Gekneusde rib tapen

Gekneusde ribben kunnen buitengewoon pijnlijk zijn en het dagelijks leven ernstig verstoren. Of je nu gewond bent geraakt tijdens het sporten, een val hebt gemaakt, of betrokken was bij een ongeval, het juist tapen van gekneusde ribben kan aanzienlijke verlichting bieden en het genezingsproces versnellen. Op deze pagina zullen we je stap voor stap laten zien hoe je gekneusde ribben effectief kunt tapen, zodat je snel weer op de been bent.

Waarom Gekneusde Rib Tapen?

Voordat we dieper ingaan op de tape-technieken, laten we eens kijken waarom het tapen van gekneusde ribben zo belangrijk is. Gekneusde ribben zijn een veelvoorkomend letsel en kunnen leiden tot intense pijn en ongemak. Een gekneusde rib tapen heeft verschillende voordelen, waaronder:

 1. Pijnverlichting: Door de ribben te tapen, kan de druk op het gebied verminderd worden, waardoor de pijn afneemt.
 2. Ondersteuning: Het tapen van de ribben biedt extra ondersteuning aan het geblesseerde gebied, waardoor verdere schade wordt voorkomen.
 3. Sneller herstel: Correct getapete ribben kunnen het genezingsproces versnellen, zodat je eerder weer actief kunt zijn.
 4. Verbeterde ademhaling: Het tapen van de ribben kan helpen de ademhaling te vergemakkelijken, wat vooral belangrijk is bij gekneusde ribben omdat diep ademhalen vaak pijnlijk is.

Nu we begrijpen waarom een gekneusde rib tapen belangrijk is, laten we eens kijken naar de stappen om dit op de juiste manier te doen.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met tapen, is het belangrijk om de juiste materialen bij de hand te hebben. Je hebt het volgende nodig:

 • Elastische sporttape: Zorg ervoor dat je tape van hoge kwaliteit gebruikt, die geschikt is voor medisch gebruik.
 • Schaar: Een schaar om de tape op de juiste lengte te knippen.
 • Huidreiniger: Gebruik een huidreiniger om ervoor te zorgen dat het gebied schoon en vrij van oliën is.
 • Huidbeschermer (optioneel): Als je een gevoelige huid hebt, kan het gebruik van een huidbeschermer helpen om irritatie te voorkomen.

Stap 2: Positionering

Nu je alle benodigde materialen hebt, is het tijd om het gebied voor te bereiden. Hier zijn de stappen:

 1. Was en droog je handen: Zorg ervoor dat je schone handen hebt voordat je begint.
 2. Reinig het gebied: Gebruik de huidreiniger om het gebied rond de gekneusde ribben schoon te maken en te laten drogen.
 3. Positioneer jezelf: Ga zitten of liggen op een comfortabele positie waarbij de spieren rond de gekneusde ribben ontspannen zijn.

Stap 3: De Gekneusde Rib Tapen

Nu komt het belangrijkste deel: het tapen van de gekneusde ribben. Volg deze stappen zorgvuldig:

 1. Meet de tape: Knip een stuk tape af dat lang genoeg is om de gekneusde ribben te bedekken.
 2. Rond de ribben: Breng de tape voorzichtig aan over de gekneusde ribben, beginnend vanaf de rug en eindigend aan de voorkant. Zorg ervoor dat de tape stevig maar niet te strak zit.
 3. Overlappen: Laat de stroken tape elkaar overlappen met ongeveer de helft van de tapebreedte. Dit zorgt voor een goede ondersteuning.
 4. Druk stevig aan: Wrijf de tape voorzichtig maar stevig aan om ervoor te zorgen dat het goed hecht aan de huid.

Stap 4: Controle

Na het tapen is het belangrijk om te controleren of de tape op de juiste manier is aangebracht. Hier zijn enkele dingen om op te letten:

 • Comfort: Het tapen mag geen ongemak of pijn veroorzaken. Als dit het geval is, verwijder de tape dan en begin opnieuw.
 • Bewegingsvrijheid: Je moet nog steeds comfortabel kunnen ademen en bewegen. De tape mag je niet belemmeren.
 • Huidirritatie: Als je huid rood wordt of geïrriteerd raakt, verwijder dan onmiddellijk de tape en raadpleeg een arts.

Stap 5: Nazorg

Zodra de tape is aangebracht en gecontroleerd, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens het herstelproces. Hier zijn enkele tips:

 • Vermijd zware inspanning: Probeer zware fysieke activiteit te vermijden terwijl je ribben genezen. Rust is essentieel.
 • Warmte en ijs: Het toepassen van warmte of ijs kan helpen bij het verminderen van pijn en zwelling.
 • Raadpleeg een arts: Als de pijn aanhoudt of erger wordt, raadpleeg dan een arts voor een volledige evaluatie.

Conclusie

Gekneusde ribben kunnen pijnlijk zijn, maar met de juiste zorg en de gekneusde rib tapen kun je het genezingsproces versnellen en verlichting vinden. Volg de bovenstaande stappen zorgvuldig en vergeet niet om professioneel medisch advies in te winnen indien nodig. Binnenkort zul je weer terug zijn op de weg naar herstel en welzijn.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Het belang van gedragsverandering voor een gezondere levensstijl

Een gezondere levensstijl bereiken gaat verder dan simpelweg een dieet volgen of af en toe wat sporten. Het draait om een fundamentele verandering in onze gewoonten en gedragingen, die ons uiteindelijk in staat stelt om duurzame verbeteringen in onze gezondheid en...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.