Gebroken middenvoetsbeentje

Een middenvoetsbeentje gebroken hebben, kan een pijnlijke en verontrustende ervaring zijn. Als je hier ooit mee te maken hebt gehad, weet je dat het niet alleen de fysieke pijn is die zorgwekkend is, maar ook de onzekerheid over hoe je moet omgaan met deze blessure. In deze tekst zullen we alles bespreken wat je moet weten over een gebroken middenvoetsbeentje, inclusief tests om het te diagnosticeren, behandelingsopties en zelfs hoe je kunt omgaan met de uitdaging van doorlopen met een gebroken middenvoetsbeentje.

Middenvoetsbeentje Gebroken: Wat is het?

Laten we beginnen met een duidelijke definitie: het middenvoetsbeentje is een van de vijf botten in de middenvoet van je voet. Het strekt zich uit van je enkel tot aan de basis van je tenen. Een middenvoetsbeentje breuk, ook wel bekend als een Lisfranc fractuur, is een verwonding waarbij een of meer van deze botten beschadigd raken. Het kan resulteren in intense pijn onder de voet, met name in het midden, en kan de mobiliteit ernstig beïnvloeden.

middenvoetsbeentje gebroken

Symptomen van een Gebroken Middenvoetsbeentje

Hoe weet je of je een middenvoetsbeentje hebt gebroken? Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op deze blessure. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Pijn en Zwelling: Een van de eerste tekenen van een middenvoetsbeentje gebroken is meestal pijn en zwelling in het getroffen gebied. De pijn kan variëren van mild tot ernstig.
 2. Moeilijkheid bij Lopen: Door de pijn en zwelling kan lopen moeilijk worden. Sommige mensen beschrijven het gevoel alsof ze op glas lopen.
 3. Blauwe Verkleuring: Soms kan er blauwe verkleuring (blauwe plekken) optreden rond het gebied van de blessure.
 4. Beperkte Mobiliteit: Je kunt merken dat je moeite hebt met bewegen of buigen van je voet, vooral als de blessure ernstig is.
 5. Kraakgeluid of Sensatie: Soms kan een kraakgeluid of -sensatie worden gevoeld of gehoord op het moment van de verwonding.

Middenvoetsbeentje Gebroken Test

Als je vermoedt dat je een middenvoetsbeentje hebt gebroken, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een arts zal verschillende tests en onderzoeken uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Enkele van de meest gebruikte methoden zijn onder andere:

 • Röntgenfoto’s: Een van de meest voorkomende diagnostische hulpmiddelen voor het identificeren van een middenvoetsbeentje breuk zijn röntgenfoto’s. Deze kunnen de exacte locatie en ernst van de breuk onthullen.
 • MRI-scan: In sommige gevallen kan een MRI-scan worden gebruikt om meer gedetailleerde beelden te verkrijgen, vooral als er vermoedens zijn van een Lisfranc fractuur, die dieper in het gewricht kan optreden.
 • Lichamelijk Onderzoek: De arts zal ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij de voet wordt geïnspecteerd en gevoeld om te bepalen waar de pijn zich bevindt en welke bewegingen moeilijk zijn.
 • Functionele Tests: Soms worden functionele tests uitgevoerd, waarbij je wordt gevraagd om je voet te bewegen op specifieke manieren om de mate van beperking te beoordelen.

Behandelingsopties voor een Gebroken Middenvoetsbeentje

Als de diagnose eenmaal is gesteld, zal de behandeling afhangen van de ernst van de breuk en andere individuele factoren. Enkele van de veelvoorkomende behandelingsmogelijkheden zijn onder andere:

 1. Gips: Bij milde breuken kan een gipsverband worden aangebracht om de voet te immobiliseren en de genezing te bevorderen. Dit kan enkele weken duren.
 2. Spalk: In sommige gevallen kan een spalk een geschikter alternatief zijn voor gips, vooral als er sprake is van een Lisfranc fractuur.
 3. Chirurgie: Voor ernstigere breuken of als de botten niet goed op hun plaats kunnen worden gehouden, kan chirurgie nodig zijn. Tijdens de operatie worden de botten gerepareerd en vastgezet met pinnen, schroeven of platen.
 4. Fysiotherapie: Na het verwijderen van het gips of de spalk kan fysiotherapie worden aanbevolen om de mobiliteit en kracht van de voet te herstellen.

Doorlopen met een Gebroken Middenvoetsbeentje

Een van de meest voorkomende zorgen bij mensen met een middenvoetsbeentje gebroken is of ze kunnen blijven lopen of hun normale activiteiten kunnen voortzetten. Het antwoord op deze vraag kan variëren, afhankelijk van de ernst van de blessure en de behandelingsopties.

