In 1 dag van je hielspoor af?

Hielspoor en peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) zijn twee gerelateerde voetaandoeningen die vaak verward worden vanwege hun nauwe samenhang, maar die verschillende aspecten van een gemeenschappelijk probleem vertegenwoordigen. Je hebt hielpijn maar geen hielspoor, dan heb je waarschijnlijk een peesplaat ontsteking.

in 1 dag van je hielspoor af

Hielspoor

Een hielspoor is een botachtige verkalking die zich ontwikkelt aan het hielbeen, vaak op de plaats waar de peesplaat aan de hiel is bevestigd. Hoewel dit een prominent kenmerk kan zijn, veroorzaakt een hielspoor niet noodzakelijkerwijs pijn op zichzelf.

Oorzaken van Hielspoor

Overmatige trekkracht en spanning op de peesplaat door herhaalde belasting kunnen leiden tot een reactie waarbij extra botweefsel wordt gevormd op het hielbeen.

Symptomen van Hielspoor

Hielspoor veroorzaakt vaak geen directe pijn, maar het kan bijdragen aan de pijn die wordt ervaren bij onderliggende peesplaatontsteking, peesontsteking zijkant voet.

Peesplaatontsteking (Fasciitis Plantaris)

Peesplaatontsteking verwijst naar de ontsteking van de peesplaat die zich uitstrekt van de hiel tot aan de bal van de voet. Het is een veelvoorkomende voetaandoening die pijn onder voet midden en ongemak kan veroorzaken.

Oorzaken van peesplaatontsteking

Langdurige en overmatige belasting van de peesplaat door activiteiten zoals lopen, staan, verkeerd schoeisel, overgewicht en intensieve lichaamsbeweging kan leiden tot irritatie en ontsteking.

Symptomen van peesplaatontsteking

Pijn onder de hiel, vooral bij de eerste stappen in de ochtend of na rust.

Stijfheid en ongemak in de voet, vooral na periodes van inactiviteit.

Pijn onder voet die kan toenemen tijdens het lopen en bij langdurige activiteit.

Overlapping en Behandeling

In 1 dag van je hielspoor af

Vaak worden de termen hielspoor en peesplaatontsteking door elkaar gebruikt vanwege hun nauwe verband. De pijn onder voet die geassocieerd wordt met een hielspoor wordt meestal veroorzaakt door de onderliggende peesplaatontsteking. Helaas zijn er geen behandelingen waarbij je in 1 dag van je hielspoor af bent, het kost tijd. Hieronder hielspoor oma weet raadt behandelingsopties:

Rust en ontlasting: Vermijd overmatig belasten van je voet. Probeer activiteiten te vermijden die de pijn onder voet verergeren. 

IJsbehandeling: Breng gedurende 15-20 minuten ijs aan op het pijnlijke gebied om ontsteking te verminderen. Doe dit meerdere keren per dag.

Hielspoor oefeningen zijn vaak stretchoefeningen: Regelmatig stretchen kan helpen om de spanning op de peesplaat te verminderen. Een eenvoudige oefening is om je tenen en voet omhoog te trekken met behulp van een handdoek, terwijl je je knieën recht houdt.

Hielspoor oefeningen ook rekoefeningen voor de kuitspieren: Strakke kuitspieren kunnen bijdragen aan hielpijn. Rekoefeningen voor de kuitspieren kunnen helpen om de spanning te verminderen.

Rolmassage: Gebruik een tennisbal of een speciale voetroller om de onderkant van je voet te masseren. Dit kan helpen de spanning te verminderen en het hielspoor wegmasseren.

Goede schoenen en steunzolen: Draag schoenen met voldoende ondersteuning en demping. Vermijd platte schoenen en hoge hakken. Overweeg ook op maat gemaakte steunzolen om de druk op je voeten gelijkmatig te verdelen.

Een nachtspalk, ook wel een hielspoor sok genoemd: Dit is een hulpmiddel dat soms wordt aanbevolen als onderdeel van de behandeling voor hielspoor en peesplaatontsteking. Het doel van een nachtspalk is om de peesplaat tijdens de nacht in een gestrekte positie te houden, waardoor de spanning op de peesplaat wordt verminderd en de peesplaat niet ’s nachts samentrekt. Pijn onderkant voet kan hierdoor verminderen.

Magnesium: Er zijn geen specifieke studies die aantonen dat magnesiumsupplementen rechtstreeks effect hebben op hielspoor of peesplaatontsteking. Magnesium is echter een essentieel mineraal dat betrokken is bij tal van processen in het lichaam, waaronder spier- en zenuwfunctie, botgezondheid en ontstekingsreacties, dus het zou kunnen helpen bij pijn onderkant voet.

Ontstekingsremmende medicatie: Over-the-counter ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen kunnen tijdelijke verlichting bieden. Raadpleeg echter eerst een arts voordat je medicatie inneemt.

Wanneer professionele hulp zoeken?

in 1 dag van je hielspoor af

Als de pijn onder voet aanhoudt, ernstig is of als je twijfels hebt over je symptomen, is het raadzaam om medische hulp te zoeken bij een arts of een podotherapeut. Deze professionals kunnen een nauwkeurige diagnose stellen en geavanceerdere behandelingen aanbevelen en een passend behandelplan maken, variërend van fysiotherapie en orthopedische inlegzolen tot geavanceerdere interventies zoals corticosteroïde-injecties of in sommige gevallen chirurgie.