Kaakpijn

Kaakpijn is een veelvoorkomend probleem dat invloed kan hebben op onze dagelijkse kwaliteit van leven. Het kan ons hinderen bij het kauwen, praten en zelfs slapen. Op deze pagina gaan we in op waarom kaakpijn optreedt, welke gevolgen het kan hebben, wat mogelijke oorzaken zijn en, het belangrijkst, hoe je van deze pijn af kunt komen.

Kaakpijn

Waarom Kaakpijn Soms Voorkomt

Kaakpijn kan om verschillende redenen voorkomen, en begrijpen waarom het optreedt, is essentieel voor het vinden van de juiste oplossing. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

 1. Tandheelkundige Aandoeningen: Problemen met tanden en kiezen, zoals gaatjes, ontstekingen, of slechte beet, kunnen leiden tot kaakpijn.
 2. Tandheelkundige Procedures: Na tandheelkundige ingrepen zoals extracties, implantaten of beugels, kan tijdelijke kaakpijn optreden.
 3. Stress en Spanning: Stress kan leiden tot kaakspanning, waardoor spieren overbelast raken en pijn ontstaat.
 4. Kaakgewrichtsstoornissen: Aandoeningen zoals temporomandibulaire gewrichtsstoornis (TMJ) kunnen chronische kaakpijn veroorzaken.
 5. Overmatig Kauwen of Tandenknarsen: Overmatig kauwen van kauwgom of knarsen van tanden kan leiden tot pijnlijke kaakspieren.

Kaakpijn stress

Stress is een alomtegenwoordig probleem in onze moderne samenleving, en het heeft een veel diepere impact dan velen van ons zich realiseren. Een van de minder bekende gevolgen van stress is de relatie met kaakpijn. Het lijkt misschien een onwaarschijnlijke combinatie, maar stress kan een stille schuldige zijn achter veel gevallen van onverklaarbare kaakpijn.

Hoe Stress Kaakpijn Veroorzaakt

Stress kan leiden tot onbewuste gewoonten die de kaakspieren en het temporomandibulaire gewricht (TMJ) overbelasten. Hier zijn enkele manieren waarop stress kaakpijn kan veroorzaken:

 1. Tandenknarsen: Dit is een veelvoorkomende gewoonte die mensen tijdens hun slaap ontwikkelen als reactie op stress. Het constante slijpen van de tanden kan leiden tot ernstige kaakpijn en schade aan het gebit.
 2. Klemmen van de Kaken: In tijden van stress kunnen sommige mensen onbewust hun kaken op elkaar klemmen. Dit zet druk op de kaakspieren en het TMJ, wat resulteert in pijn en ongemak.
 3. Spanning in de Kaakspieren: Stress kan spierspanning door het hele lichaam veroorzaken, inclusief de kaakspieren. Gespannen kaakspieren kunnen pijnlijke kaakklachten veroorzaken.

Het Vicious Circle: Stress en Kaakpijn

Wat kaakpijn nog gecompliceerder maakt, is dat het een vicieuze cirkel kan creëren. Het ervaren van pijn in de kaak als gevolg van stress kan op zijn beurt nog meer stress veroorzaken, wat de kaakproblemen verergert. Mensen kunnen in een cyclus belanden waarin stress kaakpijn veroorzaakt, en de pijn op zijn beurt leidt tot meer stress.

Stressbeheersing voor Kaakpijnverlichting

Het doorbreken van de stress-kaakpijncyclus is van cruciaal belang voor langdurige verlichting. Hier zijn enkele strategieën voor stressbeheersing die kunnen helpen:

 1. Ontspanningsoefeningen: Probeer regelmatig ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie, en diepe ademhaling om stress te verminderen.
 2. Stressidentificatie: Identificeer de oorzaken van stress in je leven en probeer manieren te vinden om ermee om te gaan, zoals het aanpakken van problemen op het werk of in relaties.
 3. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan helpen bij het verlichten van kaakpijn en het verminderen van spierspanning door middel van gerichte oefeningen.
 4. Tandartsbezoek: Raadpleeg je tandarts voor een evaluatie als je vermoedt dat stress kaakpijn veroorzaakt. Ze kunnen aanbevelingen doen voor een aangepaste mondbeschermer of andere behandelingen.

Kaakpijn aan 1 kant

Kaakpijn die zich aan één kant van het gezicht manifesteert, kan een specifieke en vaak verontrustende vorm van ongemak zijn. Deze pijn, die unilateraal of eenzijdig wordt genoemd, kan verschillende oorzaken hebben en verdient speciale aandacht.

