Peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking, ook wel bekend als fasciitis plantaris, is een veelvoorkomende aandoening die pijn en ongemak in de hiel kan veroorzaken. Deze aandoening treft vaak hardlopers, mensen die langdurig staan, en anderen, en het is belangrijk om te begrijpen wat het is en hoe het kan worden behandeld. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en behandeling van peesplaatontsteking bespreken.

Oorzaken van Peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking treedt op wanneer de peesplaat, een dikke band van weefsel die zich onder de voet bevindt, ontstoken raakt. Deze ontsteking kan om verschillende redenen optreden, waaronder:

 1. Overbelasting: Herhaalde stress op de peesplaat kan leiden tot ontsteking. Dit gebeurt vaak bij mensen die intensieve fysieke activiteiten beoefenen, zoals hardlopen.
 2. Slecht schoeisel: Het dragen van schoenen zonder voldoende demping en ondersteuning kan de druk op de peesplaat verhogen en ontsteking veroorzaken.
 3. Leeftijd: Peesplaatontsteking komt vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder.
 4. Gewicht: Overgewicht kan de druk op de voeten vergroten en het risico op peesplaatontsteking verhogen.
Peesplaatontsteking

Symptomen van Peesplaatontsteking

De symptomen van peesplaatontsteking kunnen variëren van mild tot ernstig. Typische symptomen zijn onder meer:

 • Pijn in de hiel: Pijn die meestal aan de onderkant van de hiel wordt gevoeld, vooral ’s ochtends bij de eerste stappen uit bed.
 • Stijfheid: Stijfheid in de voet of hiel, vooral na periodes van inactiviteit.
 • Zwelling: Zwelling rond de hiel.
 • Moeite met lopen: In ernstige gevallen kan peesplaatontsteking leiden tot moeilijkheden bij het lopen en verminderde mobiliteit.

Behandeling van Peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking van de voet kan een hardnekkige aandoening zijn, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en het herstel te bevorderen. Hier bespreken we enkele van de meest gangbare behandelingen voor peesplaatontsteking van de voet.

 1. Conservatieve Behandeling:
  • Rust: Het verminderen van fysieke activiteit en het geven van rust aan de voet is vaak de eerste stap bij de behandeling van peesplaatontsteking. Dit kan helpen de ontsteking te verminderen en verdere schade te voorkomen.
  • Pijnmanagement: Ontstekingsremmende medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de pijn te verminderen en ontsteking te beheersen.
  • IJs en Warmte: Afwisselend ijs- en warmtetherapie kan helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn.
  • Oefeningen: Specifieke rekoefeningen kunnen de kracht en flexibiliteit van de voet verbeteren. Deze oefeningen zijn bedoeld om de peesplaat te versterken en kunnen worden aanbevolen door een fysiotherapeut.
 2. Tapen voor Peesplaatontsteking:
  • Kinesiotape: Het tapen van de voet met kinesiotape kan helpen de spanning op de peesplaat te verminderen en de stabiliteit te vergroten. Deze tapingtechniek kan verlichting bieden tijdens het lopen en sporten.
 3. Orthopedische Hulpmiddelen:
  • Steunzolen en Inlegzolen: Het dragen van op maat gemaakte steunzolen of inlegzolen kan de voet in een natuurlijke positie houden en de druk op de peesplaat verminderen.
 4. Gips of Night Splints:
  • Gips: In zeldzame gevallen kan de arts overwegen om de voet tijdelijk in gips te plaatsen om volledige immobilisatie te bereiken. Dit wordt meestal alleen gebruikt als andere behandelingen niet effectief zijn.
  • Night Splints: Night splints zijn apparaten die ’s nachts worden gedragen om de voet in een licht opwaartse positie te houden. Dit helpt bij het strekken van de peesplaat en kan de ochtendstijfheid verminderen.

Het is essentieel om te onthouden dat de behandeling van peesplaatontsteking individueel kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en uw specifieke behoeften. Overleg altijd met een arts of specialist voordat u een behandelingsmethode kiest. Het opvolgen van de aanbevolen behandeling en het nemen van voldoende rust zijn de sleutel tot een succesvol herstel van peesplaatontsteking van de voet.

Preventie van Peesplaatontsteking

Het voorkomen van peesplaatontsteking is altijd beter dan genezen. Enkele stappen die u kunt nemen om het risico te verminderen, zijn onder andere:

 • Draag schoenen met voldoende ondersteuning en demping.
 • Beperk hoge impactactiviteiten als u al symptomen heeft.
 • Houd uw gewicht onder controle.
 • Voer regelmatig rekoefeningen uit om de flexibiliteit van de voet te behouden.

Kun je Doorlopen met Peesplaatontsteking?

doorlopen met peesplaatontsteking

Een veelgestelde vraag bij peesplaatontsteking is of het veilig is om door te blijven lopen, vooral voor mensen die regelmatig aan hardlopen of andere vormen van fysieke activiteit doen. Het antwoord op deze vraag hangt af van de ernst van de aandoening en de aanpak van de behandeling.

