Gebroken middenvoetsbeentje

Een middenvoetsbeentje gebroken hebben, kan een pijnlijke en verontrustende ervaring zijn. Als je hier ooit mee te maken hebt gehad, weet je dat het niet alleen de fysieke pijn is die zorgwekkend is, maar ook de onzekerheid over hoe je moet omgaan met deze blessure. In deze tekst zullen we alles bespreken wat je moet weten over een gebroken middenvoetsbeentje, inclusief tests om het te diagnosticeren, behandelingsopties en zelfs hoe je kunt omgaan met de uitdaging van doorlopen met een gebroken middenvoetsbeentje.

Middenvoetsbeentje Gebroken: Wat is het?

Laten we beginnen met een duidelijke definitie: het middenvoetsbeentje is een van de vijf botten in de middenvoet van je voet. Het strekt zich uit van je enkel tot aan de basis van je tenen. Een middenvoetsbeentje breuk, ook wel bekend als een Lisfranc fractuur, is een verwonding waarbij een of meer van deze botten beschadigd raken. Het kan resulteren in intense pijn onder de voet, met name in het midden, en kan de mobiliteit ernstig beïnvloeden.

middenvoetsbeentje gebroken

Symptomen van een Gebroken Middenvoetsbeentje

Hoe weet je of je een middenvoetsbeentje hebt gebroken? Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op deze blessure. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Pijn en Zwelling: Een van de eerste tekenen van een middenvoetsbeentje gebroken is meestal pijn en zwelling in het getroffen gebied. De pijn kan variëren van mild tot ernstig.
 2. Moeilijkheid bij Lopen: Door de pijn en zwelling kan lopen moeilijk worden. Sommige mensen beschrijven het gevoel alsof ze op glas lopen.
 3. Blauwe Verkleuring: Soms kan er blauwe verkleuring (blauwe plekken) optreden rond het gebied van de blessure.
 4. Beperkte Mobiliteit: Je kunt merken dat je moeite hebt met bewegen of buigen van je voet, vooral als de blessure ernstig is.
 5. Kraakgeluid of Sensatie: Soms kan een kraakgeluid of -sensatie worden gevoeld of gehoord op het moment van de verwonding.

Middenvoetsbeentje Gebroken Test

Als je vermoedt dat je een middenvoetsbeentje hebt gebroken, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een arts zal verschillende tests en onderzoeken uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Enkele van de meest gebruikte methoden zijn onder andere:

 • Röntgenfoto’s: Een van de meest voorkomende diagnostische hulpmiddelen voor het identificeren van een middenvoetsbeentje breuk zijn röntgenfoto’s. Deze kunnen de exacte locatie en ernst van de breuk onthullen.
 • MRI-scan: In sommige gevallen kan een MRI-scan worden gebruikt om meer gedetailleerde beelden te verkrijgen, vooral als er vermoedens zijn van een Lisfranc fractuur, die dieper in het gewricht kan optreden.
 • Lichamelijk Onderzoek: De arts zal ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij de voet wordt geïnspecteerd en gevoeld om te bepalen waar de pijn zich bevindt en welke bewegingen moeilijk zijn.
 • Functionele Tests: Soms worden functionele tests uitgevoerd, waarbij je wordt gevraagd om je voet te bewegen op specifieke manieren om de mate van beperking te beoordelen.

Behandelingsopties voor een Gebroken Middenvoetsbeentje

Als de diagnose eenmaal is gesteld, zal de behandeling afhangen van de ernst van de breuk en andere individuele factoren. Enkele van de veelvoorkomende behandelingsmogelijkheden zijn onder andere:

 1. Gips: Bij milde breuken kan een gipsverband worden aangebracht om de voet te immobiliseren en de genezing te bevorderen. Dit kan enkele weken duren.
 2. Spalk: In sommige gevallen kan een spalk een geschikter alternatief zijn voor gips, vooral als er sprake is van een Lisfranc fractuur.
 3. Chirurgie: Voor ernstigere breuken of als de botten niet goed op hun plaats kunnen worden gehouden, kan chirurgie nodig zijn. Tijdens de operatie worden de botten gerepareerd en vastgezet met pinnen, schroeven of platen.
 4. Fysiotherapie: Na het verwijderen van het gips of de spalk kan fysiotherapie worden aanbevolen om de mobiliteit en kracht van de voet te herstellen.

Doorlopen met een Gebroken Middenvoetsbeentje

Een van de meest voorkomende zorgen bij mensen met een middenvoetsbeentje gebroken is of ze kunnen blijven lopen of hun normale activiteiten kunnen voortzetten. Het antwoord op deze vraag kan variëren, afhankelijk van de ernst van de blessure en de behandelingsopties.

In sommige gevallen, vooral bij milde breuken, kan het mogelijk zijn om met een speciale laars of spalk door te lopen, onder begeleiding van een arts of fysiotherapeut. Dit kan helpen om de voet te ontlasten en de druk op het gebroken middenvoetsbeentje te verminderen.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het doorlopen met een gebroken middenvoetsbeentje niet altijd de beste optie is en dit moet altijd worden besproken met een medische professional. Doorlopen kan het genezingsproces vertragen of complicaties veroorzaken als het niet op de juiste manier wordt beheerd.

Lisfranc Fractuur en Pijn onder de Middenvoet

Een specifieke vorm van middenvoetsbeentje fractuur is de Lisfranc fractuur. Dit is een ernstige verwonding waarbij de gewrichten tussen de middenvoetsbeentjes en de tarsale botten in de voet zijn beschadigd. Het kan leiden tot langdurige pijn onder de middenvoet en verminderde stabiliteit van de voet. De behandeling van een Lisfranc fractuur kan complex zijn en kan zowel chirurgie als revalidatie omvatten.

Conclusie

Een gebroken middenvoetsbeentje kan een uitdaging vormen, maar met de juiste medische zorg en behandeling is volledig herstel mogelijk. Het is van vitaal belang om bij de eerste tekenen van een mogelijke breuk medische hulp in te roepen om een nauwkeurige diagnose te stellen en de juiste behandelingsroute te volgen. Doorlopen met een gebroken middenvoetsbeentje moet altijd met de nodige voorzichtigheid worden benaderd en onder toezicht van een arts.

Als je ooit te maken hebt met een vermoedelijke middenvoetsbeentje breuk, onthoud dan dat elke blessure uniek is en dat de hier genoemde informatie algemeen van aard is. Raadpleeg altijd een medische professional voor een grondige evaluatie en persoonlijk advies. Het herstelproces kan tijd vergen, maar met de juiste zorg kun je uiteindelijk weer genieten van een pijnvrije, mobiele voet.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Het belang van gedragsverandering voor een gezondere levensstijl

Een gezondere levensstijl bereiken gaat verder dan simpelweg een dieet volgen of af en toe wat sporten. Het draait om een fundamentele verandering in onze gewoonten en gedragingen, die ons uiteindelijk in staat stelt om duurzame verbeteringen in onze gezondheid en...

5 essentiële tips voor een gezonde en veilige werkomgeving

Een veilige werkomgeving is van essentieel belang voor het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Bedrijven die zich inzetten voor het creëren van een veilige en ondersteunende atmosfeer plukken de vruchten van tevreden werknemers en een gezonde...

Gezondheidstips voor op het werk

Niet alleen thuis, ook op het werk is het belangrijk om gezond bezig te zijn. Ben je werkgever, dan wil je natuurlijk dat werknemers zich goed voelen en hun werkzaamheden onder prettige omstandigheden uit kunnen voeren. Waarmee je dit kunt bereiken vertellen we je...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.