Wormpjes bij Kinderen

Wormpjes, ook wel bekend als aarsmaden, zijn een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Hoewel ze meestal onschadelijk zijn, kunnen ze voor ongemak zorgen en vinden veel mensen het een vies idee. Hieronder lees je hoe wormpjes ontstaan en wat je kunt doen om ervan af te komen.

Hoe ontstaan wormpjes bij kinderen?

Wormpjes zijn kleine, dunne parasieten die de darmen van mensen kunnen infecteren. Ze worden veroorzaakt door de aarsmade, een veel voorkomende soort wormpje. Wormpjes worden meestal verspreid door de volgende manieren:

 • Besmetting via de handen: Kinderen raken vaak besmet door het aanraken van besmette oppervlakken en vervolgens hun mond of gezicht aan te raken. Dit kan gebeuren als ze spelen in de tuin, op school of in de kinderopvang.
 • Besmetting via besmet voedsel of water: Hoewel dit minder vaak voorkomt, kunnen wormpjes worden overgedragen via voedsel of water dat besmet is met eitjes van de wormpjes.
 • Besmetting door nauw contact met een besmet kind: Wormpjes kunnen worden overgedragen van het ene kind naar het andere wanneer ze nauw contact hebben, bijvoorbeeld tijdens het spelen of slapen.

Symptomen van wormpjes bij kinderen

Wormpjes veroorzaken vaak symptomen zoals:

 • Jeuk rond de anus, vooral ’s nachts.
 • Slapeloosheid of rusteloosheid als gevolg van de jeuk.
 • Irritatie en roodheid in het anale gebied.
 • Buikpijn of een opgeblazen gevoel.
 • Soms zijn de wormpjes zichtbaar in de ontlasting of rond de anus.

Als je kind deze symptomen vertoont, is het mogelijk dat ze wormpjes hebben.

Hoe kom je van wormpjes af?

Gelukkig zijn wormpjes meestal gemakkelijk te behandelen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om van wormpjes af te komen:

1. Bevestig de diagnose: Als je vermoedt dat je kind wormpjes heeft, raadpleeg dan een arts. Ze kunnen de diagnose bevestigen door het gebied rond de anus te onderzoeken of door een klein stukje plakband op de huid rond de anus te plaatsen om eventuele eitjes te verzamelen. Dit wordt vervolgens onder een microscoop onderzocht.

2. Medicatie: De meest voorkomende behandeling voor wormpjes is een medicijn dat anthelmintica wordt genoemd. Dit medicijn doodt de wormpjes en wordt meestal voorgeschreven in een enkele dosis. Het is belangrijk om de medicatie precies volgens de instructies van de arts in te nemen.

3. Hygiëne: Het is essentieel om de hygiëne van je kind te verbeteren om herbesmetting te voorkomen. Dit omvat regelmatig handen wassen met zeep, nagels kort houden en ervoor zorgen dat je kind zijn handen niet in zijn mond steekt.

4. Was kleding en beddengoed: Was alle kleding, beddengoed en handdoeken van je kind grondig, bij voorkeur op een hoge temperatuur, om eventuele eitjes te doden.

5. Reinig en desinfecteer: Maak speelgoed en oppervlakken die in contact zijn gekomen met je kind grondig schoon en desinfecteer ze om verdere verspreiding te voorkomen.

6. Controleer andere gezinsleden: Omdat wormpjes besmettelijk zijn, is het belangrijk om andere gezinsleden te controleren en indien nodig te behandelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel wormpjes gemakkelijk te behandelen zijn, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je kind besmet raakt met wormpjes:

 • Handen wassen: Leer je kinderen het belang van regelmatig handen wassen, vooral voor het eten en na gebruik van het toilet.
 • Nagels kort houden: Korte nagels verminderen het risico dat eitjes onder de nagels blijven zitten.
 • Ondergoed wisselen: Moedig je kind aan om dagelijks schoon ondergoed te dragen.
 • Speelgoed schoonmaken: Reinig en desinfecteer speelgoed regelmatig, vooral als je kinderen met anderen spelen.
 • Leer goede hygiëne gewoonten: Educatie is essentieel. Leg je kinderen uit hoe ze zichzelf schoon kunnen houden en waarom handen wassen belangrijk is.

