Loperamide

Loperamide is een medicijn, diarreeremmer, dat vaak wordt gebruikt om diarree te behandelen en te verlichten. Diarree is een veelvoorkomende aandoening die ongemak en uitdroging kan veroorzaken. Loperamide wordt vaak gebruikt om de frequentie en de ernst van diarree te verminderen, maar het is belangrijk om dit medicijn op de juiste manier te gebruiken en op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen. In deze gids zullen we dieper ingaan op wat loperamide is, hoe het werkt, de juiste dosering, mogelijke bijwerkingen, en de veiligheid van het gebruik ervan.

Wat is Loperamide?

Loperamide is een medicijn dat tot de groep van opioïde analgetica behoort. Het wordt vaak verkocht onder verschillende merknamen, waaronder Imodium en Diar-Aid. Dit medicijn werkt op de opioïde receptoren in de darmen, wat leidt tot een vermindering van de samentrekkingen van de darmspieren. Hierdoor vertraagt loperamide de beweging van de darmen en vermindert het de frequentie en waterigheid van de ontlasting.

Hoe Werkt de diarreeremmer Loperamide?

Loperamide werkt door specifiek te binden aan opioïde receptoren in de darmen. Deze receptoren zijn betrokken bij het reguleren van de darmmotiliteit en de hoeveelheid water die wordt geabsorbeerd. Wanneer loperamide aan deze receptoren bindt, vermindert het de samentrekkingen van de darmwand en verhoogt het de opname van water uit de darmen, wat resulteert in een vertraagde darmbeweging en een dikkere ontlasting. Dit helpt om diarree te verminderen en de symptomen te verlichten.

Juiste Loperamide Dosering van deze diarreeremmers

Het is van cruciaal belang om loperamide op de juiste manier te doseren om effectief te zijn en om mogelijke bijwerkingen te minimaliseren. De aanbevolen dosering van loperamide kan variëren, afhankelijk van de ernst van de diarree en de leeftijd van de persoon. Over het algemeen wordt de volgende dosering aanbevolen:

 • Voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar: Begin meestal met 2 capsules of tabletten, gevolgd door 1 capsule of tablet na elke losse ontlasting. De maximale dagelijkse dosering is meestal 8 capsules of tabletten.
 • Voor kinderen van 6-12 jaar: Begin meestal met 1 capsule of tablet, gevolgd door 1 capsule of tablet na elke losse ontlasting. De maximale dagelijkse dosering is meestal 3 capsules of tabletten.
 • Voor kinderen jonger dan 6 jaar: Loperamide wordt over het algemeen niet aanbevolen voor gebruik bij deze leeftijdsgroep.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden, tenzij anders voorgeschreven door een arts. Het gebruik van loperamide bij kinderen jonger dan 6 jaar moet altijd worden besproken met een zorgverlener.

Hoe Snel Werkt Loperamide?

Loperamide is een medicijn dat doorgaans snel begint te werken om de symptomen van diarree te verlichten. Het exacte tijdsbestek kan echter variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de toedieningsvorm (tabletten, capsules, vloeistof), de individuele reactie op het medicijn en of het met voedsel wordt ingenomen.

In het algemeen kunnen de meeste mensen een vermindering van diarreesymptomen verwachten binnen ongeveer 1 tot 3 uur na inname van loperamide. Dit betekent dat de frequentie van losse ontlasting afneemt en de ontlasting dikker wordt. Het medicijn begint snel te werken door opioïde receptoren in de darmen te activeren, wat leidt tot een vermindering van de samentrekkingen van de darmwand en een toename van de waterabsorptie. Dit proces resulteert in een vertraging van de darmbeweging en de normalisatie van de ontlasting.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel loperamide als diarreeremmer snel verlichting kan bieden, het geen genezing biedt voor de onderliggende oorzaak van diarree. Als de diarree aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om medische hulp te zoeken om de oorzaak te achterhalen en te behandelen.

