Zweethanden

Zweethanden, ook wel bekend als palmaire hyperhidrosis, is een aandoening die veel mensen ongemak en sociale problemen bezorgt. Zweethanden kunnen de dagelijkse activiteiten belemmeren, zoals het vasthouden van pennen, handen schudden, of het werken met elektronische apparaten.

Op deze pagina bespreken we de oorzaken van zweethanden, mogelijke behandelingen, en praktische tips om met deze aandoening om te gaan.

Wat zijn zweethanden?

Zweethanden, medisch aangeduid als palmaire hyperhidrosis, verwijst naar overmatig zweten van de handpalmen. Dit probleem kan variëren van mild tot ernstig en komt vaak voor bij gezonde individuen. Het is belangrijk om te begrijpen dat zweten een normale functie van het lichaam is die helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Bij mensen met hyperhidrosis is deze functie echter verstoord, wat leidt tot overmatig zweten zonder duidelijke oorzaak.

De oorzaak van weethanden en hyperhidrosis

De oorzaak van zweethanden kan complex zijn en varieert van persoon tot persoon. In veel gevallen is de exacte oorzaak onbekend, maar er zijn enkele bekende factoren die bijdragen aan deze aandoening:

 1. Genetica: Erfelijkheid speelt een grote rol bij hyperhidrosis. Vaak komt deze aandoening voor in families, wat suggereert dat genetische factoren een belangrijke rol spelen.
 2. Overactieve zweetklieren: Bij mensen met hyperhidrosis zijn de zweetklieren overactief en produceren ze meer zweet dan nodig is voor de thermoregulatie van het lichaam.
 3. Stress en angst: Emotionele stress en angst kunnen de zweetproductie stimuleren. Mensen met hyperhidrosis merken vaak dat hun symptomen verergeren in stressvolle situaties.
 4. Medische aandoeningen: Hoewel minder vaak, kunnen onderliggende medische aandoeningen zoals diabetes, schildklieraandoeningen, of infecties bijdragen aan overmatig zweten.

Wat te doen tegen zweethanden?

Er zijn verschillende methoden en behandelingen beschikbaar voor mensen die lijden aan zweethanden. Het is belangrijk om een behandeling te vinden die bij u past en effectief is in het beheersen van de symptomen. Hier zijn enkele populaire en effectieve opties:

 1. Topische behandelingen: Antitranspiranten die aluminiumchloride bevatten, kunnen helpen om de zweetproductie te verminderen. Deze producten zijn vaak verkrijgbaar zonder recept en kunnen ’s nachts worden aangebracht voor de beste resultaten.
 2. Iontoforese: Dit is een niet-invasieve behandeling waarbij een zwakke elektrische stroom door water wordt geleid om de zweetklieren tijdelijk te blokkeren. Deze methode is effectief voor veel mensen en kan thuis worden uitgevoerd met een iontoforeseapparaat.
 3. Medicatie: Er zijn orale medicijnen beschikbaar die helpen om de zweetproductie te verminderen. Deze medicijnen, zoals anticholinergica, werken door de zenuwsignalen naar de zweetklieren te blokkeren.
 4. Botox-injecties: Botulinetoxine-injecties (Botox) kunnen de zweetproductie aanzienlijk verminderen door de zenuwsignalen naar de zweetklieren te blokkeren. Deze injecties moeten om de paar maanden worden herhaald.
 5. Chirurgie: In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep, zoals endoscopische thoracale sympathectomie (ETS), nodig zijn. Deze procedure omvat het doorsnijden of klemmen van de zenuwen die de zweetklieren in de handen aansturen. Chirurgie wordt meestal alleen aanbevolen wanneer andere behandelingen hebben gefaald.

Hyperhidrosis behandeling

De behandeling van hyperhidrosis is afhankelijk van de ernst van de aandoening en de voorkeur van de patiënt. Het is belangrijk om een arts te raadplegen om de beste behandeloptie voor uw situatie te bepalen. Hier zijn enkele aanvullende behandelingsopties voor hyperhidrosis:

 1. Lifestyle aanpassingen: Het vermijden van triggers zoals stress, warme omgevingen, en bepaalde voedingsmiddelen kan helpen om de symptomen te beheersen. Het dragen van ademende kleding en het gebruik van absorberende materialen kan ook nuttig zijn.
 2. Natuurlijke remedies: Sommige mensen vinden verlichting door het gebruik van natuurlijke remedies zoals salieblaadjes, die een antitranspirerende werking hebben, of door het aanbrengen van appelciderazijn op de handen.
 3. Ondersteuningsgroepen: Het delen van ervaringen en tips met anderen die aan hyperhidrosis lijden kan emotionele steun bieden en helpen bij het vinden van effectieve oplossingen.
 4. Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige fysieke activiteit kan helpen om stress en angst te verminderen, wat op zijn beurt de zweetproductie kan verlagen.