In milde gevallen van peesplaatontsteking is matige lichaamsbeweging vaak nog steeds mogelijk. Het is belangrijk om naar uw lichaam te luisteren en activiteiten aan te passen om pijn te minimaliseren. Dit kan betekenen dat u uw trainingsintensiteit verlaagt, de duur van uw workouts verkort of kiest voor activiteiten met minder impact, zoals zwemmen of fietsen.

Echter, bij ernstige peesplaatontsteking is het meestal raadzaam om tijdelijk te stoppen met hardlopen of andere activiteiten met hoge impact. Het voortzetten van deze activiteiten kan de ontsteking verergeren en het herstel vertragen. Rust nemen en de aanbevolen behandelingsopties volgen zijn cruciaal om de aandoening onder controle te krijgen.

Overleg altijd met een arts of fysiotherapeut voordat u besluit of u kunt doorgaan met lopen of andere fysieke activiteiten. Ze kunnen u begeleiden bij het bepalen van de juiste aanpak op basis van de ernst van uw peesplaatontsteking en uw specifieke behoeften.

Onthoud dat herstel geduld vereist, en het is belangrijk om de aanbevolen behandelingen op te volgen. In de meeste gevallen kan peesplaatontsteking met de juiste zorg en tijdig ingrijpen worden beheerd, waardoor u uiteindelijk weer kunt genieten van uw favoriete activiteiten zonder pijn.

Conclusie

Peesplaatontsteking is een veelvoorkomende aandoening die veel mensen treft, maar met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunnen de symptomen worden verminderd en kan herstel worden bevorderd. Het is essentieel om aandacht te besteden aan de signalen van uw lichaam en te zoeken naar medisch advies als u vermoedt dat u peesplaatontsteking heeft. Met de juiste zorg kunt u de pijn in de hiel overwinnen en uw kwaliteit van leven verbeteren.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Duurzame mobiliteit in de zorgsector

Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen? Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen en zo een positieve impact hebben op zowel de gezondheid van individuen als de gezondheid van de planeet? De...

Stappenplan voor het kiezen van de beste zorgverzekering in 2024

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is super belangrijk, vooral omdat de gezondheidszorg altijd verandert. Met 2024 in zicht, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste dekking krijgt. In dit artikel gaan we door een paar...

De Plaswekker: Effectief en Vriendelijk voor Kinderen met Bedplassen

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan zowel voor het kind als de ouders een uitdaging vormen. Gelukkig is er een hulpmiddel dat al vele gezinnen heeft geholpen: de plaswekker. In dit artikel bespreken we wat een plaswekker is, hoe het werkt, en...

Reuma: Een overzicht

Reuma is een overkoepelende term die wordt gebruikt om een groep van meer dan honderd verschillende aandoeningen aan te duiden die betrekking hebben op gewrichten, spieren, pezen, botten en het omringende weefsel. De term "reuma" komt van het Griekse woord "rheuma,"...

Wat is stotteren en hoe ga je ermee om? 

Stotteren is een spraakstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen in het vloeiende verloop van spraak. Het kan variëren van herhalingen van geluiden, letters of woorden tot het vasthouden van klanken, en het kan leiden tot verminderde verstaanbaarheid...

Koude voeten: Oorzaken en oplossingen

Koude voeten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens de koude wintermaanden. Ze kunnen erg ongemakkelijk zijn en zelfs pijnlijk. We gaan de meest voorkomende oorzaken van koude voeten bespreken en enkele effectieve oplossingen aangeven om dit probleem aan te...

Vroeg beginnen met de anticonceptiepil, is dat slim?

Anticonceptiepillen zijn al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van de reproductieve gezondheidszorg voor vrouwen over de hele wereld. Ze bieden vrouwen de mogelijkheid om de timing van hun zwangerschap te beheersen en hebben bijgedragen aan de emancipatie en...

Zonnebrand om jouw huid én het milieu te beschermen

De zon is een erg belangrijk onderdeel van ons leven, maar overmatige blootstelling aan de zon kan schadelijke gevolgen hebben voor onze huid, zoals zonnebrand en huidkanker. Om deze reden is het gebruik van zonnebrandproducten van cruciaal belang. Echter, niet alle...

Tanden wisselen bij kinderen

Het wisselen van tanden is een normaal onderdeel van de kindertijd en is een mijlpaal in de ontwikkeling van het kind. Het proces kan echter voor zowel kinderen als ouders vragen oproepen, zoals: doet het pijn? Hoe werkt het? En welke tips en adviezen zijn er om dit...

Puzzelen is meer dan een tijdverdrijf

Puzzelen is al eeuwenlang een geliefd tijdverdrijf voor mensen van alle leeftijden. Of het nu gaat om legpuzzels, kruiswoordpuzzels, sudoku's of andere soorten hersenkrakers, puzzelen heeft een speciale plaats in de harten van velen veroverd. Wat velen misschien niet...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.