Wat is stotteren en hoe ga je ermee om? 

Stotteren is een spraakstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen in het vloeiende verloop van spraak. Het kan variëren van herhalingen van geluiden, letters of woorden tot het vasthouden van klanken, en het kan leiden tot verminderde verstaanbaarheid en communicatieproblemen. Stotteren kan mensen van alle leeftijden treffen, maar het begint vaak in de vroege kindertijd. In dit artikel zullen we nader ingaan op stotteren, de verschillende soorten, de ontwikkeling ervan, en hoe zowel mensen die stotteren als hun omgeving het beste met deze spraakstoornis kunnen omgaan.

Wat is stotteren precies?

Stotteren is een complexe spraakstoornis waarbij de vloeiendheid van spraak wordt verstoord. Dit kan zich uiten in herhalingen van klanken, zoals “b-b-b-bal,” herhalingen van woorden, zoals “ik wil, ik wil, ik wil die,” of het vasthouden van klanken, zoals “sssssstotteren.” Het gaat vaak gepaard met fysieke spanning, zoals spiertrekkingen in het gezicht of het lichaam. Stotteren kan ook leiden tot vermijdingsgedrag, waarbij mensen bepaalde klanken, woorden of situaties proberen te vermijden om stotteren te voorkomen.

Soorten stotteren

Er zijn verschillende soorten stotteren, waaronder:

 • Ontwikkelingsstotteren: Dit is het meest voorkomende type stotteren en begint vaak bij jonge kinderen tussen de leeftijd van 2 en 5 jaar. Voor veel kinderen verbetert of verdwijnt dit stotteren na verloop van tijd.
 • Neurogeen stotteren: Dit type stotteren wordt veroorzaakt door problemen in het zenuwstelsel en kan voorkomen bij volwassenen als gevolg van letsel, ziekte of neurologische aandoeningen.
 • Psychogeen stotteren: Dit stotteren kan worden veroorzaakt door emotionele factoren, zoals stress, angst of trauma.
 • Aangeleerd stotteren: Soms kan stotteren worden aangeleerd, bijvoorbeeld als gevolg van imitatie van een familielid of een vriend die stottert.

Leeftijd van ontwikkeling en risicofactoren

Ontwikkelingsstotteren begint meestal in de vroege kindertijd, meestal tussen de leeftijd van 2 en 5 jaar. Het is belangrijk op te merken dat dit stotteren voor de meeste kinderen vanzelf verbetert of verdwijnt naarmate ze ouder worden. Echter, sommige kinderen blijven stotteren na de leeftijd van 5 jaar, en in zeldzame gevallen kan het aanhouden in de volwassenheid. Er zijn geen duidelijke oorzaken van ontwikkelingsstotteren geïdentificeerd, maar genetische en omgevingsfactoren kunnen een rol spelen.

Risicofactoren voor stotteren zijn onder andere een familiegeschiedenis van stotteren, mannelijk geslacht (jongens stotteren vaker dan meisjes), en overmatige spanning of druk om vloeiend te spreken.

Hoe om te gaan met stotteren als je stottert

Mensen die stotteren kunnen verschillende strategieën gebruiken om hun spraak te verbeteren en zelfverzekerder te communiceren. Hier zijn enkele tips:

 • Zoek professionele hulp: Het raadplegen van een logopedist of een spraaktherapeut kan enorm helpen. Ze kunnen technieken aanleren en begeleiding bieden om de spraakvloeiendheid te verbeteren.
 • Oefen ontspanningstechnieken: Stress en spanning kunnen stotteren verergeren. Het aanleren van ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen, kan helpen om de fysieke spanning te verminderen.
 • Spreek in een rustig tempo: Spreken in een langzaam en ontspannen tempo kan het stotteren verminderen. Het vermijden van haastige spraak kan helpen om vloeiender te praten.
 • Accepteer en wees geduldig: Zelfacceptatie is essentieel. Het is belangrijk om te begrijpen dat stotteren geen teken is van intellectuele beperkingen. Wees geduldig met jezelf en blijf positief.

Hoe de omgeving kan omgaan met iemand die stottert

Mensen in de omgeving van iemand die stottert spelen een belangrijke rol in het ondersteunen en begrijpen van hun uitdagingen. Hier zijn enkele richtlijnen voor vrienden, familie en collega’s:

 • Luister geduldig: Geef de persoon die stottert de tijd om te spreken zonder te onderbreken of te proberen hun zinnen af te maken.
 • Stel geen vragen over stotteren: Het stellen van vragen zoals “Waarom stotter je?” kan de persoon zelfbewust maken. In plaats daarvan, toon begrip en respect.
 • Moedig communicatie aan: Moedig de persoon aan om te blijven praten en deel te nemen aan gesprekken. Vermijd situaties waarin ze gestigmatiseerd of geïsoleerd kunnen worden.
 • Vermijd druk uitoefenen: Druk uitoefenen om vloeiender te spreken kan leiden tot meer stress en stotteren. Bied in plaats daarvan steun en begrip.
 • Wees geduldig en ondersteunend: De persoon die stottert heeft begrip en ondersteuning nodig. Moedig hun inspanningen aan en wees geduldig, vooral in situaties waarin ze stotteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat stotteren geen teken is van zwakte of gebrek aan intelligentie. Het is een spraakstoornis die met begrip en ondersteuning effectief kan worden aangepakt. Door professionele hulp te zoeken, zelfacceptatie te bevorderen en begrip te tonen in de omgeving, kunnen mensen die stotteren succesvol leren omgaan met hun uitdagingen en hun communicatieve vaardigheden verbeteren.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Help jezelf en anderen aan meer rust en ontspanning met Reiki

In een drukke maatschappij is het soms moeilijk om rust te vinden. Stress, pijn en energiegebrek zijn problemen waar velen mee worstelen. Reiki kan hierbij een uitkomst bieden. Het is een eenvoudige manier om meer balans in je leven te brengen. Wat is Reiki energie?...

Zo kun je nóg gezonder leven

Gezondheid is het fundament van een goed leven. Door een paar aanpassingen kun je je gezondheid naar een hoger niveau tillen. Eet bewust en met aandacht Gezonde voeding is een sleutel tot een gezond leven, maar het gaat niet alleen om wát je eet, maar ook hoe je eet....

Wat is een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling?

Een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling, ook wel bekend als postoperatieve pijn, is een mogelijke complicatie die kan optreden na het ondergaan van deze tandheelkundige procedure. Hoewel een wortelkanaalbehandeling bedoeld is om een geïnfecteerde of beschadigde...

De relatie tussen angststoornissen en fysieke pijn

Een angststoornis kan enorme gevolgen hebben voor het lichaam, aangezien lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Lichamelijke klachten met een psychische oorzaak worden een somatoforme stoornis genoemd. Daarnaast kan een angststoornis reeds aanwezige lichamelijke pijn...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.