In sommige gevallen, vooral bij milde breuken, kan het mogelijk zijn om met een speciale laars of spalk door te lopen, onder begeleiding van een arts of fysiotherapeut. Dit kan helpen om de voet te ontlasten en de druk op het gebroken middenvoetsbeentje te verminderen.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het doorlopen met een gebroken middenvoetsbeentje niet altijd de beste optie is en dit moet altijd worden besproken met een medische professional. Doorlopen kan het genezingsproces vertragen of complicaties veroorzaken als het niet op de juiste manier wordt beheerd.

Lisfranc Fractuur en Pijn onder de Middenvoet

Een specifieke vorm van middenvoetsbeentje fractuur is de Lisfranc fractuur. Dit is een ernstige verwonding waarbij de gewrichten tussen de middenvoetsbeentjes en de tarsale botten in de voet zijn beschadigd. Het kan leiden tot langdurige pijn onder de middenvoet en verminderde stabiliteit van de voet. De behandeling van een Lisfranc fractuur kan complex zijn en kan zowel chirurgie als revalidatie omvatten.

Conclusie

Een gebroken middenvoetsbeentje kan een uitdaging vormen, maar met de juiste medische zorg en behandeling is volledig herstel mogelijk. Het is van vitaal belang om bij de eerste tekenen van een mogelijke breuk medische hulp in te roepen om een nauwkeurige diagnose te stellen en de juiste behandelingsroute te volgen. Doorlopen met een gebroken middenvoetsbeentje moet altijd met de nodige voorzichtigheid worden benaderd en onder toezicht van een arts.

Als je ooit te maken hebt met een vermoedelijke middenvoetsbeentje breuk, onthoud dan dat elke blessure uniek is en dat de hier genoemde informatie algemeen van aard is. Raadpleeg altijd een medische professional voor een grondige evaluatie en persoonlijk advies. Het herstelproces kan tijd vergen, maar met de juiste zorg kun je uiteindelijk weer genieten van een pijnvrije, mobiele voet.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Duurzame mobiliteit in de zorgsector

Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen? Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen en zo een positieve impact hebben op zowel de gezondheid van individuen als de gezondheid van de planeet? De...

Stappenplan voor het kiezen van de beste zorgverzekering in 2024

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is super belangrijk, vooral omdat de gezondheidszorg altijd verandert. Met 2024 in zicht, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste dekking krijgt. In dit artikel gaan we door een paar...

De Plaswekker: Effectief en Vriendelijk voor Kinderen met Bedplassen

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan zowel voor het kind als de ouders een uitdaging vormen. Gelukkig is er een hulpmiddel dat al vele gezinnen heeft geholpen: de plaswekker. In dit artikel bespreken we wat een plaswekker is, hoe het werkt, en...

Reuma: Een overzicht

Reuma is een overkoepelende term die wordt gebruikt om een groep van meer dan honderd verschillende aandoeningen aan te duiden die betrekking hebben op gewrichten, spieren, pezen, botten en het omringende weefsel. De term "reuma" komt van het Griekse woord "rheuma,"...

Wat is stotteren en hoe ga je ermee om? 

Stotteren is een spraakstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen in het vloeiende verloop van spraak. Het kan variëren van herhalingen van geluiden, letters of woorden tot het vasthouden van klanken, en het kan leiden tot verminderde verstaanbaarheid...

Koude voeten: Oorzaken en oplossingen

Koude voeten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens de koude wintermaanden. Ze kunnen erg ongemakkelijk zijn en zelfs pijnlijk. We gaan de meest voorkomende oorzaken van koude voeten bespreken en enkele effectieve oplossingen aangeven om dit probleem aan te...

Vroeg beginnen met de anticonceptiepil, is dat slim?

Anticonceptiepillen zijn al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van de reproductieve gezondheidszorg voor vrouwen over de hele wereld. Ze bieden vrouwen de mogelijkheid om de timing van hun zwangerschap te beheersen en hebben bijgedragen aan de emancipatie en...

Zonnebrand om jouw huid én het milieu te beschermen

De zon is een erg belangrijk onderdeel van ons leven, maar overmatige blootstelling aan de zon kan schadelijke gevolgen hebben voor onze huid, zoals zonnebrand en huidkanker. Om deze reden is het gebruik van zonnebrandproducten van cruciaal belang. Echter, niet alle...

Tanden wisselen bij kinderen

Het wisselen van tanden is een normaal onderdeel van de kindertijd en is een mijlpaal in de ontwikkeling van het kind. Het proces kan echter voor zowel kinderen als ouders vragen oproepen, zoals: doet het pijn? Hoe werkt het? En welke tips en adviezen zijn er om dit...

Puzzelen is meer dan een tijdverdrijf

Puzzelen is al eeuwenlang een geliefd tijdverdrijf voor mensen van alle leeftijden. Of het nu gaat om legpuzzels, kruiswoordpuzzels, sudoku's of andere soorten hersenkrakers, puzzelen heeft een speciale plaats in de harten van velen veroverd. Wat velen misschien niet...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.