Diabetes: Begrijpen, beheren en voorkomen

Diabetes is een veel voorkomende en ernstige chronische aandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het wordt vaak “suikerziekte” genoemd en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet goed wordt beheerd. In dit artikel zullen we bespreken wat diabetes is, hoe het kan worden beheerd en hoe het kan worden voorkomen.

Wat is diabetes?

Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam problemen heeft met het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Normaal gesproken reguleert het hormoon insuline de bloedsuikerspiegel door glucose uit het bloed naar de cellen te transporteren, waar het als energie kan worden gebruikt. Bij mensen met diabetes is er een probleem met insuline, waardoor glucose zich ophoopt in het bloed.

Er zijn twee hoofdtypen diabetes:

Type 1 Diabetes: Dit is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de cellen in de alvleesklier aanvalt die insuline produceren. Mensen met type 1 diabetes moeten dagelijks insuline-injecties krijgen om te overleven.

Type 2 Diabetes: Dit is het meest voorkomende type diabetes en wordt meestal geassocieerd met levensstijlfactoren, zoals overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging. Bij type 2 diabetes reageert het lichaam niet meer goed op insuline, en de alvleesklier kan niet genoeg insuline produceren om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Beheer van diabetes

Het beheer van diabetes is essentieel om de risico’s op complicaties te verminderen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van diabetesbeheer:

 • Bloedsuikermeting: Mensen met diabetes moeten regelmatig hun bloedsuikerspiegel meten. Dit helpt hen inzicht te krijgen in hun glucosespiegels en te bepalen of aanpassingen aan hun behandeling nodig zijn.
 • Dieet: Voeding speelt een cruciale rol bij het beheer van diabetes. Het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan vezels, magere eiwitten en complexe koolhydraten. Het beperken van de inname van suiker en bewerkte voedingsmiddelen is ook essentieel.
 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de gevoeligheid voor insuline verbeteren en de bloedsuikerspiegel helpen beheersen. Een combinatie van aerobe oefening en krachttraining is ideaal voor mensen met diabetes.
 • Medicatie: Veel mensen met diabetes hebben medicatie nodig om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Voor mensen met type 1 diabetes is dit meestal insuline, terwijl mensen met type 2 diabetes verschillende soorten medicijnen kunnen krijgen, afhankelijk van hun behoeften.
 • Zelfmanagement: Zelfmanagement is cruciaal voor diabetespatiënten. Dit omvat het begrijpen van de ziekte, het volgen van medicatie- en dieetrichtlijnen, en het opsporen van tekenen van hoge of lage bloedsuikerspiegel.

Complicaties van diabetes

Onbehandelde of slecht beheerde diabetes kan leiden tot ernstige complicaties. Enkele van de meest voorkomende complicaties zijn:

 • Hartaandoeningen: Diabetes verhoogt het risico op hartaandoeningen, zoals hartaanvallen en beroertes.
 • Nierproblemen: Diabetes kan de nieren beschadigen en leiden tot nierfalen.
 • Oogaandoeningen: Diabetische retinopathie kan leiden tot gezichtsverlies.
 • Zenuwbeschadiging: Diabetische neuropathie kan zenuwpijn en gevoelloosheid veroorzaken.
 • Voetproblemen: Diabetes kan leiden tot slechte wondgenezing en infecties, wat in sommige gevallen tot amputatie kan leiden.

Diabetes voorkomen

Hoewel sommige mensen een genetische aanleg hebben voor diabetes, kunnen veel gevallen worden voorkomen of uitgesteld door gezonde levensstijlkeuzes te maken:

 • Eet gezond: Een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten kan het risico op diabetes type 2 verminderen.
 • Beweeg regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging helpt het lichaam insuline efficiënter te gebruiken.
 • Houd een gezond gewicht: Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor diabetes.
 • Beperk suikerinname: Verminder de inname van suikerhoudende dranken en bewerkte voedingsmiddelen.
 • Stop met roken: Roken verhoogt het risico op diabetes en complicaties ervan.
 • Beperk alcoholgebruik: Matig alcoholgebruik is belangrijk, omdat overmatig drinken het risico op diabetes kan vergroten.
 • Beheer stress: Chronische stress kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, dus het is belangrijk om stress te beheersen.