Leven met zweethanden

Het dagelijks leven met zweethanden kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en behandeling is het mogelijk om de symptomen effectief te beheersen. Hier zijn enkele praktische tips om u te helpen omgaan met deze aandoening:

 1. Gebruik absorberende doeken: Draag altijd een kleine absorberende doek bij u om uw handen regelmatig af te vegen.
 2. Handschoenen dragen: In sommige situaties kan het dragen van dunne katoenen handschoenen helpen om zweet te absorberen en de handen droog te houden.
 3. Regelmatig handen wassen: Houd uw handen schoon en droog door ze regelmatig te wassen en goed af te drogen.
 4. Stressmanagement: Leer technieken om stress en angst te beheersen, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, of yoga.

De correlatie tussen overmatig zweten en vermoeidheid

Help, ik heb last van overmatig zweten en ben moe!

Overmatig zweten, ook bekend als hyperhidrosis, kan vaak gepaard gaan met vermoeidheid. Hoewel deze twee symptomen op het eerste gezicht niet direct gerelateerd lijken, kan er een sterke correlatie tussen hen bestaan.

Een van de meest voorkomende oorzaken van zowel overmatig zweten als vermoeidheid is stress. Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een verhoogde zweetproductie en een verhoogde energievraag van het lichaam. Dit kan resulteren in een uitgeput gevoel na periodes van overmatig zweten.

Daarnaast kunnen onderliggende medische aandoeningen zoals hyperthyreoïdie (overactieve schildklier) zowel hyperhidrosis als vermoeidheid veroorzaken. De verhoogde stofwisseling door een overactieve schildklier kan leiden tot overmatig zweten, terwijl het lichaam ook sneller energie verbrandt, wat vermoeidheid veroorzaakt.

Mensen met chronische hyperhidrosis kunnen ook secundaire vermoeidheid ervaren door de constante bezorgdheid en de inspanning om het zweten te beheersen. De emotionele belasting en de fysieke maatregelen die worden genomen om het zweten te verminderen, kunnen op den duur uitputtend zijn.

Hoe zit het met zweetaanvallen?

Zweetaanvallen bij vrouwen

Zweetaanvallen bij vrouwen kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder hormonale schommelingen, stress en fysieke inspanning. Vooral tijdens de menopauze ervaren veel vrouwen zweetaanvallen, ook wel opvliegers genoemd, die plotselinge en intense perioden van zweten met zich meebrengen. Deze hormonale veranderingen kunnen de zweetklieren overactief maken, wat leidt tot overmatig zweten. Ook tijdens de menstruatiecyclus kunnen hormonale fluctuaties leiden tot meer zweten, vooral ’s nachts.

Zweetaanvallen bij mannen

Bij mannen zijn zweetaanvallen vaak gerelateerd aan fysieke inspanning, stress en medische aandoeningen zoals hyperthyreoïdie. Mannen hebben over het algemeen meer actieve zweetklieren dan vrouwen, wat betekent dat ze tijdens inspanning meer zweten. Daarnaast kunnen stress en angst, net als bij vrouwen, zweetaanvallen bij mannen veroorzaken. Een minder vaak besproken oorzaak is andropauze, de mannelijke tegenhanger van de menopauze, waarbij hormonale veranderingen ook kunnen leiden tot meer zweten.

Verschillen tussen vrouwen en mannen

Hoewel zowel mannen als vrouwen zweetaanvallen kunnen ervaren, zijn er enkele duidelijke verschillen in de oorzaken en manifestaties. Hormonale schommelingen spelen een grotere rol bij vrouwen, vooral tijdens de menopauze en menstruatiecyclus, terwijl mannen vaker zweetaanvallen krijgen door fysieke inspanning en stress. Bovendien zweten mannen doorgaans meer door hun grotere aantal actieve zweetklieren. Deze verschillen benadrukken het belang van geslachtsspecifieke benaderingen in de behandeling en management van zweetaanvallen, waarbij rekening wordt gehouden met de unieke fysiologische en hormonale factoren die bijdragen aan overmatig zweten bij mannen en vrouwen.

Conclusie

Zweethanden kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven, maar er zijn veel behandelingsopties en strategieën beschikbaar om deze aandoening te beheersen. Door te begrijpen wat de oorzaak is en door de juiste behandelingen en technieken te gebruiken, kunnen mensen met zweethanden een comfortabeler en zelfverzekerder leven leiden. Raadpleeg altijd een arts of dermatoloog voor professioneel advies en om de beste behandeloptie voor uw situatie te bepalen.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Wat is een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling?

Een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling, ook wel bekend als postoperatieve pijn, is een mogelijke complicatie die kan optreden na het ondergaan van deze tandheelkundige procedure. Hoewel een wortelkanaalbehandeling bedoeld is om een geïnfecteerde of beschadigde...

De relatie tussen angststoornissen en fysieke pijn

Een angststoornis kan enorme gevolgen hebben voor het lichaam, aangezien lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Lichamelijke klachten met een psychische oorzaak worden een somatoforme stoornis genoemd. Daarnaast kan een angststoornis reeds aanwezige lichamelijke pijn...

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.