Wat doet een orthomoleculair arts?

In de zoektocht naar een gezonder leven en welzijn, heb je waarschijnlijk gehoord van verschillende benaderingen van geneeskunde en gezondheidszorg. Eén benadering die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, is de orthomoleculaire geneeskunde. Maar wat houdt deze benadering precies in en wat doet een orthomoleculair arts? In dit artikel gaan we dieper in op de rol van een orthomoleculair arts en hoe zij je gezondheid kunnen helpen optimaliseren door middel van voeding en voedingssupplementen.

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde is een medische benadering die streeft naar het herstellen en behouden van de optimale moleculaire omgeving in het lichaam. Het woord “orthomoleculair” is afgeleid van “ortho”, wat “juist” of “correct” betekent, en “moleculair”, verwijzend naar de moleculen in het lichaam. Het idee is dat het verstrekken van het juiste molecuul (meestal in de vorm van vitaminen, mineralen, aminozuren en andere voedingsstoffen) in de juiste hoeveelheid de gezondheid kan herstellen en behouden.

De rol van een orthomoleculair arts

Een orthomoleculair arts is een medische professional die gespecialiseerd is in orthomoleculaire geneeskunde. Hun belangrijkste doel is om de gezondheid van individuen te verbeteren door middel van voeding en voedingssupplementen. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies van een orthomoleculair arts:

  • Voedingsadvies: Een orthomoleculair arts zal je uitgebreid adviseren over je dieet. Ze zullen kijken naar je huidige eetgewoonten, voedingsbehoeften en eventuele voedingstekorten. Vervolgens kunnen ze een gepersonaliseerd voedingsplan opstellen om je gezondheid te optimaliseren.
  • Voedingstesten: Orthomoleculair artsen kunnen verschillende testen uitvoeren om te bepalen welke voedingsstoffen je tekortkomt. Dit kan bloedonderzoek, urinetesten of andere diagnostische methoden omvatten. Op basis van deze testresultaten kunnen ze specifieke aanbevelingen doen voor voedingssupplementen.
  • Voedingssupplementen: Een van de belangrijkste tools van een orthomoleculair arts zijn voedingssupplementen. Ze kunnen je voorzien van voedingssupplementen zoals vitaminen, mineralen en aminozuren om eventuele tekorten aan te vullen en je gezondheid te verbeteren.
  • Gezondheidsproblemen behandelen: Orthomoleculair artsen behandelen vaak een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder chronische aandoeningen zoals diabetes, hartziekten, gewichtsproblemen en spijsverteringsstoornissen. Ze benaderen deze problemen vanuit een voedings- en supplementenperspectief.
  • Preventieve zorg: Naast het behandelen van bestaande gezondheidsproblemen, richt orthomoleculaire geneeskunde zich sterk op preventie. Ze werken samen met individuen om ziekten te voorkomen en hun algehele gezondheid te bevorderen door middel van voeding.

Hoe kan een orthomoleculair arts je helpen?

Nu je begrijpt wat een orthomoleculair arts doet, laten we eens kijken naar enkele manieren waarop ze je kunnen helpen je gezondheid te optimaliseren:

  • Individueel afgestemde benadering: Een orthomoleculair arts zal je behandeling aanpassen aan je specifieke behoeften. Dit betekent dat je voedingsadvies en supplementen krijgt die speciaal voor jou zijn ontworpen.
  • Verbeterde energie en vitaliteit: Door eventuele voedingstekorten aan te vullen en een uitgebalanceerd dieet te volgen, kun je een toename van energie en vitaliteit ervaren.
  • Ondersteuning bij gewichtsbeheersing: Orthomoleculaire geneeskunde kan je helpen bij het beheersen van je gewicht door een gezond voedingsplan op te stellen en eventuele hormonale onevenwichtigheden aan te pakken.
  • Verbetering van de spijsvertering: Als je spijsverteringsproblemen hebt, kan een orthomoleculair arts je helpen bij het identificeren van voedselintoleranties en allergieën en je dieet aanpassen voor een betere spijsvertering.
  • Ondersteuning van het immuunsysteem: Een orthomoleculair arts kan je helpen bij het versterken van je immuunsysteem, wat vooral belangrijk is in tijden van virale uitbraken en infectieziekten.