Diabetes is een serieuze aandoening die een leven lang beheer en zorg vereist. Met de juiste aanpak en levensstijlkeuzes kunnen mensen met diabetes echter een gezond en actief leven leiden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat diabetes vaak kan worden voorkomen door gezonde levensstijlkeuzes te maken. Als u zich zorgen maakt over diabetes, raadpleeg dan een zorgverlener voor screening en begeleiding. Met de juiste zorg en toewijding kunt u de impact van diabetes op uw leven minimaliseren.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Duurzame mobiliteit in de zorgsector

Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen? Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen en zo een positieve impact hebben op zowel de gezondheid van individuen als de gezondheid van de planeet? De...

Stappenplan voor het kiezen van de beste zorgverzekering in 2024

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is super belangrijk, vooral omdat de gezondheidszorg altijd verandert. Met 2024 in zicht, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste dekking krijgt. In dit artikel gaan we door een paar...

De Plaswekker: Effectief en Vriendelijk voor Kinderen met Bedplassen

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan zowel voor het kind als de ouders een uitdaging vormen. Gelukkig is er een hulpmiddel dat al vele gezinnen heeft geholpen: de plaswekker. In dit artikel bespreken we wat een plaswekker is, hoe het werkt, en...

Reuma: Een overzicht

Reuma is een overkoepelende term die wordt gebruikt om een groep van meer dan honderd verschillende aandoeningen aan te duiden die betrekking hebben op gewrichten, spieren, pezen, botten en het omringende weefsel. De term "reuma" komt van het Griekse woord "rheuma,"...

Wat is stotteren en hoe ga je ermee om? 

Stotteren is een spraakstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen in het vloeiende verloop van spraak. Het kan variëren van herhalingen van geluiden, letters of woorden tot het vasthouden van klanken, en het kan leiden tot verminderde verstaanbaarheid...

Koude voeten: Oorzaken en oplossingen

Koude voeten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens de koude wintermaanden. Ze kunnen erg ongemakkelijk zijn en zelfs pijnlijk. We gaan de meest voorkomende oorzaken van koude voeten bespreken en enkele effectieve oplossingen aangeven om dit probleem aan te...

Vroeg beginnen met de anticonceptiepil, is dat slim?

Anticonceptiepillen zijn al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van de reproductieve gezondheidszorg voor vrouwen over de hele wereld. Ze bieden vrouwen de mogelijkheid om de timing van hun zwangerschap te beheersen en hebben bijgedragen aan de emancipatie en...

Zonnebrand om jouw huid én het milieu te beschermen

De zon is een erg belangrijk onderdeel van ons leven, maar overmatige blootstelling aan de zon kan schadelijke gevolgen hebben voor onze huid, zoals zonnebrand en huidkanker. Om deze reden is het gebruik van zonnebrandproducten van cruciaal belang. Echter, niet alle...

Tanden wisselen bij kinderen

Het wisselen van tanden is een normaal onderdeel van de kindertijd en is een mijlpaal in de ontwikkeling van het kind. Het proces kan echter voor zowel kinderen als ouders vragen oproepen, zoals: doet het pijn? Hoe werkt het? En welke tips en adviezen zijn er om dit...

Puzzelen is meer dan een tijdverdrijf

Puzzelen is al eeuwenlang een geliefd tijdverdrijf voor mensen van alle leeftijden. Of het nu gaat om legpuzzels, kruiswoordpuzzels, sudoku's of andere soorten hersenkrakers, puzzelen heeft een speciale plaats in de harten van velen veroverd. Wat velen misschien niet...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.