Hoe kom je van de hik af

Hoe kom je van de hik af op een natuurlijke manieren?

De hik, een ogenschijnlijk onschuldige en vaak lachwekkende reflex, kan bij volwassenen soms onverwacht opduiken en tot gegiechel of ongemakkelijke momenten leiden. Hoewel we vaak denken aan de hik als iets wat vooral bij kinderen voorkomt, zijn volwassenen zeker niet immuun voor dit fenomeen. In dit artikel richten we ons specifiek op natuurlijke manieren om de hik stoppen bij volwassenen voor elkaar te krijgen. Het is belangrijk om te weten dat de hik meestal vanzelf verdwijnt, maar deze vrolijke technieken kunnen je helpen om er snel vanaf te komen en weer met een glimlach verder te gaan. Laten we ontdekken hoe je de hik kunt verslaan, zelfs als je volwassen bent! Laten we hoe kom je van de hik af?

hoe kom je van de hik af
 1. Diep ademhalen

Vaak begint de hik wanneer je ademhaling uit balans is. Een diepe ademhaling kan helpen om de spieren in je middenrif te ontspannen. Adem rustig in door je neus, houd je adem een paar seconden in, en adem dan langzaam uit door je mond. Herhaal dit enkele keren totdat de hik verdwijnt.

 1. Drink een glas water

Een klassieke methode om van de hik af te komen is het drinken van een glas water. Het slikken van water kan de irritatie in je keel en slokdarm kalmeren, waardoor de hik stopt. Zorg ervoor dat het water op kamertemperatuur is voor het beste resultaat.

 1. De hik stoppen door suiker op een lepel

Een theelepel suiker kan wonderen doen. Plaats een theelepel suiker op je tong en laat het langzaam smelten. De zoete smaak kan de zenuwen in je keel kalmeren en de hik stoppen.

 1. Houd je adem in

Hikken ontstaan vaak wanneer je ademhaling in de war is. Probeer je adem in te houden en tel langzaam tot tien. Dit kan helpen om je ademhaling te resetten en de hik te laten verdwijnen.

 1. Adem in een zak

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het kan werken. Adem langzaam in en uit in een papieren zak. Dit verhoogt het koolstofdioxidegehalte in je bloed, wat je middenrif kan kalmeren en de hik kan stoppen.

 1. Kietel je gehemelte

Met een wattenstaafje of je vinger kun je zachtjes je gehemelte kietelen. Dit kan een ongewone maar effectieve manier zijn om van de hik af te komen. Het stimuleert de zenuwen in je gehemelte en kan de hik onderbreken.

 1. Houd je oren dicht

Sluit je oren met je vingers en probeer een paar slokjes water te drinken. Dit kan de druk in je oren veranderen en mogelijk de hik beëindigen.

 1. Neem een lepel honing

Honing is niet alleen lekker, maar kan ook helpen bij de hik. Neem een lepel honing en slik het langzaam door. De stroperige textuur kan helpen om de irritatie in je keel te verminderen.

 1. Acupressuurpunten

Er zijn bepaalde acupressuurpunten op je lichaam die kunnen helpen bij de hik. Druk zachtjes met je duim op het punt tussen je bovenlip en neus. Dit kan de hik stoppen door de zenuwen te stimuleren.

 1. Krijg een schrikeffect

Hoewel het geen aanbevolen methode is, kan een klein schrikeffect soms de hik stoppen. Laat iemand je verrassen of kijk naar iets dat je angst aanjaagt. Het kan de hik doen verdwijnen.

 1. Tijmthee

Tijmthee heeft een ontspannend effect op de spieren, waaronder het middenrif. Een warme kop tijmthee kan helpen om de hik te stoppen en je een gevoel van welzijn geven.

Wat te doen tegen de hik

Wat te doen tegen de hik? Ofwel, wat kun je NOG MEER doen tegen de hik? Nu we al enkele natuurlijke methoden hebben besproken om de hik te stoppen, laten we eens kijken naar enkele andere effectieve technieken die je kunt toepassen. Hier zijn nog wat meer suggesties wat helpt tegen de hik.

 1. Probeer een lepel pindakaas

Pindakaas kan een verrassend doeltreffende remedie zijn tegen de hik. Neem een lepel pindakaas (of een ander notenboterproduct) en slik deze langzaam door zonder te kauwen. De dikke textuur kan de keelspieren stimuleren en helpen om de hik te stoppen.

 1. Verander je houding

Soms kan een plotselinge verandering in je lichaamshouding helpen. Ga bijvoorbeeld op de rand van een stoel zitten, buig naar voren en probeer je handen op je knieën te plaatsen. Deze positieverandering kan de druk op je middenrif verminderen en de hik onderbreken.

