In 1 dag van je hielspoor af?

Hielspoor en peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) zijn twee gerelateerde voetaandoeningen die vaak verward worden vanwege hun nauwe samenhang, maar die verschillende aspecten van een gemeenschappelijk probleem vertegenwoordigen. Je hebt hielpijn maar geen hielspoor, dan heb je waarschijnlijk een peesplaat ontsteking.

in 1 dag van je hielspoor af

Hielspoor

Een hielspoor is een botachtige verkalking die zich ontwikkelt aan het hielbeen, vaak op de plaats waar de peesplaat aan de hiel is bevestigd. Hoewel dit een prominent kenmerk kan zijn, veroorzaakt een hielspoor niet noodzakelijkerwijs pijn op zichzelf.

Oorzaken van Hielspoor

Overmatige trekkracht en spanning op de peesplaat door herhaalde belasting kunnen leiden tot een reactie waarbij extra botweefsel wordt gevormd op het hielbeen.

Symptomen van Hielspoor

Hielspoor veroorzaakt vaak geen directe pijn, maar het kan bijdragen aan de pijn die wordt ervaren bij onderliggende peesplaatontsteking, peesontsteking zijkant voet.

Peesplaatontsteking (Fasciitis Plantaris)

Peesplaatontsteking verwijst naar de ontsteking van de peesplaat die zich uitstrekt van de hiel tot aan de bal van de voet. Het is een veelvoorkomende voetaandoening die pijn onder voet midden en ongemak kan veroorzaken.

Oorzaken van peesplaatontsteking

Langdurige en overmatige belasting van de peesplaat door activiteiten zoals lopen, staan, verkeerd schoeisel, overgewicht en intensieve lichaamsbeweging kan leiden tot irritatie en ontsteking.

Symptomen van peesplaatontsteking

Pijn onder de hiel, vooral bij de eerste stappen in de ochtend of na rust.

Stijfheid en ongemak in de voet, vooral na periodes van inactiviteit.

Pijn onder voet die kan toenemen tijdens het lopen en bij langdurige activiteit.

Overlapping en Behandeling

In 1 dag van je hielspoor af

Vaak worden de termen hielspoor en peesplaatontsteking door elkaar gebruikt vanwege hun nauwe verband. De pijn onder voet die geassocieerd wordt met een hielspoor wordt meestal veroorzaakt door de onderliggende peesplaatontsteking. Helaas zijn er geen behandelingen waarbij je in 1 dag van je hielspoor af bent, het kost tijd. Hieronder hielspoor oma weet raadt behandelingsopties:

Rust en ontlasting: Vermijd overmatig belasten van je voet. Probeer activiteiten te vermijden die de pijn onder voet verergeren. 

IJsbehandeling: Breng gedurende 15-20 minuten ijs aan op het pijnlijke gebied om ontsteking te verminderen. Doe dit meerdere keren per dag.

Hielspoor oefeningen zijn vaak stretchoefeningen: Regelmatig stretchen kan helpen om de spanning op de peesplaat te verminderen. Een eenvoudige oefening is om je tenen en voet omhoog te trekken met behulp van een handdoek, terwijl je je knieën recht houdt.

Hielspoor oefeningen ook rekoefeningen voor de kuitspieren: Strakke kuitspieren kunnen bijdragen aan hielpijn. Rekoefeningen voor de kuitspieren kunnen helpen om de spanning te verminderen.

Rolmassage: Gebruik een tennisbal of een speciale voetroller om de onderkant van je voet te masseren. Dit kan helpen de spanning te verminderen en het hielspoor wegmasseren.

Goede schoenen en steunzolen: Draag schoenen met voldoende ondersteuning en demping. Vermijd platte schoenen en hoge hakken. Overweeg ook op maat gemaakte steunzolen om de druk op je voeten gelijkmatig te verdelen.

Een nachtspalk, ook wel een hielspoor sok genoemd: Dit is een hulpmiddel dat soms wordt aanbevolen als onderdeel van de behandeling voor hielspoor en peesplaatontsteking. Het doel van een nachtspalk is om de peesplaat tijdens de nacht in een gestrekte positie te houden, waardoor de spanning op de peesplaat wordt verminderd en de peesplaat niet ’s nachts samentrekt. Pijn onderkant voet kan hierdoor verminderen.