De snelheid waarmee loperamide werkt, kan ook worden beïnvloed door de aanbevolen dosering en of deze wordt nageleefd. Het is cruciaal om de aanwijzingen voor dosering op te volgen om het beste resultaat te bereiken. Het is ook belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens het gebruik van loperamide, omdat diarree uitdroging kan veroorzaken, en het medicijn helpt de waterabsorptie in de darmen te verhogen.

Mogelijke bijwerkingen Loperamide

Loperamide is over het algemeen een veilig en effectief medicijn bij de behandeling van diarree. Echter, net als veel andere medicijnen, kan het enkele bijwerkingen veroorzaken. Het is van essentieel belang om bewust te zijn van deze mogelijke neveneffecten om het medicijn op een verantwoorde manier te gebruiken. De meest voorkomende bijwerkingen van loperamide zijn:

 1. Constipatie: Een veelvoorkomende bijwerking van loperamide is constipatie, waarbij de ontlasting moeilijker en minder frequent optreedt dan normaal. Dit kan soms ongemak veroorzaken.
 2. Misselijkheid: Sommige mensen kunnen milde misselijkheid ervaren tijdens het gebruik van loperamide. Dit kan meestal worden verminderd door het medicijn in te nemen met voedsel.
 3. Buikpijn: Buikpijn is een andere mogelijke bijwerking, hoewel dit meestal mild en van voorbijgaande aard is.
 4. Wazig zicht: In zeldzame gevallen kan loperamide wazig zicht veroorzaken. Als dit gebeurt, is het verstandig om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van het medicijn en medische hulp te zoeken.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste mensen die loperamide gebruiken, geen ernstige bijwerkingen ervaren. Als u zich echter zorgen maakt over eventuele neveneffecten of als ze aanhouden of verergeren, neem dan contact op met een zorgverlener voor begeleiding. In zeldzame gevallen kunnen ernstigere bijwerkingen, zoals een allergische reactie, duizeligheid, of een onregelmatige hartslag, optreden. Als u een van deze symptomen ervaart, dient u onmiddellijk te stoppen met het gebruik van loperamide en medische hulp in te roepen. Het is altijd verstandig om medicijnen zoals loperamide op een verantwoorde en bewuste manier te gebruiken.

Veilig Gebruik van Loperamide

Het is belangrijk om loperamide veilig te gebruiken en enkele richtlijnen te volgen:

 1. Overdosering vermijden: Gebruik niet meer loperamide dan aanbevolen. Een overdosis loperamide kan ernstige bijwerkingen veroorzaken.
 2. Gebruik bij kinderen: Loperamide mag niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan 6 jaar, tenzij voorgeschreven door een arts.
 3. Gebruik bij zwangerschap en borstvoeding: Het gebruik van loperamide tijdens de zwangerschap en borstvoeding moet worden besproken met een arts, aangezien de veiligheid ervan in deze situaties niet volledig is vastgesteld.
 4. Onderliggende oorzaken aanpakken: Als diarree aanhoudt of gepaard gaat met andere ernstige symptomen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te laten onderzoeken door een arts.
 5. Drink voldoende vocht: Zorg ervoor dat u gehydrateerd blijft terwijl u loperamide gebruikt, omdat diarree uitdroging kan veroorzaken.
 6. Raadpleeg een arts: Als u andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen heeft, is het verstandig om met een arts te overleggen voordat u loperamide gebruikt.

Conclusie

Loperamide is een effectief medicijn om diarree te behandelen en te verlichten. Het werkt door de darmbeweging te vertragen en de opname van water te bevorderen. Het is belangrijk om loperamide op de juiste manier te doseren en mogelijke bijwerkingen te kennen. Veilig gebruik van dit medicijn is essentieel, en bij twijfel is het raadzaam om een zorgverlener te raadplegen. Als u loperamide op de juiste manier gebruikt, kan het helpen om de symptomen van diarree effectief te verminderen en u snel weer op de been te krijgen.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Het belang van gedragsverandering voor een gezondere levensstijl

Een gezondere levensstijl bereiken gaat verder dan simpelweg een dieet volgen of af en toe wat sporten. Het draait om een fundamentele verandering in onze gewoonten en gedragingen, die ons uiteindelijk in staat stelt om duurzame verbeteringen in onze gezondheid en...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.