Waterpokken: Hoe je jeuk verzacht en littekens voorkomt met natuurlijke remedies

Als ouder is het verdrietig om je kind te zien worstelen met de ongemakken van waterpokken. De aanhoudende jeuk, pijnlijke blaren en angst voor littekens kunnen je het gevoel geven dat je machteloos staat. Hoewel er geen genezing is voor deze zeer besmettelijke virale infectie, zijn er effectieve manieren om de symptomen te verlichten en littekens te voorkomen. Natuurlijke remedies kunnen een veilig en effectief alternatief zijn voor conventionele medicatie en verlichting bieden zonder het risico van bijwerkingen. In dit artikel bespreken we enkele van de beste natuurlijke remedies voor waterpokken bij kinderen, waaronder kalmerende baden, kruidenremedies en veranderingen in het dieet. Door deze eenvoudige tips te volgen, kunt u uw kind zich comfortabeler laten voelen en littekenvorming voorkomen, zodat ze kunnen genezen en herstellen van deze veel voorkomende kinderziekte.

Wat zijn waterpokken en wat doen kinderen eraan?

Waterpokken is een zeer besmettelijke virale infectie die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster-virus. Het wordt meestal overgedragen door hoesten en niezen of door direct contact met de vloeistof uit de blaren van een besmet persoon. Het duurt meestal 10-21 dagen voordat de symptomen van waterpokken verschijnen, waaronder koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en een rode, jeukende uitslag die zich ontwikkelt tot blaren.

Kinderen kunnen zich ongemakkelijk voelen bij waterpokken, maar de meeste gevallen zijn mild en verdwijnen vanzelf binnen een week of twee. In sommige gevallen kan de infectie echter ernstiger zijn en kunnen er complicaties optreden, vooral bij baby’s, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Het belang van het verlichten van jeuk en het voorkomen van littekens

Een van de meest onaangename symptomen van waterpokken is de aanhoudende jeuk die gepaard gaat met de uitslag en blaren. Krabben kan echter leiden tot beschadiging van de huid en littekenvorming. Het is daarom belangrijk om je kind te helpen de jeuk te verlichten en te voorkomen dat ze zich krabben.

Het voorkomen van littekens is ook belangrijk, vooral als de blaren op het gezicht, de handen of de nek verschijnen. Hoewel de meeste littekens na verloop van tijd vanzelf vervagen, kunnen ze blijvend zijn en ongemakkelijk zijn voor uw kind. Door middel van natuurlijke remedies kunt u helpen bij het voorkomen van littekens en ervoor zorgen dat uw kind volledig herstelt van waterpokken.

Natuurlijke remedies voor jeuk

Er zijn verschillende natuurlijke remedies die effectief kunnen zijn bij het verlichten van jeuk en het voorkomen van krabben. Hier zijn enkele van de beste remedies:

Havermoutbaden

Havermoutbaden zijn een geweldige manier om de jeuk te verlichten en de huid te kalmeren. Voeg gewoon een kopje havermout toe aan het badwater en laat je kind er 15-20 minuten in weken. De havermout zal een beschermende laag op de huid vormen en de jeuk verminderen.

Baking soda

Baking soda kan helpen bij het neutraliseren van de pH-waarde van de huid en het verminderen van jeuk. Voeg een kopje baking soda toe aan het badwater en laat je kind er 15-20 minuten in weken.

Azijn

Azijn kan helpen bij het drogen van de blaren en het verminderen van jeuk. Meng een kopje azijn met een liter water en breng het mengsel aan op de huid met een washandje of katoenen bal.

Natuurlijke remedies om littekens te voorkomen

Het voorkomen van littekens is belangrijk, vooral als de blaren op het gezicht, de handen of de nek verschijnen. Hier zijn enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het voorkomen van littekens:

Aloë vera

Aloë vera is een natuurlijk middel dat bekend staat om zijn helende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de genezing van de huid. Breng gewoon wat aloë vera-gel aan op de blaren en laat het drogen.

Calendula

Calendula staat bekend om zijn kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Breng een calendulazalf of -crème aan op de blaren om te helpen bij het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van littekens.

Vitamine E-olie

Vitamine E-olie kan helpen bij het bevorderen van de genezing van de huid en het voorkomen van littekens. Breng gewoon wat vitamine E-olie aan op de blaren en laat het intrekken.

