veranderingen.
 2. Beweeg je vingers: Probeer voorzichtig je vingers te bewegen. Als je extreme pijn ervaart bij het bewegen van een specifieke vinger of als je merkt dat je de vinger niet soepel kunt bewegen, kan dit wijzen op een breuk.
 3. Druk voorzichtig: Oefen voorzichtig druk uit op elk van de metacarpale botten in je hand. Dit zijn de botten die zich tussen de pols en de vingers bevinden. Als je pijn voelt bij het indrukken van een specifiek metacarpaal bot, kan dit een teken zijn van een middenhandsbeentje gebroken test.

Hoewel deze zelfevaluatietest nuttig kan zijn bij het identificeren van mogelijke breuken, is het belangrijk op te merken dat alleen een professionele medische beoordeling een definitieve diagnose kan stellen. Als je vermoedt dat je middenhandsbeentje gebroken is op basis van deze test, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Een arts zal röntgenfoto’s en andere diagnostische tests gebruiken om de aanwezigheid en de ernst van de breuk vast te stellen.

Het herkennen van de symptomen en het uitvoeren van een middenhandsbeentje gebroken test kan de eerste stap zijn in het zoeken naar de juiste behandeling. Onthoud echter dat een professionele beoordeling en medisch advies essentieel zijn voor een nauwkeurige diagnose en het bepalen van het meest geschikte behandelplan voor een gebroken hand.

Hoe kun je onderscheiden of je hand gebroken of gekneusd is?

Bij het evalueren van handletsel is het cruciaal om te kunnen onderscheiden of je hand gebroken of gekneusd is. De symptomen kunnen soms vergelijkbaar zijn, maar er zijn subtiele verschillen die kunnen helpen bij het stellen van de juiste diagnose. Hier zijn enkele aanvullende tests en overwegingen om in gedachten te houden:

 1. Pijn en zwelling: Zowel bij een gebroken hand als bij een kneuzing kun je pijn en zwelling ervaren. Bij een kneuzing zal de pijn meestal minder intens zijn en geleidelijk afnemen, terwijl bij een breuk de pijn vaak scherp en aanhoudend is.
 2. Bewegingsbereik: Probeer voorzichtig je vingers en pols te bewegen. Als je in staat bent om je hand met relatief gemak te bewegen, is het mogelijk dat je te maken hebt met een kneuzing. Als beweging gepaard gaat met intense pijn en beperking, kan een breuk waarschijnlijker zijn.
 3. Middenhandsbeentje gebroken test: Voer dezelfde test uit die eerder werd genoemd voor het middenhandsbeentje. Als er bij het indrukken van een specifiek metacarpaal bot extreme pijn optreedt, kan dit wijzen op een breuk. In het geval van een kneuzing zal druk doorgaans minder pijnlijk zijn.

Het is belangrijk op te merken dat deze tests slechts indicatief zijn en geen definitieve diagnose kunnen stellen. Als je vermoedt dat je hand gebroken is, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Een arts zal diagnostische beeldvorming en professionele beoordelingen uitvoeren om de juiste diagnose te stellen.

Behandelingsopties als je hand gebroken is

De behandeling van een gebroken hand hangt af van de aard en de ernst van de breuk. Enkele mogelijke behandelingsmethoden zijn:

 1. Gips of spalk: Voor minder ernstige breuken kan het dragen van een gipsverband of spalk voldoende zijn om de hand te immobiliseren en te laten genezen.
 2. Chirurgie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn, vooral als de breuk ernstig is verschoven of als er meerdere breuken zijn.
 3. Fysiotherapie: Na het verwijderen van het gips of de spalk kan fysiotherapie helpen om de kracht en de bewegingsmogelijkheden van de hand te herstellen.
 4. Pijnmanagement: Pijnstillers kunnen worden voorgeschreven om de pijn te verlichten tijdens het genezingsproces.

Middenhandsbeentje gebroken gips

Wanneer een middenhandsbeentje gebroken is, is een van de mogelijke behandelingsmethoden het aanbrengen van gips. Dit is een veelgebruikte aanpak om de gebroken hand te immobiliseren en het genezingsproces te ondersteunen. Hier is wat je moet weten over gipsbehandeling in het geval van een middenhandsbeentje gebroken test:

 1. Stabilisatie: Gips wordt gebruikt om de hand en pols in een stabiele en geïmmobiliseerde positie te houden. Dit voorkomt beweging van het gebroken bot, waardoor de kans op verdere schade wordt verminderd.
 2. Rust en genezing: Tijdens de periode dat je gips draagt, is het essentieel om de hand volledige rust te geven. Dit betekent dat je activiteiten die de hand belasten, zoals tillen of zwaar werk, moet vermijden. De rust geeft het gebroken middenhandsbeentje de kans om te genezen.
 3. Regelmatige controle: Tijdens de gipsperiode zul je regelmatig terug moeten naar je arts voor controle en mogelijke röntgenfoto’s. Dit helpt bij het volgen van het genezingsproces en beoordelen of verdere behandeling nodig is.

