Gele plekken op huid

Gele plekken op de huid kunnen een verontrustend symptoom zijn en wijzen vaak op onderliggende gezondheidsproblemen. In deze tekst zullen we de mogelijke oorzaken, symptomen en behandelingen van gele plekken op de huid bespreken.

Oorzaken van Gele Plekken op de Huid

 1. Blauwe plekken of hematomen: De meest voorkomende oorzaak van gele plekken op de huid zijn blauwe plekken of hematomen. Deze ontstaan meestal na een val, stoot of ander trauma waarbij bloedvaten onder de huid beschadigd raken. In de loop van de tijd verandert de kleur van de blauwe plek van rood-blauw naar geel als het lichaam het afgebroken bloed absorbeert.
 2. Geelzucht (icterus): Geelzucht is een aandoening waarbij de huid en het oogwit geelachtig worden als gevolg van een ophoping van bilirubine in het bloed. Dit kan optreden als gevolg van leverproblemen, galstenen, of problemen met de afbraak van rode bloedcellen. Geelzucht kan een serieuze medische aandoening zijn en vereist vaak medische behandeling.
 3. Xanthelasma: Xanthelasma zijn gele plaques of plekken op of rond de oogleden. Ze ontstaan door vetophopingen onder de huid en worden vaak geassocieerd met hoog cholesterolgehalte. Deze plekken zijn meestal goedaardig, maar ze kunnen cosmetisch storend zijn en soms worden ze verwijderd.
 4. Lipomen: Lipomen zijn goedaardige gezwellen van vetweefsel onder de huid. Ze kunnen geelachtig lijken en worden vaak onder de huid gevoeld als zachte bultjes. Hoewel lipomen meestal onschadelijk zijn, kunnen ze soms chirurgisch worden verwijderd als ze pijnlijk worden of als de patiënt ze om cosmetische redenen wil verwijderen.

Symptomen van Gele Plekken op de Huid

De symptomen van gele plekken op de huid variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak, maar enkele algemene symptomen kunnen zijn:

 • Verkleuring van de huid tot geel of geelachtig.
 • Pijn of gevoeligheid in het gebied, vooral als het om een blauwe plek of een ontstoken huidgebied gaat.
 • Veranderingen in textuur, zoals het voelen van een bult of knobbeltje onder de huid.
 • Cosmetische zorgen, vooral als de gele plekken zichtbaar zijn.

Als u geelzucht vermoedt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken, aangezien dit een teken kan zijn van ernstige lever- of galblaasproblemen.

Behandeling van Gele Plekken op de Huid

De behandeling van gele plekken op de huid is sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele mogelijke benaderingen:

 • Blauwe plekken of hematomen: Deze verdwijnen meestal vanzelf na verloop van tijd. Het toepassen van koude kompressen kan de zwelling en pijn verminderen. Als de blauwe plek ernstig is of niet verbetert, raadpleeg dan een arts.
 • Geelzucht (icterus): De behandeling van geelzucht richt zich op het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Dit kan onder meer het beheersen van leveraandoeningen, het behandelen van galstenen of het oplossen van problemen met de rode bloedcelafbraak omvatten. Raadpleeg altijd een arts als u tekenen van geelzucht opmerkt.
 • Xanthelasma: Deze plekken zijn meestal goedaardig, maar kunnen om cosmetische redenen worden verwijderd. Dit kan worden gedaan met behulp van chirurgische ingrepen, lasertherapie of cryotherapie (bevriezing).
 • Lipomen: Als lipomen pijnlijk zijn of cosmetische zorgen veroorzaken, kunnen ze operatief worden verwijderd door een arts.

Het is essentieel om een zorgverlener te raadplegen als u zich zorgen maakt over gele plekken op uw huid, vooral als de plekken gepaard gaan met andere symptomen zoals vermoeidheid, gewichtsverlies, of veranderingen in urine of ontlasting.

Conclusie

Gele plekken op de huid kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van onschadelijke blauwe plekken tot ernstige aandoeningen zoals geelzucht. Het is essentieel om de onderliggende oorzaak vast te stellen en indien nodig de juiste behandeling te krijgen. Raadpleeg altijd een arts als u zich zorgen maakt over veranderingen in uw huidskleur of andere ongewone symptomen.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Het belang van gedragsverandering voor een gezondere levensstijl

Een gezondere levensstijl bereiken gaat verder dan simpelweg een dieet volgen of af en toe wat sporten. Het draait om een fundamentele verandering in onze gewoonten en gedragingen, die ons uiteindelijk in staat stelt om duurzame verbeteringen in onze gezondheid en...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.