Verstopte holtes: zo kom je er op een gezonde manier van af!

Nu het winter is moeten we er allemaal wel een keertje aan geloven: verstopte holtes. Heel vervelend! Vaak ben je niet ziek genoeg om vrij te nemen, maar wel te ziek om echt lekker te functioneren! Drogisterijen liggen tegenwoordig vol met allerhande drankjes, pilletjes en poeders om zo snel mogelijk van je verkoudheid af te komen. Veel mensen laden bij een kuchje hun mandje direct helemaal vol. Maar te veel zelfzorgmedicatie is helemaal niet goed voor je en zal het probleem ook niet verhelpen! Zo kom jij op een gezonde manier van je verstopte holtes af!

Vermijd xylometazoline

Wanneer je neus verstopt zit, grijp je al snel naar een neusspray. Dit kan je prima een paar keer doen, maar wanneer je langdurig last hebt van een verstopte neus is het toch niet heel verstandig om steeds die neusspray te pakken. In de meeste neusspray zit xylometazoline. Het werkt zeer effectief tegen verstopte holtes, maar op termijn kun je er afhankelijk van raken. Gebruik in plaats daarvan een neusspray met zoutoplossing zoals die van Physiomer. Deze is iets milder, maar je raakt er gelukkig niet afhankelijk van.

Stomen

Als je veel last hebt van verstopte holtes kan stomen verlichting bieden. Stomen doe je met een teiltje gevuld met heet water. Hier los je stoomcapsules of etherische olie in op. Ga met een handdoek over je hoofd boven het teiltje hangen en adem de hete stoom in. Stomen zorgt er helaas niet voor dat je verkoudheid sneller overgaat, maar kan wel flinke verlichting bieden.

Eet de juiste dingen

Bij verstopte holtes heb je vaak last van overtollig slijm. Om de slijmproductie een beetje in te dammen, kun je het best niet te veel eiwitrijke producten eten. Deze vormen namelijk ontzettend veel slijm. Vermijd te veel zuivel en chocolade. Alcohol en roken zijn een absolute no go! Eet genoeg vitamines om je weerstand op peil te houden en te genezen van je virus. Een extra sinaasappel kan dus helemaal geen kwaad. Bij verstopte holtes kan hete thee of sterke kruiden zoals gember verlichting bieden. Voeg wat honing toe aan je thee om de keel te verzachten.

Slaap

Je kan jezelf helemaal volstoppen met allerlei medicijnen, maar uiteindelijk is voldoende rust het enige wat jou weer beter gaat maken. Ga op tijd naar bed en zet waar mogelijk de wekker een uurtje later. Een paar goede nachten slaap en je bent zo weer boven Jan!

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Wat is een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling?

Een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling, ook wel bekend als postoperatieve pijn, is een mogelijke complicatie die kan optreden na het ondergaan van deze tandheelkundige procedure. Hoewel een wortelkanaalbehandeling bedoeld is om een geïnfecteerde of beschadigde...

De relatie tussen angststoornissen en fysieke pijn

Een angststoornis kan enorme gevolgen hebben voor het lichaam, aangezien lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Lichamelijke klachten met een psychische oorzaak worden een somatoforme stoornis genoemd. Daarnaast kan een angststoornis reeds aanwezige lichamelijke pijn...

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.