Gekneusde rib tapen

Gekneusde ribben kunnen buitengewoon pijnlijk zijn en het dagelijks leven ernstig verstoren. Of je nu gewond bent geraakt tijdens het sporten, een val hebt gemaakt, of betrokken was bij een ongeval, het juist tapen van gekneusde ribben kan aanzienlijke verlichting bieden en het genezingsproces versnellen. Op deze pagina zullen we je stap voor stap laten zien hoe je gekneusde ribben effectief kunt tapen, zodat je snel weer op de been bent.

Waarom Gekneusde Rib Tapen?

Voordat we dieper ingaan op de tape-technieken, laten we eens kijken waarom het tapen van gekneusde ribben zo belangrijk is. Gekneusde ribben zijn een veelvoorkomend letsel en kunnen leiden tot intense pijn en ongemak. Een gekneusde rib tapen heeft verschillende voordelen, waaronder:

 1. Pijnverlichting: Door de ribben te tapen, kan de druk op het gebied verminderd worden, waardoor de pijn afneemt.
 2. Ondersteuning: Het tapen van de ribben biedt extra ondersteuning aan het geblesseerde gebied, waardoor verdere schade wordt voorkomen.
 3. Sneller herstel: Correct getapete ribben kunnen het genezingsproces versnellen, zodat je eerder weer actief kunt zijn.
 4. Verbeterde ademhaling: Het tapen van de ribben kan helpen de ademhaling te vergemakkelijken, wat vooral belangrijk is bij gekneusde ribben omdat diep ademhalen vaak pijnlijk is.

Nu we begrijpen waarom een gekneusde rib tapen belangrijk is, laten we eens kijken naar de stappen om dit op de juiste manier te doen.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met tapen, is het belangrijk om de juiste materialen bij de hand te hebben. Je hebt het volgende nodig:

 • Elastische sporttape: Zorg ervoor dat je tape van hoge kwaliteit gebruikt, die geschikt is voor medisch gebruik.
 • Schaar: Een schaar om de tape op de juiste lengte te knippen.
 • Huidreiniger: Gebruik een huidreiniger om ervoor te zorgen dat het gebied schoon en vrij van oliën is.
 • Huidbeschermer (optioneel): Als je een gevoelige huid hebt, kan het gebruik van een huidbeschermer helpen om irritatie te voorkomen.

Stap 2: Positionering

Nu je alle benodigde materialen hebt, is het tijd om het gebied voor te bereiden. Hier zijn de stappen:

 1. Was en droog je handen: Zorg ervoor dat je schone handen hebt voordat je begint.
 2. Reinig het gebied: Gebruik de huidreiniger om het gebied rond de gekneusde ribben schoon te maken en te laten drogen.
 3. Positioneer jezelf: Ga zitten of liggen op een comfortabele positie waarbij de spieren rond de gekneusde ribben ontspannen zijn.

Stap 3: De Gekneusde Rib Tapen

Nu komt het belangrijkste deel: het tapen van de gekneusde ribben. Volg deze stappen zorgvuldig:

 1. Meet de tape: Knip een stuk tape af dat lang genoeg is om de gekneusde ribben te bedekken.
 2. Rond de ribben: Breng de tape voorzichtig aan over de gekneusde ribben, beginnend vanaf de rug en eindigend aan de voorkant. Zorg ervoor dat de tape stevig maar niet te strak zit.
 3. Overlappen: Laat de stroken tape elkaar overlappen met ongeveer de helft van de tapebreedte. Dit zorgt voor een goede ondersteuning.
 4. Druk stevig aan: Wrijf de tape voorzichtig maar stevig aan om ervoor te zorgen dat het goed hecht aan de huid.

Stap 4: Controle

Na het tapen is het belangrijk om te controleren of de tape op de juiste manier is aangebracht. Hier zijn enkele dingen om op te letten:

 • Comfort: Het tapen mag geen ongemak of pijn veroorzaken. Als dit het geval is, verwijder de tape dan en begin opnieuw.
 • Bewegingsvrijheid: Je moet nog steeds comfortabel kunnen ademen en bewegen. De tape mag je niet belemmeren.
 • Huidirritatie: Als je huid rood wordt of geïrriteerd raakt, verwijder dan onmiddellijk de tape en raadpleeg een arts.

