Een Mitella Aanleggen: Stap-voor-Stap Handleiding voor Eerste Hulp

Ontdek hoe je een mitella correct kunt aanleggen voor een gewonde schouder

Een mitella aanleggen kan een waardevolle vaardigheid zijn, vooral in noodsituaties waarin iemand zijn of haar schouder heeft geblesseerd. Het correct aanleggen van een mitella kan helpen om verdere schade te voorkomen en het comfort van de gewonde persoon te verbeteren. In dit artikel zullen we je stap voor stap laten zien hoe je een mitella kunt aanleggen en wat je moet weten over het gebruik ervan.

Wat is een Mitella?

Voordat we ingaan op de stappen om een mitella aan te leggen, laten we eerst begrijpen wat een mitella is. Een mitella is een eenvoudig hulpmiddel voor eerste hulp dat wordt gebruikt om de arm en schouder te ondersteunen na een blessure, zoals een schouderblessure of een gebroken sleutelbeen. Het dragen van een mitella helpt de druk en het gewicht van de arm te verminderen, wat de genezing bevordert en het ongemak vermindert.

Benodigdheden voor het Aanleggen van een Mitella

Voordat je begint, zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

 1. Een driehoekige mitella of een stuk stof (bijvoorbeeld een sjaal) van ongeveer 90×90 centimeter.
 2. Een assistent om te helpen bij het aanleggen van de mitella, indien mogelijk.

Hoe doe je een mitella om?

Stap 1: Bereid de Mitella voor

 • Vouw de driehoekige mitella open, zodat je een lange zijde en twee korte zijden hebt.
 • Zorg ervoor dat het midden van de lange zijde op borsthoogte van de gewonde persoon komt te zitten.

Stap 2: Plaats de Arm in de Mitella

 • Plaats de gewonde arm voorzichtig in de mitella, zodat de elleboog zich aan het uiteinde van de mitella bevindt.
 • Zorg ervoor dat de handpalm naar boven is gericht.

Stap 3: Bind de Mitella om de Nek

 • Breng de bovenste punt van de mitella over de gewonde schouder naar de tegenoverliggende zijde van de nek.
 • Laat de punt van de mitella losjes over de nek hangen.

Stap 4: Bevestig de Onderste Punt

 • Pak de onderste punt van de mitella en breng deze over de rug omhoog, zodat deze aan de bovenkant van de schouder van de gewonde persoon uitkomt.

Stap 5: Beveilig de Mitella

 • Bind de beide punten van de mitella stevig aan elkaar vast.
 • Zorg ervoor dat de mitella comfortabel, maar stevig, vastzit rond de schouder van de gewonde persoon.

Sling Omdoen bij Verschillende Soorten Schouderblessures?

Nu je weet hoe je een mitella moet aanleggen, laten we eens kijken hoe je deze kunt aanpassen aan verschillende soorten schouderblessures:

 1. Sling voor een Gebroken Sleutelbeen: Als de persoon een gebroken sleutelbeen heeft, zorg er dan voor dat de arm dicht tegen het lichaam wordt gehouden. Dit helpt om de druk op het gebroken bot te verminderen.
 2. Sling Schouder: Bij een verstuikte schouder kan het helpen om de arm in een licht gebogen positie te houden in de mitella. Dit vermindert de spanning op de gewonde spieren en ligamenten.
 3. Sling voor Algemene Ondersteuning: Als de schouderblessure niet specifiek is, volg dan de algemene stappen voor het aanleggen van een mitella zoals eerder beschreven.

Het Belang van Een Juiste Mitella

Het correct aanleggen van een mitella is cruciaal voor het comfort en herstel van de gewonde persoon. Een verkeerd aangelegde mitella kan het probleem verergeren of onnodige pijn veroorzaken. Zorg er daarom altijd voor dat je de mitella zorgvuldig en nauwkeurig aanlegt.

Mitella kopen!

Nu je weet hoe je een mitella en sling correct moet aanleggen, is het tijd om te bespreken waar je deze essentiële eerste hulpbenodigdheden kunt kopen. Gelukkig zijn mitella’s en slings vrij verkrijgbaar bij verschillende winkels en apotheken, waaronder het populaire Kruidvat. Hieronder bekijken we enkele belangrijke overwegingen bij het kopen van een mitella en sling.

Mitella Kopen bij Kruidvat en Andere Winkels

Een van de handigste opties om een mitella te kopen is door een bezoek te brengen aan Kruidvat. Kruidvat is een bekende drogisterijketen die een verscheidenheid aan medische hulpmiddelen en verbanden aanbiedt, waaronder mitella’s. Het voordeel van winkelen bij Kruidvat is dat je gemakkelijk toegang hebt tot kwaliteitsproducten voor een betaalbare prijs.

Bij Kruidvat vind je doorgaans verschillende maten mitella’s, zodat je er zeker van kunt zijn dat je er een vindt die geschikt is voor de persoon waarvoor je de mitella nodig hebt. Het is belangrijk om te controleren of de mitella comfortabel zit en goed past om een effectieve ondersteuning te bieden.

Sling Kopen: Online Opties

Als het gaat om het kopen van een sling, heb je verschillende opties, waaronder fysieke winkels en online winkels. Online winkelen biedt vaak een breed scala aan keuzes en het gemak van thuisbezorging. Hier zijn enkele tips bij het kopen van een sling online:

 1. Controleer de Maat: Zorg ervoor dat je de juiste maat sling kiest, aangezien slings verkrijgbaar zijn in verschillende maten om aan verschillende behoeften te voldoen.
 2. Lees Recensies: Lees recensies van andere kopers om te achterhalen welke slings betrouwbaar en comfortabel zijn.
 3. Controleer de Retourmogelijkheden: Bekijk het retourbeleid van de online winkel voor het geval de sling niet naar wens is of niet past.
 4. Kwaliteit: Let op de kwaliteit van de sling, vooral als je van plan bent deze regelmatig te gebruiken. Duurzame materialen en goed vakmanschap zijn essentieel.
 5. Instructies: Zorg ervoor dat de sling wordt geleverd met duidelijke instructies voor gebruik.

Advies bij het Kopen van Medische Hulpmiddelen

Bij het kopen van medische hulpmiddelen zoals mitella’s en slings is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij een medische professional of apotheker. Ze kunnen je helpen bij het kiezen van het juiste product op basis van de specifieke behoeften van de persoon die het zal gebruiken.

In noodsituaties is het van groot belang dat je over de juiste hulpmiddelen beschikt en weet hoe je ze moet gebruiken. Door zowel een mitella als een sling beschikbaar te hebben en te weten waar je ze kunt kopen, kun je snel en effectief handelen om iemand te helpen bij een schouderblessure.

Conclusie

Het aanleggen van een mitella is een belangrijke vaardigheid voor eerste hulp die iedereen zou moeten kennen. Door de arm en schouder correct te ondersteunen, kun je bijdragen aan het herstel van de gewonde persoon en onnodig ongemak verminderen. Volg de hierboven beschreven stappen en onthoud dat oefening kunst baart. Met wat oefening zul je snel vertrouwd raken met het aanleggen van een mitella en kun je in noodsituaties effectief handelen.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Het belang van gedragsverandering voor een gezondere levensstijl

Een gezondere levensstijl bereiken gaat verder dan simpelweg een dieet volgen of af en toe wat sporten. Het draait om een fundamentele verandering in onze gewoonten en gedragingen, die ons uiteindelijk in staat stelt om duurzame verbeteringen in onze gezondheid en...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.