Scholing Bewegingsgeneeskunde: cursussen
Ons vak lijkt te worden ingehaald door het wetenschappelijke begrijpen van het immuunsysteem, het brein, en hun relatie (neuro-immunologie). Dat is verheugend, want het heeft op tal van punten [...]
Wie er geen last van heeft, kan zich bijna niet voorstellen hoe het is om altijd pijn te hebben. En dat is maar goed ook, want chronische pijn is soms om gek van te worden. Je hebt er niet alleen lichamelijk last van, het heeft ook een grote invloed op relaties, het gezin, vriendschappen en werk.
Meer dan 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van chronische pijn. Zij kunnen niet doen wat ze willen, maar passen hun leven voortdurend aan hun pijnen aan. Dat is niet alleen op persoonlijk niveau een drama, het kost de samenleving jaarlijks ook nog eens € 20 miljard. Deels aan medische zorg (circa 20%) en deels aan arbeidsuitval (circa 80%).
Op deze pagina kunnen patiënten informatie vinden over betere zorg, samenwerking tussen patiënt en zorgaanbieder en handvatten voor eigen regie en omgang met pijn:
> 6 educatieve films over chronische pijn
> Educatieve Pijn-meetings – met presentatie en filmvertoning
> Pijn-tools, toegankelijke toepassingen en clips van partners
> Een Pijn-beslisboom voor en door patiënten (in testfase)
> ‘Om te lezen’ – relevante literatuur van deskundigen en websites
> Documentaire ‘Om gek van te worden’ van Pim Giel
> Pijnthriller ‘Anoniem’ van Sandra Berg