Stap 5: Nazorg

Zodra de tape is aangebracht en gecontroleerd, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens het herstelproces. Hier zijn enkele tips:

 • Vermijd zware inspanning: Probeer zware fysieke activiteit te vermijden terwijl je ribben genezen. Rust is essentieel.
 • Warmte en ijs: Het toepassen van warmte of ijs kan helpen bij het verminderen van pijn en zwelling.
 • Raadpleeg een arts: Als de pijn aanhoudt of erger wordt, raadpleeg dan een arts voor een volledige evaluatie.

Conclusie

Gekneusde ribben kunnen pijnlijk zijn, maar met de juiste zorg en de gekneusde rib tapen kun je het genezingsproces versnellen en verlichting vinden. Volg de bovenstaande stappen zorgvuldig en vergeet niet om professioneel medisch advies in te winnen indien nodig. Binnenkort zul je weer terug zijn op de weg naar herstel en welzijn.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Duurzame mobiliteit in de zorgsector

Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen? Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen en zo een positieve impact hebben op zowel de gezondheid van individuen als de gezondheid van de planeet? De...

Stappenplan voor het kiezen van de beste zorgverzekering in 2024

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is super belangrijk, vooral omdat de gezondheidszorg altijd verandert. Met 2024 in zicht, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste dekking krijgt. In dit artikel gaan we door een paar...

De Plaswekker: Effectief en Vriendelijk voor Kinderen met Bedplassen

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan zowel voor het kind als de ouders een uitdaging vormen. Gelukkig is er een hulpmiddel dat al vele gezinnen heeft geholpen: de plaswekker. In dit artikel bespreken we wat een plaswekker is, hoe het werkt, en...

Reuma: Een overzicht

Reuma is een overkoepelende term die wordt gebruikt om een groep van meer dan honderd verschillende aandoeningen aan te duiden die betrekking hebben op gewrichten, spieren, pezen, botten en het omringende weefsel. De term "reuma" komt van het Griekse woord "rheuma,"...

Wat is stotteren en hoe ga je ermee om? 

Stotteren is een spraakstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen in het vloeiende verloop van spraak. Het kan variëren van herhalingen van geluiden, letters of woorden tot het vasthouden van klanken, en het kan leiden tot verminderde verstaanbaarheid...

Koude voeten: Oorzaken en oplossingen

Koude voeten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens de koude wintermaanden. Ze kunnen erg ongemakkelijk zijn en zelfs pijnlijk. We gaan de meest voorkomende oorzaken van koude voeten bespreken en enkele effectieve oplossingen aangeven om dit probleem aan te...

Vroeg beginnen met de anticonceptiepil, is dat slim?

Anticonceptiepillen zijn al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van de reproductieve gezondheidszorg voor vrouwen over de hele wereld. Ze bieden vrouwen de mogelijkheid om de timing van hun zwangerschap te beheersen en hebben bijgedragen aan de emancipatie en...

Zonnebrand om jouw huid én het milieu te beschermen

De zon is een erg belangrijk onderdeel van ons leven, maar overmatige blootstelling aan de zon kan schadelijke gevolgen hebben voor onze huid, zoals zonnebrand en huidkanker. Om deze reden is het gebruik van zonnebrandproducten van cruciaal belang. Echter, niet alle...

Tanden wisselen bij kinderen

Het wisselen van tanden is een normaal onderdeel van de kindertijd en is een mijlpaal in de ontwikkeling van het kind. Het proces kan echter voor zowel kinderen als ouders vragen oproepen, zoals: doet het pijn? Hoe werkt het? En welke tips en adviezen zijn er om dit...

Puzzelen is meer dan een tijdverdrijf

Puzzelen is al eeuwenlang een geliefd tijdverdrijf voor mensen van alle leeftijden. Of het nu gaat om legpuzzels, kruiswoordpuzzels, sudoku's of andere soorten hersenkrakers, puzzelen heeft een speciale plaats in de harten van velen veroverd. Wat velen misschien niet...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.