Het dragen van gips kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de ernst van de breuk. Het is belangrijk om de instructies van je arts op te volgen en eventuele voorgeschreven medicijnen te nemen, zoals pijnstillers, om comfortabeler door de genezingsperiode te komen.

Het is ook vermeldenswaard dat het verwijderen van het gips meestal wordt gevolgd door fysiotherapie om de handsterkte en bewegingsmogelijkheden te herstellen. Tijdens de revalidatieperiode zal je therapeut je begeleiden bij het geleidelijk opbouwen van de kracht en flexibiliteit van de hand.

Het herstelproces

Het herstel van een gebroken hand kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de ernst van de breuk en hoe goed je de aanbevelingen van je arts opvolgt. Tijdens het herstelproces is het belangrijk om:

 • Rust te nemen: De hand moet voldoende tijd krijgen om te genezen. Overmatig gebruik kan het herstel vertragen.
 • Fysiotherapie te volgen: Fysiotherapie kan helpen om de handsterkte en bewegingsmogelijkheden te herstellen.
 • Medicijnen te nemen: Volg de voorgeschreven medicatie om pijn en ontsteking te beheersen.
 • De instructies van de arts op te volgen: Luister naar je arts en volg zijn of haar advies nauwkeurig op.

Voorkomen van een gebroken hand

Hoewel ongelukken niet altijd te voorkomen zijn, kun je enkele stappen ondernemen om het risico op een gebroken hand te verminderen:

 • Draag beschermende uitrusting tijdens sportactiviteiten.
 • Wees voorzichtig bij het uitvoeren van gevaarlijke taken of het hanteren van zware voorwerpen.
 • Houd je handen en botten gezond door een uitgebalanceerd dieet te volgen en voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen.

Conclusie

Een gebroken hand is een serieuze blessure die snel en adequaat moet worden behandeld. Als je vermoedt dat je hand gebroken is, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Met de juiste zorg en herstelprotocollen kun je terugkeren naar een gezonde, actieve levensstijl na een gebroken hand. Het begrijpen van de oorzaken, symptomen en behandelingsopties is de eerste stap naar een succesvol herstel.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Duurzame mobiliteit in de zorgsector

Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen? Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen en zo een positieve impact hebben op zowel de gezondheid van individuen als de gezondheid van de planeet? De...

Stappenplan voor het kiezen van de beste zorgverzekering in 2024

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is super belangrijk, vooral omdat de gezondheidszorg altijd verandert. Met 2024 in zicht, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste dekking krijgt. In dit artikel gaan we door een paar...

De Plaswekker: Effectief en Vriendelijk voor Kinderen met Bedplassen

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan zowel voor het kind als de ouders een uitdaging vormen. Gelukkig is er een hulpmiddel dat al vele gezinnen heeft geholpen: de plaswekker. In dit artikel bespreken we wat een plaswekker is, hoe het werkt, en...

Reuma: Een overzicht

Reuma is een overkoepelende term die wordt gebruikt om een groep van meer dan honderd verschillende aandoeningen aan te duiden die betrekking hebben op gewrichten, spieren, pezen, botten en het omringende weefsel. De term "reuma" komt van het Griekse woord "rheuma,"...

Wat is stotteren en hoe ga je ermee om? 

Stotteren is een spraakstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen in het vloeiende verloop van spraak. Het kan variëren van herhalingen van geluiden, letters of woorden tot het vasthouden van klanken, en het kan leiden tot verminderde verstaanbaarheid...

Koude voeten: Oorzaken en oplossingen

Koude voeten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens de koude wintermaanden. Ze kunnen erg ongemakkelijk zijn en zelfs pijnlijk. We gaan de meest voorkomende oorzaken van koude voeten bespreken en enkele effectieve oplossingen aangeven om dit probleem aan te...

Vroeg beginnen met de anticonceptiepil, is dat slim?

Anticonceptiepillen zijn al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van de reproductieve gezondheidszorg voor vrouwen over de hele wereld. Ze bieden vrouwen de mogelijkheid om de timing van hun zwangerschap te beheersen en hebben bijgedragen aan de emancipatie en...

Zonnebrand om jouw huid én het milieu te beschermen

De zon is een erg belangrijk onderdeel van ons leven, maar overmatige blootstelling aan de zon kan schadelijke gevolgen hebben voor onze huid, zoals zonnebrand en huidkanker. Om deze reden is het gebruik van zonnebrandproducten van cruciaal belang. Echter, niet alle...

Tanden wisselen bij kinderen

Het wisselen van tanden is een normaal onderdeel van de kindertijd en is een mijlpaal in de ontwikkeling van het kind. Het proces kan echter voor zowel kinderen als ouders vragen oproepen, zoals: doet het pijn? Hoe werkt het? En welke tips en adviezen zijn er om dit...

Puzzelen is meer dan een tijdverdrijf

Puzzelen is al eeuwenlang een geliefd tijdverdrijf voor mensen van alle leeftijden. Of het nu gaat om legpuzzels, kruiswoordpuzzels, sudoku's of andere soorten hersenkrakers, puzzelen heeft een speciale plaats in de harten van velen veroverd. Wat velen misschien niet...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.