Gebroken scheenbeen (Tibia fractuur)

Het scheenbeen, ook bekend als het tibia, is een van de twee botten in het onderbeen en speelt een essentiële rol in onze mobiliteit en stabiliteit. Een tibiafractuur, een breuk in dit bot, kan variëren in ernst en behandeling. In deze uitgebreide gids zullen we dieper ingaan op tibiafracturen, de anatomie van het scheenbeen, de symptomen, en hoe om te gaan met lopen wanneer u vermoedt dat u een gebroken scheenbeen heeft.

tibia fractuur

Anatomie van het Scheenbeen

Het scheenbeen, of tibia, is het grootste van de twee botten in het onderbeen. Het bevindt zich aan de voorkant van het onderbeen, naast het kleinere kuitbeen (fibula). Het scheenbeen speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van het gewicht van het lichaam en het overbrengen van kracht tijdens activiteiten zoals lopen, rennen en springen.

Het scheenbeen bestaat uit verschillende delen, waaronder de schacht, het bovenste uiteinde (proximale epifyse), en het onderste uiteinde (distale epifyse). De schacht van het scheenbeen is het lange middelste gedeelte en is het meest vatbaar voor fracturen, maar fracturen kunnen zich ook voordoen in de proximale en distale epifyse.

Oorzaken van Tibiafracturen

Ee Tibia fractuur kan om verschillende redenen optreden en is vaak het gevolg van trauma of letsel. Enkele van de meest voorkomende oorzaken als je je scheenbeen gebroken hebt, zijn:

 1. Direct trauma: Dit kan optreden bij auto-ongelukken, sportblessures, valpartijen, of andere situaties waarbij het scheenbeen wordt blootgesteld aan plotselinge kracht of impact.
 2. Stressfracturen: Deze vorm van fractuur ontstaat meestal door herhaalde overbelasting van het scheenbeen, zoals bij sporten met veel rennen of springen. Stressfracturen ontwikkelen zich geleidelijk en kunnen pijn en zwelling veroorzaken.
 3. Pathologische fracturen: Deze fracturen kunnen voorkomen als gevolg van verzwakking van het bot door aandoeningen zoals osteoporose of tumoren.
 4. Spiraalfracturen: Deze komen voor wanneer het scheenbeen draait, wat kan optreden bij sportblessures of valpartijen.

Symptomen van een Tibia fractuur

Het herkennen van de symptomen van een tibia fractuur is essentieel om tijdig medische hulp te zoeken. Typische symptomen als je je scheenbeen gebroken hebt, zijn:

 1. Pijn: Intense pijn in het onderbeen, vooral bij beweging of druk op het gebied van de breuk.
 2. Zwelling: Het getroffen gebied kan zwellen als gevolg van de ontstekingsreactie van het lichaam op de fractuur.
 3. Deformiteit: In sommige gevallen kan een tibia fractuur leiden tot een zichtbare afwijking van het onderbeen, waarbij het bot niet op de juiste plaats staat.
 4. Moeite met gewichtsdragen: Het kan moeilijk of onmogelijk zijn om gewicht te dragen op het geblesseerde been.
 5. Gevoeligheid en blauwe plekken: De huid rond de fractuur kan gevoelig zijn en blauwe plekken vertonen.
scheenbeen gebroken

Diagnose van Tibia fracturen

Als u vermoedt dat u een tibia fractuur heeft, is het essentieel om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Uw arts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk aanvullende diagnostische tests bestellen, zoals röntgenfoto’s of een CT-scan, om de locatie en de ernst van de fractuur te beoordelen.

Behandelingsopties voor Tibiafracturen

De behandeling van een tibiafractuur kan variëren, afhankelijk van de aard en de ernst van de breuk. Enkele veelvoorkomende behandelingsmethoden omvatten:

 1. Gipsimmobilisatie: Bij eenvoudige tibiafracturen kan een gipsverband worden aangebracht om het bot te stabiliseren en te laten genezen.
 2. Inwendige fixatie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om metalen pennen, platen of schroeven te plaatsen om de botten in de juiste positie te houden tijdens het genezingsproces.
 3. Externe fixatie: Dit omvat het gebruik van metalen pinnen die buiten het lichaam worden geplaatst om de fractuur te stabiliseren.
 4. Revalidatie: Na het genezen van de fractuur kan fysiotherapie en revalidatie nodig zijn om de kracht en functionaliteit van het been te herstellen.
lopen met gebroken scheenbeen

De specifieke behandeling zal worden bepaald door uw arts op basis van uw individuele situatie. Het is belangrijk om de instructies van uw zorgverlener op te volgen om een volledig herstel te bevorderen.

Lopen met gebroken scheenbeen

Lopen met een gebroken scheenbeen kan zeer uitdagend en pijnlijk zijn. In de meeste gevallen zal uw arts u adviseren om gewicht te vermijden op het geblesseerde been en om krukken te gebruiken om te helpen bij het verlichten van de druk. Hier zijn enkele tips voor lopen met een gebroken scheenbeen:

 1. Gebruik krukken: Krukken bieden ondersteuning en helpen om gewicht te verdelen naar het gezonde been.
 2. Blijf voorzichtig: Probeer niet te veel gewicht op het geblesseerde been te plaatsen om verdere schade te voorkomen.
 3. Houd uw been geïmmobiliseerd: Het is essentieel om de instructies van uw arts op te volgen en eventuele spalken, gips of orthopedische hulpmiddelen te dragen om de breuk te stabiliseren.
 4. Overleg met een fysiotherapeut: Een fysiotherapeut kan u helpen bij het ontwikkelen van een veilig bewegingsplan en oefeningen om uw been te versterken naarmate het geneest.
 5. Wees geduldig: Het herstel van een tibiafractuur kan enige tijd duren, dus wees geduldig en volg het advies van uw medische team op.

Conclusie

Een tibia fractuur is een serieuze blessure die prompte medische aandacht vereist. Het scheenbeen is een vitaal bot voor onze mobiliteit, en het is cruciaal om het goed te laten genezen. Met de juiste behandeling en zorg kunt u herstellen van een tibia fractuur en uw normale activiteiten hervatten. Onthoud altijd om contact op te nemen met uw arts voor een juiste diagnose en behandelingsplan als u vermoedt dat u een tibiafractuur heeft.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Help jezelf en anderen aan meer rust en ontspanning met Reiki

In een drukke maatschappij is het soms moeilijk om rust te vinden. Stress, pijn en energiegebrek zijn problemen waar velen mee worstelen. Reiki kan hierbij een uitkomst bieden. Het is een eenvoudige manier om meer balans in je leven te brengen. Wat is Reiki energie?...

Zo kun je nóg gezonder leven

Gezondheid is het fundament van een goed leven. Door een paar aanpassingen kun je je gezondheid naar een hoger niveau tillen. Eet bewust en met aandacht Gezonde voeding is een sleutel tot een gezond leven, maar het gaat niet alleen om wát je eet, maar ook hoe je eet....

Wat is een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling?

Een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling, ook wel bekend als postoperatieve pijn, is een mogelijke complicatie die kan optreden na het ondergaan van deze tandheelkundige procedure. Hoewel een wortelkanaalbehandeling bedoeld is om een geïnfecteerde of beschadigde...

De relatie tussen angststoornissen en fysieke pijn

Een angststoornis kan enorme gevolgen hebben voor het lichaam, aangezien lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Lichamelijke klachten met een psychische oorzaak worden een somatoforme stoornis genoemd. Daarnaast kan een angststoornis reeds aanwezige lichamelijke pijn...

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.