 1. Gebruik de techniek van “superslikken”

Superslikken is een methode waarbij je herhaaldelijk slikt zonder iets te eten of te drinken. Dit herhaaldelijk slikken kan de irritatie in je keel kalmeren en de hik laten verdwijnen.

 1. Schrik jezelf met een koude lepel

Een andere schrikeffectmethode om de hik te stoppen is het schrikken met een koude lepel. Plaats een lepel in de vriezer totdat deze goed koud is. Houd de koude lepel tegen je gehemelte en laat het schrikeffect zijn werk doen.

 1. Gebruik een rietje om water te drinken

Drink een glas water met behulp van een rietje. Dit kan helpen om meer lucht in te slikken, wat de hik kan stoppen door het middenrif te resetten.

 1. Zuig op een ijsblokje

Een ijsblokje zuigen kan je keel en slokdarm afkoelen, wat kan helpen om de hik te stoppen. Het koude gevoel kan de zenuwen kalmeren en de hik onderbreken.

Drukpunt tegen de hik: Effectieve Technieken

Naast de eerder genoemde methoden om de hik te stoppen, zijn drukpunten een andere interessante benadering om dit ongemakkelijke fenomeen te bestrijden. Drukpunten zijn specifieke punten op het lichaam waarop je druk kunt uitoefenen om verschillende fysieke en zelfs emotionele reacties op te wekken. Hier zijn enkele drukpunten die je kunt proberen om de hik te laten verdwijnen.

 1. Drukpunt tussen de wenkbrauwen (Tussen de wenkbrauwen)

Dit drukpunt bevindt zich op het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen. Plaats je wijs- en middelvinger op dit punt en oefen zachte druk uit. Adem rustig in en uit terwijl je de druk toepast. Dit kan helpen om je middenrif te ontspannen en de hik te stoppen.

 1. Drukpunt op de borst (Tussen de tepels)

Het drukpunt tussen de tepels, ook bekend als het borstbeen, is een ander effectief punt om de hik te kalmeren. Plaats je vingers op dit punt en oefen een constante maar zachte druk uit. Dit kan de spieren in je borstgebied ontspannen en de hik stoppen.

 1. Drukpunt op de bovenrug (Tussen de schouderbladen)

Dit drukpunt bevindt zich tussen de schouderbladen, ongeveer ter hoogte van het midden van je rug. Vraag iemand om zachtjes met hun vingers op dit punt te drukken. Het kan de spanning in je rugspieren verminderen en de hik helpen onderbreken.

 1. Drukpunt op de onderbuik (Boven het schaambeen)

Plaats je handpalm net boven je schaambeen, en oefen lichte druk uit. Dit drukpunt op de onderbuik kan de zenuwen in het middenrif beïnvloeden en helpen om de hik te stoppen.

 1. Drukpunt op de zijkant van de hals (Onder het oorlelletje)

Dit punt bevindt zich net onder het oorlelletje, aan de zijkant van de hals. Druk zachtjes met je duim op dit punt terwijl je rustig in- en uitademt. Het kan helpen om de hik te onderbreken door de zenuwen in de keel te kalmeren.

Baby heeft de hik!

Het is schattig en soms zelfs komisch om te zien: een baby die hik heeft. Maar wat is de reden achter de hik bij pasgeborenen en hoe kunnen ouders hiermee omgaan? Laten we eens een kijkje nemen in de wereld van de babyhik en ontdekken waarom baby’s hik kunnen krijgen en wat te doen wanneer een baby hik heeft.

baby heeft de hik

Waarom heeft een baby hik?

Het is belangrijk om te begrijpen dat de hik bij baby’s volkomen normaal is en meestal geen reden tot bezorgdheid hoeft te zijn. De hik ontstaat wanneer de spieren van het middenrif van de baby plotseling samentrekken. Dit kan gebeuren als gevolg van verschillende factoren, zoals:

 1. Inname van lucht: Tijdens het drinken, vooral bij het geven van borstvoeding, kan een baby onbewust wat lucht inslikken. Deze ingeslikte lucht kan de hik veroorzaken.
 2. Maagkrampjes: Baby’s hebben nog steeds een ontwikkelend spijsverteringsstelsel, en soms kunnen maagkrampjes de spieren van het middenrif prikkelen en de hik veroorzaken.
 3. Sterke zuigreflex: Sommige baby’s hebben een krachtige zuigreflex, wat kan leiden tot snellere inname van lucht en daarmee tot hik.
 4. Temperatuurveranderingen: Snelle veranderingen in temperatuur, bijvoorbeeld wanneer een baby van een warme kamer naar een koelere omgeving wordt verplaatst, kunnen de hik opwekken.