Mogelijke Oorzaken

 1. Tandheelkundige Problemen: Eénzijdige kaakpijn kan voortkomen uit tandheelkundige kwesties zoals een ontstoken tandwortel, een gebroken kies, of een slechte beet.
 2. Kaakgewrichtsstoornissen: Als het kaakgewricht aan één kant ontstoken raakt of beschadigd is, kan dit leiden tot pijn die zich aan die kant concentreert.
 3. Overbelasting van Kaakspieren: Overmatig gebruik van de kaakspieren, bijvoorbeeld door kauwen op harde voorwerpen, kan resulteren in pijn aan één kant van de kaak.

De Gevolgen van Kaakpijn

Kaakpijn kan ernstige gevolgen hebben voor iemands welzijn. Enkele van de meest voorkomende gevolgen zijn:

 • Slaapproblemen: De pijn kan het moeilijk maken om ’s nachts in slaap te vallen of te blijven slapen.
 • Eetproblemen: Kaakpijn kan het kauwen bemoeilijken en eetproblemen veroorzaken.
 • Spraakproblemen: Spreken kan ongemakkelijk worden als gevolg van kaakpijn.
 • Beperkte Mondopening: Ernstige kaakproblemen kunnen leiden tot beperkte mondopening, waardoor eten en praten bemoeilijkt worden.

Kaakpijn na wortelkanaalbehandeling

Kaakpijn na een wortelkanaalbehandeling kan optreden als gevolg van ontstekingen of irritatie rondom de behandelde tand. Dit ongemak is meestal van tijdelijke aard en kan worden verlicht met pijnstillers en ontstekingsremmende medicatie. Als de pijn echter aanhoudt of ernstiger wordt, is het essentieel om contact op te nemen met je tandarts, omdat dit een teken kan zijn van complicaties die verdere behandeling vereisen.

Kaak uit de kom of de kaak op slot

Een kaak uit de kom, ook wel temporomandibulaire gewrichtsdislocatie genoemd, kan leiden tot intense pijn en ongemak. Dit gebeurt wanneer het kaakgewricht, dat de onderkaak met de schedel verbindt, uit zijn normale positie raakt. Dit kan optreden door trauma, overmatige mondopening, of een onderliggende kaakaandoening zoals een temporomandibulaire gewrichtsstoornis (TMJ). Het herstellen van een uit de kom geraakte kaak vereist meestal medische interventie, waarbij een arts of tandarts de kaak voorzichtig terugplaatst. Na dit herstelproces kan fysiotherapie nuttig zijn om de kaakspieren te versterken en de mobiliteit te verbeteren, en het voorkomen van herhaling is cruciaal. Mensen die vatbaar zijn voor kaakluxatie moeten voorzichtig zijn bij het eten en andere activiteiten die de kaak kunnen belasten.

Hoe Van Kaakpijn Af Te Komen

Hier zijn enkele effectieve oplossingen om van kaakpijn af te komen:

 1. Warmte- en Koudebehandeling: Het aanbrengen van een warm kompres kan helpen bij het ontspannen van de kaakspieren, terwijl koude kompressen ontstekingen kunnen verminderen.
 2. Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen de pijn verlichten. Raadpleeg altijd een arts voordat je medicijnen gebruikt.
 3. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan helpen bij het verlichten van kaakpijn door middel van specifieke oefeningen en technieken.
 4. Stressbeheersing: Het beheersen van stress met technieken zoals meditatie en ademhalingsoefeningen kan de kaakspanning verminderen.
 5. Tandheelkundige Zorg: Laat eventuele tandheelkundige problemen behandelen door een tandarts.
 6. Mondhygiëne: Zorg voor een goede mondhygiëne om tandheelkundige problemen te voorkomen.

Samenvatting

Kaakpijn kan verschillende oorzaken hebben en ernstige gevolgen hebben voor je dagelijkse leven. Het is essentieel om de onderliggende oorzaak vast te stellen en passende maatregelen te nemen om van de pijn af te komen. Met een combinatie van thuiszorg, medische behandeling en stressbeheersing, kun je weer genieten van een pijnvrije kaak en een betere levenskwaliteit ervaren.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Wat is een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling?

Een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling, ook wel bekend als postoperatieve pijn, is een mogelijke complicatie die kan optreden na het ondergaan van deze tandheelkundige procedure. Hoewel een wortelkanaalbehandeling bedoeld is om een geïnfecteerde of beschadigde...

De relatie tussen angststoornissen en fysieke pijn

Een angststoornis kan enorme gevolgen hebben voor het lichaam, aangezien lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Lichamelijke klachten met een psychische oorzaak worden een somatoforme stoornis genoemd. Daarnaast kan een angststoornis reeds aanwezige lichamelijke pijn...

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.