Magnesium: Er zijn geen specifieke studies die aantonen dat magnesiumsupplementen rechtstreeks effect hebben op hielspoor of peesplaatontsteking. Magnesium is echter een essentieel mineraal dat betrokken is bij tal van processen in het lichaam, waaronder spier- en zenuwfunctie, botgezondheid en ontstekingsreacties, dus het zou kunnen helpen bij pijn onderkant voet.

Ontstekingsremmende medicatie: Over-the-counter ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen kunnen tijdelijke verlichting bieden. Raadpleeg echter eerst een arts voordat je medicatie inneemt.

Wanneer professionele hulp zoeken?

in 1 dag van je hielspoor af

Als de pijn onder voet aanhoudt, ernstig is of als je twijfels hebt over je symptomen, is het raadzaam om medische hulp te zoeken bij een arts of een podotherapeut. Deze professionals kunnen een nauwkeurige diagnose stellen en geavanceerdere behandelingen aanbevelen en een passend behandelplan maken, variërend van fysiotherapie en orthopedische inlegzolen tot geavanceerdere interventies zoals corticosteroïde-injecties of in sommige gevallen chirurgie.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Ontdek de kracht van Joya schoenen voor pijnverlichting bij lopen

Introductie Bij Pijnsamen.nl richten we ons op het ondersteunen van mensen die worstelen met lichamelijke ongemakken zoals pijnlijke voeten, gewrichtsproblemen of rugklachten. Een baanbrekende oplossing die we graag onder de aandacht brengen, zijn de innovatieve...

Welke trippelstoel voor ouderen?

Het kiezen van de juiste hulpmiddelen kan een wereld van verschil maken voor ouderen die hun zelfstandigheid willen behouden. Een trippelstoel biedt hierin een uitstekende oplossing: deze stoel combineert comfort, mobiliteit en ergonomie. Maar hoe kies je de juiste...

Kan botox helpen tegen migraine?

Migraine beïnvloedt het leven van veel mensen. Soms met gevolg dat iemand arbeidsongeschikt raak. Voor wie regelmatig met intense hoofdpijn worstelt, voelt het soms alsof er geen uitweg is. Pijnstillers, rust of alternatieve behandelingen – veel is vaak al geprobeerd....

Wat is vestibulaire migraine?

Vestibulaire migraine is een vorm van migraine waarbij duizeligheid en evenwichtsproblemen op de voorgrond staan. Het kan bijzonder verwarrend zijn voor degenen die eraan lijden, omdat de symptomen soms sterk afwijken van de 'klassieke' migraine met hoofdpijn. Veel...

Wat zijn CBD zalven en balsems en wat kun je er mee?

Cannabidiol, beter bekend als CBD, is de laatste jaren een van de populairste ingrediënten in cosmetische producten geworden, vooral vanwege de positieve effecten op de gezondheid van de huid. Onder de meest populaire CBD-producten bevinden zich zalven en balsems, die...

Wat kunnen de lichamelijke gevolgen zijn van PTSS?

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan lichamelijke gevolgen hebben. Deze stoornis wordt vaak in verband gebracht met geestelijke gezondheid, maar de fysieke impact wordt soms over het hoofd gezien. Mensen die lijden aan PTSS kunnen last krijgen van lichamelijke...

Wat kun je doen aan eczeem rond de ogen?

Eczeem rond de ogen kan bijzonder vervelend en hardnekkig zijn. De huid rondom je ogen is dun en gevoelig, waardoor klachten zoals jeuk, roodheid en zwelling sneller optreden. Veel mensen die met dit probleem worstelen, vragen zich af wat de beste manier is om eczeem...

Wordt pijnbestrijding vergoed?

Last van pijn en vraag je je af hoe je dit moet betalen? Geen stress! De basisverzekering vergoedt meestal de kosten voor pijnbestrijding. Daarvoor heb je wel een verwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig. Let op: je betaalt zelf het eigen risico....

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.