Peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking, ook wel bekend als fasciitis plantaris, is een veelvoorkomende aandoening die pijn en ongemak in de hiel kan veroorzaken. Deze aandoening treft vaak hardlopers, mensen die langdurig staan, en anderen, en het is belangrijk om te begrijpen wat het is en hoe het kan worden behandeld. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en behandeling van peesplaatontsteking bespreken.

Oorzaken van Peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking treedt op wanneer de peesplaat, een dikke band van weefsel die zich onder de voet bevindt, ontstoken raakt. Deze ontsteking kan om verschillende redenen optreden, waaronder:

 1. Overbelasting: Herhaalde stress op de peesplaat kan leiden tot ontsteking. Dit gebeurt vaak bij mensen die intensieve fysieke activiteiten beoefenen, zoals hardlopen.
 2. Slecht schoeisel: Het dragen van schoenen zonder voldoende demping en ondersteuning kan de druk op de peesplaat verhogen en ontsteking veroorzaken.
 3. Leeftijd: Peesplaatontsteking komt vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder.
 4. Gewicht: Overgewicht kan de druk op de voeten vergroten en het risico op peesplaatontsteking verhogen.
Peesplaatontsteking

Symptomen van Peesplaatontsteking

De symptomen van peesplaatontsteking kunnen variëren van mild tot ernstig. Typische symptomen zijn onder meer:

 • Pijn in de hiel: Pijn die meestal aan de onderkant van de hiel wordt gevoeld, vooral ’s ochtends bij de eerste stappen uit bed.
 • Stijfheid: Stijfheid in de voet of hiel, vooral na periodes van inactiviteit.
 • Zwelling: Zwelling rond de hiel.
 • Moeite met lopen: In ernstige gevallen kan peesplaatontsteking leiden tot moeilijkheden bij het lopen en verminderde mobiliteit.

Behandeling van Peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking van de voet kan een hardnekkige aandoening zijn, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en het herstel te bevorderen. Hier bespreken we enkele van de meest gangbare behandelingen voor peesplaatontsteking van de voet.

 1. Conservatieve Behandeling:
  • Rust: Het verminderen van fysieke activiteit en het geven van rust aan de voet is vaak de eerste stap bij de behandeling van peesplaatontsteking. Dit kan helpen de ontsteking te verminderen en verdere schade te voorkomen.
  • Pijnmanagement: Ontstekingsremmende medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de pijn te verminderen en ontsteking te beheersen.
  • IJs en Warmte: Afwisselend ijs- en warmtetherapie kan helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn.
  • Oefeningen: Specifieke rekoefeningen kunnen de kracht en flexibiliteit van de voet verbeteren. Deze oefeningen zijn bedoeld om de peesplaat te versterken en kunnen worden aanbevolen door een fysiotherapeut.
 2. Tapen voor Peesplaatontsteking:
  • Kinesiotape: Het tapen van de voet met kinesiotape kan helpen de spanning op de peesplaat te verminderen en de stabiliteit te vergroten. Deze tapingtechniek kan verlichting bieden tijdens het lopen en sporten.
 3. Orthopedische Hulpmiddelen:
  • Steunzolen en Inlegzolen: Het dragen van op maat gemaakte steunzolen of inlegzolen kan de voet in een natuurlijke positie houden en de druk op de peesplaat verminderen.
 4. Gips of Night Splints:
  • Gips: In zeldzame gevallen kan de arts overwegen om de voet tijdelijk in gips te plaatsen om volledige immobilisatie te bereiken. Dit wordt meestal alleen gebruikt als andere behandelingen niet effectief zijn.
  • Night Splints: Night splints zijn apparaten die ’s nachts worden gedragen om de voet in een licht opwaartse positie te houden. Dit helpt bij het strekken van de peesplaat en kan de ochtendstijfheid verminderen.

Het is essentieel om te onthouden dat de behandeling van peesplaatontsteking individueel kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en uw specifieke behoeften. Overleg altijd met een arts of specialist voordat u een behandelingsmethode kiest. Het opvolgen van de aanbevolen behandeling en het nemen van voldoende rust zijn de sleutel tot een succesvol herstel van peesplaatontsteking van de voet.

Preventie van Peesplaatontsteking

Het voorkomen van peesplaatontsteking is altijd beter dan genezen. Enkele stappen die u kunt nemen om het risico te verminderen, zijn onder andere:

 • Draag schoenen met voldoende ondersteuning en demping.
 • Beperk hoge impactactiviteiten als u al symptomen heeft.
 • Houd uw gewicht onder controle.
 • Voer regelmatig rekoefeningen uit om de flexibiliteit van de voet te behouden.

Kun je Doorlopen met Peesplaatontsteking?

doorlopen met peesplaatontsteking

Een veelgestelde vraag bij peesplaatontsteking is of het veilig is om door te blijven lopen, vooral voor mensen die regelmatig aan hardlopen of andere vormen van fysieke activiteit doen. Het antwoord op deze vraag hangt af van de ernst van de aandoening en de aanpak van de behandeling.

In milde gevallen van peesplaatontsteking is matige lichaamsbeweging vaak nog steeds mogelijk. Het is belangrijk om naar uw lichaam te luisteren en activiteiten aan te passen om pijn te minimaliseren. Dit kan betekenen dat u uw trainingsintensiteit verlaagt, de duur van uw workouts verkort of kiest voor activiteiten met minder impact, zoals zwemmen of fietsen.

Echter, bij ernstige peesplaatontsteking is het meestal raadzaam om tijdelijk te stoppen met hardlopen of andere activiteiten met hoge impact. Het voortzetten van deze activiteiten kan de ontsteking verergeren en het herstel vertragen. Rust nemen en de aanbevolen behandelingsopties volgen zijn cruciaal om de aandoening onder controle te krijgen.

Overleg altijd met een arts of fysiotherapeut voordat u besluit of u kunt doorgaan met lopen of andere fysieke activiteiten. Ze kunnen u begeleiden bij het bepalen van de juiste aanpak op basis van de ernst van uw peesplaatontsteking en uw specifieke behoeften.

Onthoud dat herstel geduld vereist, en het is belangrijk om de aanbevolen behandelingen op te volgen. In de meeste gevallen kan peesplaatontsteking met de juiste zorg en tijdig ingrijpen worden beheerd, waardoor u uiteindelijk weer kunt genieten van uw favoriete activiteiten zonder pijn.

Conclusie

Peesplaatontsteking is een veelvoorkomende aandoening die veel mensen treft, maar met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunnen de symptomen worden verminderd en kan herstel worden bevorderd. Het is essentieel om aandacht te besteden aan de signalen van uw lichaam en te zoeken naar medisch advies als u vermoedt dat u peesplaatontsteking heeft. Met de juiste zorg kunt u de pijn in de hiel overwinnen en uw kwaliteit van leven verbeteren.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Het belang van gedragsverandering voor een gezondere levensstijl

Een gezondere levensstijl bereiken gaat verder dan simpelweg een dieet volgen of af en toe wat sporten. Het draait om een fundamentele verandering in onze gewoonten en gedragingen, die ons uiteindelijk in staat stelt om duurzame verbeteringen in onze gezondheid en...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.