Scaphoid fractuur en gebroken handwortelbeentjes

Een plotselinge val, een ongelukkige botsing, of zelfs een sportblessure – ze kunnen allemaal leiden tot scaphoid fracturen, een letsel dat serieus genomen moet worden. Op deze pagina bespreken we alles wat je moet weten over handwortelbeentjes gebroken, van de symptomen tot de behandelingsopties, en hoe je het beste kunt herstellen.

Klik hier voor meer informatie over het breken van je middenhandsbeentjes.

Wat is een Scaphoid fractuur?

Scaphoid fracturen, ook wel bekend als fracturen van de handwortelbeentjes, zijn letsel aan een van de belangrijkste botten in de hand – het scafoïd bot. Dit kleine, boonvormige botje bevindt zich aan de basis van de duim en speelt een cruciale rol in de stabiliteit en functie van de pols.

Handwortelbeentjes gebroken symptomen

Hoe weet je of je handwortelbeentjes gebroken zijn? De symptomen zijn vaak duidelijke indicatoren van dit letsel. Veelvoorkomende tekenen zijn:

 1. Pijn en Tederheid: Een van de eerste tekenen van een scaphoid fractuur is pijn en tederheid in de pols, vooral rond het gebied net onder de duim.
 2. Zwelling: Zwelling kan optreden als gevolg van ontsteking in het gebroken gebied.
 3. Beperkte Beweging: Je zult merken dat je polsbewegingen beperkt zijn, vooral bij het buigen en strekken van de duim.
 4. Blauwe plekken: Soms kan er blauwe plekken verschijnen als gevolg van bloeduitstortingen in het gebied van de breuk.
 5. Gevoeligheid bij Druk: Het aanraken of drukken op het gebied van de breuk kan ongemak veroorzaken.

Wat te Doen als je Denkt dat je Scaphoid Fractuur Hebt

Als je vermoedt dat je handwortelbeentjes gebroken zijn, is het van vitaal belang om onmiddellijk actie te ondernemen:

 1. Raadpleeg een Medische Professional: Zoek zo snel mogelijk medische hulp. Alleen een arts kan een nauwkeurige diagnose stellen.
 2. Immobiliseer de Pols: Het immobiliseren van de pols met behulp van een spalk kan verdere schade voorkomen.
 3. Ijsbehandeling: Ijs aanbrengen op het gebied kan helpen bij het verminderen van zwelling.
 4. Pijnmanagement: Over-the-counter pijnstillers kunnen helpen bij het beheersen van pijn.
 5. Volg Medische Adviezen: Zorg ervoor dat je de aanbevelingen van je arts opvolgt voor verdere evaluatie en behandeling.

Behandelingsopties voor Scaphoid Fracturen

De behandeling van scaphoid fracturen kan variëren, afhankelijk van de ernst van de breuk. Enkele gangbare behandelingsmogelijkheden zijn onder andere:

 1. Gipsverband: Voor minder ernstige fracturen kan het dragen van een gipsverband voldoende zijn om te genezen.
 2. Operatie: In sommige gevallen is een operatie nodig om de breuk te stabiliseren, vooral als de breuk is verplaatst of gecompliceerd.
 3. Fysiotherapie: Na de genezing kan fysiotherapie helpen bij het herstellen van kracht en bewegingsbereik in de pols.
 4. Opvolgconsulten: Het is van vitaal belang om regelmatig de voortgang te controleren met je arts om ervoor te zorgen dat de genezing goed verloopt.

Zelfhulp en Preventie

Hoewel een ongeluk niet altijd te voorkomen is, zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen om het risico op scaphoid fracturen te verminderen:

 1. Valpreventie: Wees voorzichtig bij activiteiten waarbij je kunt vallen, en gebruik beschermende uitrusting indien nodig.
 2. Handsterkte: Houd je handen en polsen sterk en flexibel door regelmatig oefeningen te doen.
 3. Beschermende Hulpmiddelen: Bij het beoefenen van sporten die risico met zich meebrengen, overweeg het dragen van polsbeschermers.
 4. Gezonde Voeding: Een uitgebalanceerd dieet kan helpen bij het behouden van sterke botten en gewrichten.
 5. Vroege Behandeling: Als je vermoedt dat je letsel hebt, zoek dan onmiddellijk medische hulp om verdere complicaties te voorkomen.

Wie Kan Helpen?