Orthomoleculaire geneeskunde biedt een unieke en individueel afgestemde benadering van gezondheid en welzijn. Een orthomoleculair arts is gespecialiseerd in het gebruik van voeding en voedingssupplementen om de gezondheid te optimaliseren, ziekten te voorkomen en bestaande gezondheidsproblemen aan te pakken. Als je op zoek bent naar een holistische benadering van gezondheid, kan orthomoleculaire geneeskunde een waardevolle optie zijn. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde orthomoleculair arts voor advies en behandeling op maat.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Duurzame mobiliteit in de zorgsector

Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen? Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen en zo een positieve impact hebben op zowel de gezondheid van individuen als de gezondheid van de planeet? De...

Stappenplan voor het kiezen van de beste zorgverzekering in 2024

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is super belangrijk, vooral omdat de gezondheidszorg altijd verandert. Met 2024 in zicht, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste dekking krijgt. In dit artikel gaan we door een paar...

De Plaswekker: Effectief en Vriendelijk voor Kinderen met Bedplassen

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan zowel voor het kind als de ouders een uitdaging vormen. Gelukkig is er een hulpmiddel dat al vele gezinnen heeft geholpen: de plaswekker. In dit artikel bespreken we wat een plaswekker is, hoe het werkt, en...

Reuma: Een overzicht

Reuma is een overkoepelende term die wordt gebruikt om een groep van meer dan honderd verschillende aandoeningen aan te duiden die betrekking hebben op gewrichten, spieren, pezen, botten en het omringende weefsel. De term "reuma" komt van het Griekse woord "rheuma,"...

Wat is stotteren en hoe ga je ermee om? 

Stotteren is een spraakstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen in het vloeiende verloop van spraak. Het kan variëren van herhalingen van geluiden, letters of woorden tot het vasthouden van klanken, en het kan leiden tot verminderde verstaanbaarheid...

Koude voeten: Oorzaken en oplossingen

Koude voeten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens de koude wintermaanden. Ze kunnen erg ongemakkelijk zijn en zelfs pijnlijk. We gaan de meest voorkomende oorzaken van koude voeten bespreken en enkele effectieve oplossingen aangeven om dit probleem aan te...

Vroeg beginnen met de anticonceptiepil, is dat slim?

Anticonceptiepillen zijn al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van de reproductieve gezondheidszorg voor vrouwen over de hele wereld. Ze bieden vrouwen de mogelijkheid om de timing van hun zwangerschap te beheersen en hebben bijgedragen aan de emancipatie en...

Zonnebrand om jouw huid én het milieu te beschermen

De zon is een erg belangrijk onderdeel van ons leven, maar overmatige blootstelling aan de zon kan schadelijke gevolgen hebben voor onze huid, zoals zonnebrand en huidkanker. Om deze reden is het gebruik van zonnebrandproducten van cruciaal belang. Echter, niet alle...

Tanden wisselen bij kinderen

Het wisselen van tanden is een normaal onderdeel van de kindertijd en is een mijlpaal in de ontwikkeling van het kind. Het proces kan echter voor zowel kinderen als ouders vragen oproepen, zoals: doet het pijn? Hoe werkt het? En welke tips en adviezen zijn er om dit...

Puzzelen is meer dan een tijdverdrijf

Puzzelen is al eeuwenlang een geliefd tijdverdrijf voor mensen van alle leeftijden. Of het nu gaat om legpuzzels, kruiswoordpuzzels, sudoku's of andere soorten hersenkrakers, puzzelen heeft een speciale plaats in de harten van velen veroverd. Wat velen misschien niet...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.