Natuurlijke remedies voor waterpokken

Naast het verlichten van jeuk en het voorkomen van littekens, zijn er ook natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het bestrijden van waterpokken zelf. Hier zijn enkele van de beste remedies:

Tea tree olie

Tea tree olie staat bekend om zijn antivirale en antibacteriële eigenschappen. Meng een paar druppels tea tree olie met een dragerolie zoals olijfolie en breng het aan op de blaren om te helpen bij het bestrijden van de infectie.

Kamille

Kamille heeft kalmerende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en jeuk. Maak een kamillethee en breng het aan op de huid met een washandje of katoenen bal.

Echinacea

Echinacea staat bekend om zijn immuunstimulerende eigenschappen. Neem een echinacea-supplement om het immuunsysteem van uw kind te versterken en te helpen bij het bestrijden van de infectie.

Dieet voor kinderen met waterpokken

Een gezond dieet kan helpen bij het bevorderen van een snel herstel van waterpokken. Hier zijn enkele van de voedingsmiddelen die uw kind moet eten:

Voedingsmiddelen met vitamine A

Voedingsmiddelen met vitamine A, zoals wortelen, zoete aardappelen en spinazie, kunnen helpen bij het bevorderen van de genezing van de huid.

Voedingsmiddelen met vitamine C

Voedingsmiddelen met vitamine C, zoals citrusvruchten, aardbeien en paprika’s, kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de genezing.

Voedingsmiddelen met zink

Voedingsmiddelen met zink, zoals rood vlees, noten en zaden, kunnen helpen bij het bevorderen van de genezing van de huid en het versterken van het immuunsysteem.

Essentiële oliën voor waterpokken

Sommige essentiële oliën kunnen effectief zijn bij het verlichten van jeuk en het bevorderen van genezing. Hier zijn enkele van de beste oliën:

Lavendelolie

Lavendelolie heeft kalmerende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van jeuk en ontsteking. Meng een paar druppels lavendelolie met een dragerolie zoals olijfolie en breng het aan op de blaren.

Tea tree olie

Tea tree olie kan helpen bij het bestrijden van de infectie en het verminderen van ontstekingen en jeuk. Meng een paar druppels tea tree olie met een dragerolie zoals olijfolie en breng het aan op de blaren.

Pepermuntolie

Pepermuntolie kan helpen bij het verminderen van jeuk en het verlichten van pijn. Meng een paar druppels pepermuntolie met een dragerolie zoals olijfolie en breng het aan op de blaren.

Wanneer medische hulp zoeken

In de meeste gevallen zijn waterpokken mild en verdwijnen ze vanzelf binnen een week of twee. In sommige gevallen kan de infectie echter ernstiger zijn en kunnen er complicaties optreden. Neem contact op met uw arts als:

  • De koorts van uw kind blijft boven de 39 graden Celsius.
  • Uw kind heeft moeite met ademhalen.
  • De blaren worden geïnfecteerd of beginnen te lekken.
  • Uw kind heeft pijn in de buik, borst of hoofd.

Tips voor het voorkomen van waterpokken

De beste manier om waterpokken te voorkomen, is door uw kind te laten vaccineren. Hier zijn enkele andere tips voor het voorkomen van waterpokken:

  • Was regelmatig uw handen.
  • Vermijd contact met mensen die waterpokken hebben.
  • Houd uw kind thuis als ze waterpokken hebben.
  • Zorg voor een goede hygiëne.

Makkelijke hulpmiddelen

Waterpokken kan een ongemakkelijke en pijnlijke ervaring zijn voor uw kind, maar met behulp van natuurlijke remedies kunt u helpen bij het verlichten van jeuk en het voorkomen van littekens. Door havermoutbaden, aloë vera, tea tree olie en een gezond dieet te gebruiken, kunt u uw kind helpen volledig te herstellen van deze veel voorkomende kinderziekte. Vergeet niet om medische hulp te zoeken als de symptomen ernstig zijn en volg deze tips om waterpokken te voorkomen.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Wat is een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling?

Een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling, ook wel bekend als postoperatieve pijn, is een mogelijke complicatie die kan optreden na het ondergaan van deze tandheelkundige procedure. Hoewel een wortelkanaalbehandeling bedoeld is om een geïnfecteerde of beschadigde...

De relatie tussen angststoornissen en fysieke pijn

Een angststoornis kan enorme gevolgen hebben voor het lichaam, aangezien lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Lichamelijke klachten met een psychische oorzaak worden een somatoforme stoornis genoemd. Daarnaast kan een angststoornis reeds aanwezige lichamelijke pijn...

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.