Wat te doen wanneer een baby hik heeft?

Het goede nieuws is dat de hik bij baby’s meestal vanzelf verdwijnt en geen medische interventie vereist. Toch willen ouders vaak weten wat ze kunnen doen om hun baby te helpen wanneer deze de hik heeft. Hier zijn enkele tips:

 1. Tijd geven: Vaak verdwijnt de hik bij baby’s na enkele minuten vanzelf. Het beste wat ouders kunnen doen, is geduldig wachten.
 2. Babypositie: Het veranderen van de positie van de baby kan soms helpen. Til je baby zachtjes op, beweeg ze voorzichtig of leg ze in een andere houding.
 3. Bied een voeding aan: Als de hik lijkt te ontstaan tijdens het voeden, bied dan een voeding aan. Dit kan helpen om eventuele luchtbellen in de maag van de baby te verplaatsen.
 4. Zorg voor een ontspannen omgeving: Een rustige en ontspannen omgeving kan de baby helpen kalmeren en de hik laten verdwijnen.

In het geval dat de hik bij een baby vaak voorkomt en lang aanhoudt, is het verstandig om een kinderarts te raadplegen. Dit kan wijzen op een onderliggend probleem dat behandeling behoeft. Voor de meeste ouders is de hik bij babys hik een normaal verschijnsel dat deel uitmaakt van het opgroeien van hun kleintje. Het is een moment om te koesteren, te glimlachen en te beseffen dat zelfs de kleinste kwaaltjes van de baby hun eigen charme hebben.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Duurzame mobiliteit in de zorgsector

Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen? Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen en zo een positieve impact hebben op zowel de gezondheid van individuen als de gezondheid van de planeet? De...

Stappenplan voor het kiezen van de beste zorgverzekering in 2024

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is super belangrijk, vooral omdat de gezondheidszorg altijd verandert. Met 2024 in zicht, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste dekking krijgt. In dit artikel gaan we door een paar...

De Plaswekker: Effectief en Vriendelijk voor Kinderen met Bedplassen

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan zowel voor het kind als de ouders een uitdaging vormen. Gelukkig is er een hulpmiddel dat al vele gezinnen heeft geholpen: de plaswekker. In dit artikel bespreken we wat een plaswekker is, hoe het werkt, en...

Reuma: Een overzicht

Reuma is een overkoepelende term die wordt gebruikt om een groep van meer dan honderd verschillende aandoeningen aan te duiden die betrekking hebben op gewrichten, spieren, pezen, botten en het omringende weefsel. De term "reuma" komt van het Griekse woord "rheuma,"...

Wat is stotteren en hoe ga je ermee om? 

Stotteren is een spraakstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen in het vloeiende verloop van spraak. Het kan variëren van herhalingen van geluiden, letters of woorden tot het vasthouden van klanken, en het kan leiden tot verminderde verstaanbaarheid...

Koude voeten: Oorzaken en oplossingen

Koude voeten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens de koude wintermaanden. Ze kunnen erg ongemakkelijk zijn en zelfs pijnlijk. We gaan de meest voorkomende oorzaken van koude voeten bespreken en enkele effectieve oplossingen aangeven om dit probleem aan te...

Vroeg beginnen met de anticonceptiepil, is dat slim?

Anticonceptiepillen zijn al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van de reproductieve gezondheidszorg voor vrouwen over de hele wereld. Ze bieden vrouwen de mogelijkheid om de timing van hun zwangerschap te beheersen en hebben bijgedragen aan de emancipatie en...

Zonnebrand om jouw huid én het milieu te beschermen

De zon is een erg belangrijk onderdeel van ons leven, maar overmatige blootstelling aan de zon kan schadelijke gevolgen hebben voor onze huid, zoals zonnebrand en huidkanker. Om deze reden is het gebruik van zonnebrandproducten van cruciaal belang. Echter, niet alle...

Tanden wisselen bij kinderen

Het wisselen van tanden is een normaal onderdeel van de kindertijd en is een mijlpaal in de ontwikkeling van het kind. Het proces kan echter voor zowel kinderen als ouders vragen oproepen, zoals: doet het pijn? Hoe werkt het? En welke tips en adviezen zijn er om dit...

Puzzelen is meer dan een tijdverdrijf

Puzzelen is al eeuwenlang een geliefd tijdverdrijf voor mensen van alle leeftijden. Of het nu gaat om legpuzzels, kruiswoordpuzzels, sudoku's of andere soorten hersenkrakers, puzzelen heeft een speciale plaats in de harten van velen veroverd. Wat velen misschien niet...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.