Zelfredzaam blijven tot op hoge leeftijd dankzij de juiste hulpmiddelen

De vergrijzing in Nederland stelt de zorgsector voor een onmogelijke opdracht. De situatie in de seniorenzorg wordt nu al aangeduid als de demografische tijdbom. Het aantal senioren zal in de komende jaren fors stijgen, waardoor deze doelgroep de maatschappij in aantal zal domineren. Het gevolg is dat wachtlijsten voor opname in een woonzorgcentrum of verpleeghuis nog langer zullen worden dan ze nu al zijn. Het is dus zaak om tot op zo hoog mogelijke leeftijd zelfredzaam te zijn. Wat is hiervoor nodig?

Onvoldoende personeel en accommodaties

De cijfers liegen er niet om. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag in 2023 de zogenoemde grijze druk op 34 procent. Dit houdt in dat 34 procent van de volwassen bevolking bestond uit personen ouder dan 65 jaar. De verwachting is dat dit over pakweg veertig jaar maar liefst 50 procent zal zijn. De rekensom is dan simpel gemaakt: er zijn steeds minder mensen beschikbaar om het werk te doen, terwijl de zorgvraag juist explosief stijgt. Nu al zijn vacatures in de zorgsector moeilijk in te vullen en deze trend zal zich verder doorzetten. Bovendien zijn er niet voldoende zorgcentra om de stijgende groep senioren in te kunnen huisvesten.

Je huis voorbereiden op je oude dag

Mensen die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, doen er verstandig aan om eens kritisch te kijken naar hun eigen woonsituatie. In hoeverre kun je daar nog dertig jaar blijven wonen? Simpele zaken als de aanschaf van een goed seniorenbed spelen hierbij een cruciale rol. Zo’n bed is vaak wat hoger dan een doorsnee bed, zodat in- en uitstappen ook op hoge leeftijd nog steeds goed te doen is. Ook is het frame van zo’n bed over het algemeen verstelbaar voor extra gebruikscomfort.

Mobiliteit: blijf onder de mensen

Eenzaamheid is een belangrijk thema in onze samenleving. Juist senioren kunnen zich snel eenzaam voelen, doordat ze vaak minder mobiel zijn. In veel gevallen is die mobiliteit relatief simpel te verbeteren door de juiste hulpmiddelen aan te schaffen. Je kunt bijvoorbeeld een elektrische rolstoel gebruiken als je minder goed ter been bent. Zo’n hulpmiddel is vaak inklapbaar, zodat het eenvoudig in een auto kan worden vervoerd. Dit biedt volop kansen om er nog elke dag op uit te trekken en te genieten van het vele moois dat het leven te bieden heeft. Het allerbelangrijkste hierbij is een positieve instelling.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.