De betekenis van Hypokaliemie

Kalium, een mineraal dat een cruciale rol speelt in het menselijk lichaam, is betrokken bij tal van biologische processen, waaronder de regulatie van de bloeddruk en de geleiding van zenuwprikkels. Het evenwicht van kalium in ons lichaam wordt nauwlettend gecontroleerd door de nieren. Een kalium tekort kan leiden tot ernstige klachten. op deze pagina duiken we in op hypokaliemie, een aandoening waarbij het kaliumniveau in het bloed abnormaal laag is. Normale kaliumwaarden variëren tussen 3,5 en 5,1 mmol/liter.

Opname van Kalium

Kalium wordt geabsorbeerd via voedsel en drank. Onze nieren spelen een cruciale rol bij het handhaven van de juiste hoeveelheid kalium in ons lichaam, zodat het niveau niet te sterk stijgt of daalt. Het is zeldzaam dat een kalium tekort wordt veroorzaakt door een ontoereikende inname via voeding.

Mogelijke Oorzaken van Hypokaliemie

Verschillende factoren kunnen leiden tot een kalium tekort, waaronder:

 1. Medicijngebruik: Sommige geneesmiddelen, zoals plaspillen (diuretica), laxeermiddelen en luchtwegverwijders, kunnen leiden tot kaliumverlies.
 2. Maagdarmproblemen: Ernstig braken en diarree, bijvoorbeeld als gevolg van een maagdarmontsteking, kunnen leiden tot kaliumverlies.
 3. Eetstoornissen: Bij eetstoornissen zoals boulimie of anorexia nervosa kan braken resulteren in kaliumverlies.
 4. Overmatig Zoethoutgebruik: Het consumeren van grote hoeveelheden zoethout kan leiden tot verhoogde bloeddruk en kaliumverlies.
 5. Ondervoeding: Langdurige ondervoeding kan leiden tot een tekort aan kalium.
 6. Verhoogde Aldosteronproductie: Als de bijnieren te veel van het hormoon aldosteron produceren, kan dit leiden tot meer kaliumverlies via de urine.

Frequentie van Hypokaliemie

Hypokaliemie komt vaak voor bij patiënten in het ziekenhuis, meestal in milde vorm (20%). Ongeveer 5% van deze gevallen betreft ernstige hypokaliemie. Bij mensen die plaspillen gebruiken, wordt bij 10 tot 40% van hen een kalium tekort vastgesteld door hun huisarts.

Symptomen van Hypokaliemie

Een mild kalium tekort kan weinig tot geen symptomen veroorzaken. Bij ernstige hypokaliemie kunnen symptomen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Spierzwakte
 • Obstipatie
 • Vaak moeten plassen
 • Verlies van eetlust
 • Verlammingsverschijnselen bij plotselinge tekorten
 • Hartritmestoornissen bij ernstige tekorten

Diagnose van Hypokaliemie

Een arts kan een kalium tekort vaststellen via bloedonderzoek, waarbij het kaliumgehalte wordt gemeten. Daarnaast kan de nierfunctie worden gecontroleerd. Het stellen van vragen aan de patiënt kan helpen bij het vaststellen van de mogelijke oorzaak van het kalium tekort.

In sommige gevallen kan een elektrocardiogram (hartfilmpje) worden uitgevoerd om hartritmestoornissen op te sporen. De arts kan ook vragen om gedurende 24 uur urine te verzamelen voor verder laboratoriumonderzoek.

Wat Kun Je Zelf Doen?

Als je plaspillen gebruikt, is het raadzaam om regelmatig je bloed te laten controleren, vooral als je last hebt van braken en/of diarree.

Behandeling van Hypokaliemie

De behandeling van hypokaliemie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van het tekort, de snelheid waarmee het tekort is ontstaan en de onderliggende oorzaak. De behandelingsopties omvatten:

 • Kaliumsupplementen: Bij een mild tekort kunnen kaliumsupplementen worden voorgeschreven om het niveau aan te vullen.
 • Intraveneuze toediening: Voor ernstige tekorten kan kalium intraveneus worden toegediend via een infuus.
 • Dieetadvies: Als het tekort te wijten is aan een eenzijdig dieet, kan de patiënt leren hoe hij gevarieerder kan eten.
 • Medicatieaanpassing: Als het tekort wordt veroorzaakt door plaspillen, kan het nodig zijn om de medicatie aan te passen. De arts zal het kaliumgehalte regelmatig controleren.
 • Behandeling van Onderliggende Oorzaak: De arts zal altijd proberen de onderliggende oorzaak van het kalium tekort te behandelen.

Bij vermoeden van hartritmestoornissen wordt de patiënt dringend doorverwezen naar een ziekenhuis.

In conclusie is hypokaliemie een aandoening die kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, maar met tijdige diagnose en passende behandeling kunnen de meeste gevallen goed worden beheerd. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen bij symptomen die op een kaliumtekort kunnen wijzen en regelmatig uw gezondheid te laten controleren, vooral als u risicofactoren heeft zoals medicijngebruik of eetstoornissen.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Het belang van gedragsverandering voor een gezondere levensstijl

Een gezondere levensstijl bereiken gaat verder dan simpelweg een dieet volgen of af en toe wat sporten. Het draait om een fundamentele verandering in onze gewoonten en gedragingen, die ons uiteindelijk in staat stelt om duurzame verbeteringen in onze gezondheid en...

5 essentiële tips voor een gezonde en veilige werkomgeving

Een veilige werkomgeving is van essentieel belang voor het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Bedrijven die zich inzetten voor het creëren van een veilige en ondersteunende atmosfeer plukken de vruchten van tevreden werknemers en een gezonde...

Gezondheidstips voor op het werk

Niet alleen thuis, ook op het werk is het belangrijk om gezond bezig te zijn. Ben je werkgever, dan wil je natuurlijk dat werknemers zich goed voelen en hun werkzaamheden onder prettige omstandigheden uit kunnen voeren. Waarmee je dit kunt bereiken vertellen we je...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.