Als je te maken hebt met een scaphoid fractuur, zijn er verschillende professionals die je kunnen ondersteunen:

 1. Orthopedisch Chirurg: Een orthopedisch chirurg is gespecialiseerd in de behandeling van botbreuken en kan operatieve ingrepen uitvoeren indien nodig.
 2. Fysiotherapeut: Een fysiotherapeut kan helpen bij het herstellen van bewegingsbereik en kracht na genezing.
 3. Huisarts: Je huisarts kan de eerste stap zijn om je letsel te evalueren en door te verwijzen naar de juiste specialist.
 4. Pijnbeheersingsspecialist: Voor effectieve pijnbestrijdingsopties kan een pijnbeheersingsspecialist nuttig zijn.
 5. Diëtist: Als onderdeel van een uitgebreide aanpak, kan een diëtist helpen bij het plannen van een gezond dieet voor botgezondheid.

In conclusie, scaphoid fracturen zijn serieuze blessures die onmiddellijke medische aandacht vereisen. Door snel te handelen, de juiste behandeling te volgen en samen te werken met medische professionals, kun je een volledig herstel bereiken en je handwortelbeentjes weer optimaal laten functioneren. Onthoud altijd dat preventie de beste benadering is – blijf veilig en bescherm jezelf tegen ongelukken.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Duurzame mobiliteit in de zorgsector

Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen? Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen en zo een positieve impact hebben op zowel de gezondheid van individuen als de gezondheid van de planeet? De...

Stappenplan voor het kiezen van de beste zorgverzekering in 2024

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is super belangrijk, vooral omdat de gezondheidszorg altijd verandert. Met 2024 in zicht, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste dekking krijgt. In dit artikel gaan we door een paar...

De Plaswekker: Effectief en Vriendelijk voor Kinderen met Bedplassen

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan zowel voor het kind als de ouders een uitdaging vormen. Gelukkig is er een hulpmiddel dat al vele gezinnen heeft geholpen: de plaswekker. In dit artikel bespreken we wat een plaswekker is, hoe het werkt, en...

Reuma: Een overzicht

Reuma is een overkoepelende term die wordt gebruikt om een groep van meer dan honderd verschillende aandoeningen aan te duiden die betrekking hebben op gewrichten, spieren, pezen, botten en het omringende weefsel. De term "reuma" komt van het Griekse woord "rheuma,"...

Wat is stotteren en hoe ga je ermee om? 

Stotteren is een spraakstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen in het vloeiende verloop van spraak. Het kan variëren van herhalingen van geluiden, letters of woorden tot het vasthouden van klanken, en het kan leiden tot verminderde verstaanbaarheid...

Koude voeten: Oorzaken en oplossingen

Koude voeten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens de koude wintermaanden. Ze kunnen erg ongemakkelijk zijn en zelfs pijnlijk. We gaan de meest voorkomende oorzaken van koude voeten bespreken en enkele effectieve oplossingen aangeven om dit probleem aan te...

Vroeg beginnen met de anticonceptiepil, is dat slim?

Anticonceptiepillen zijn al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van de reproductieve gezondheidszorg voor vrouwen over de hele wereld. Ze bieden vrouwen de mogelijkheid om de timing van hun zwangerschap te beheersen en hebben bijgedragen aan de emancipatie en...

Zonnebrand om jouw huid én het milieu te beschermen

De zon is een erg belangrijk onderdeel van ons leven, maar overmatige blootstelling aan de zon kan schadelijke gevolgen hebben voor onze huid, zoals zonnebrand en huidkanker. Om deze reden is het gebruik van zonnebrandproducten van cruciaal belang. Echter, niet alle...

Tanden wisselen bij kinderen

Het wisselen van tanden is een normaal onderdeel van de kindertijd en is een mijlpaal in de ontwikkeling van het kind. Het proces kan echter voor zowel kinderen als ouders vragen oproepen, zoals: doet het pijn? Hoe werkt het? En welke tips en adviezen zijn er om dit...

Puzzelen is meer dan een tijdverdrijf

Puzzelen is al eeuwenlang een geliefd tijdverdrijf voor mensen van alle leeftijden. Of het nu gaat om legpuzzels, kruiswoordpuzzels, sudoku's of andere soorten hersenkrakers, puzzelen heeft een speciale plaats in de harten van velen veroverd. Wat velen misschien niet...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.