Wormpjes bij kinderen zijn meestal geen ernstig gezondheidsprobleem, maar ze kunnen behoorlijk vervelend zijn. Met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kun je je kinderen helpen om van deze hinderlijke parasieten af te komen en herbesmetting te voorkomen. Onthoud dat het raadplegen van een arts altijd de eerste stap is als je vermoedt dat je kind wormpjes heeft. Samen met de juiste zorg kunnen je kinderen snel weer gezond en gelukkig zijn.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Duurzame mobiliteit in de zorgsector

Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen? Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen en zo een positieve impact hebben op zowel de gezondheid van individuen als de gezondheid van de planeet? De...

Stappenplan voor het kiezen van de beste zorgverzekering in 2024

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is super belangrijk, vooral omdat de gezondheidszorg altijd verandert. Met 2024 in zicht, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste dekking krijgt. In dit artikel gaan we door een paar...

De Plaswekker: Effectief en Vriendelijk voor Kinderen met Bedplassen

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan zowel voor het kind als de ouders een uitdaging vormen. Gelukkig is er een hulpmiddel dat al vele gezinnen heeft geholpen: de plaswekker. In dit artikel bespreken we wat een plaswekker is, hoe het werkt, en...

Reuma: Een overzicht

Reuma is een overkoepelende term die wordt gebruikt om een groep van meer dan honderd verschillende aandoeningen aan te duiden die betrekking hebben op gewrichten, spieren, pezen, botten en het omringende weefsel. De term "reuma" komt van het Griekse woord "rheuma,"...

Wat is stotteren en hoe ga je ermee om? 

Stotteren is een spraakstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen in het vloeiende verloop van spraak. Het kan variëren van herhalingen van geluiden, letters of woorden tot het vasthouden van klanken, en het kan leiden tot verminderde verstaanbaarheid...

Koude voeten: Oorzaken en oplossingen

Koude voeten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens de koude wintermaanden. Ze kunnen erg ongemakkelijk zijn en zelfs pijnlijk. We gaan de meest voorkomende oorzaken van koude voeten bespreken en enkele effectieve oplossingen aangeven om dit probleem aan te...

Vroeg beginnen met de anticonceptiepil, is dat slim?

Anticonceptiepillen zijn al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van de reproductieve gezondheidszorg voor vrouwen over de hele wereld. Ze bieden vrouwen de mogelijkheid om de timing van hun zwangerschap te beheersen en hebben bijgedragen aan de emancipatie en...

Zonnebrand om jouw huid én het milieu te beschermen

De zon is een erg belangrijk onderdeel van ons leven, maar overmatige blootstelling aan de zon kan schadelijke gevolgen hebben voor onze huid, zoals zonnebrand en huidkanker. Om deze reden is het gebruik van zonnebrandproducten van cruciaal belang. Echter, niet alle...

Tanden wisselen bij kinderen

Het wisselen van tanden is een normaal onderdeel van de kindertijd en is een mijlpaal in de ontwikkeling van het kind. Het proces kan echter voor zowel kinderen als ouders vragen oproepen, zoals: doet het pijn? Hoe werkt het? En welke tips en adviezen zijn er om dit...

Puzzelen is meer dan een tijdverdrijf

Puzzelen is al eeuwenlang een geliefd tijdverdrijf voor mensen van alle leeftijden. Of het nu gaat om legpuzzels, kruiswoordpuzzels, sudoku's of andere soorten hersenkrakers, puzzelen heeft een speciale plaats in de harten van velen veroverd. Wat velen misschien niet...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.