Een Mitella Aanleggen: Stap-voor-Stap Handleiding voor Eerste Hulp

Ontdek hoe je een mitella correct kunt aanleggen voor een gewonde schouder

Een mitella aanleggen kan een waardevolle vaardigheid zijn, vooral in noodsituaties waarin iemand zijn of haar schouder heeft geblesseerd. Het correct aanleggen van een mitella kan helpen om verdere schade te voorkomen en het comfort van de gewonde persoon te verbeteren. In dit artikel zullen we je stap voor stap laten zien hoe je een mitella kunt aanleggen en wat je moet weten over het gebruik ervan.

Wat is een Mitella?

Voordat we ingaan op de stappen om een mitella aan te leggen, laten we eerst begrijpen wat een mitella is. Een mitella is een eenvoudig hulpmiddel voor eerste hulp dat wordt gebruikt om de arm en schouder te ondersteunen na een blessure, zoals een schouderblessure of een gebroken sleutelbeen. Het dragen van een mitella helpt de druk en het gewicht van de arm te verminderen, wat de genezing bevordert en het ongemak vermindert.

Benodigdheden voor het Aanleggen van een Mitella

Voordat je begint, zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

 1. Een driehoekige mitella of een stuk stof (bijvoorbeeld een sjaal) van ongeveer 90×90 centimeter.
 2. Een assistent om te helpen bij het aanleggen van de mitella, indien mogelijk.

Hoe doe je een mitella om?

Stap 1: Bereid de Mitella voor

 • Vouw de driehoekige mitella open, zodat je een lange zijde en twee korte zijden hebt.
 • Zorg ervoor dat het midden van de lange zijde op borsthoogte van de gewonde persoon komt te zitten.

Stap 2: Plaats de Arm in de Mitella

 • Plaats de gewonde arm voorzichtig in de mitella, zodat de elleboog zich aan het uiteinde van de mitella bevindt.
 • Zorg ervoor dat de handpalm naar boven is gericht.

Stap 3: Bind de Mitella om de Nek

 • Breng de bovenste punt van de mitella over de gewonde schouder naar de tegenoverliggende zijde van de nek.
 • Laat de punt van de mitella losjes over de nek hangen.

Stap 4: Bevestig de Onderste Punt

 • Pak de onderste punt van de mitella en breng deze over de rug omhoog, zodat deze aan de bovenkant van de schouder van de gewonde persoon uitkomt.

Stap 5: Beveilig de Mitella

 • Bind de beide punten van de mitella stevig aan elkaar vast.
 • Zorg ervoor dat de mitella comfortabel, maar stevig, vastzit rond de schouder van de gewonde persoon.

Sling Omdoen bij Verschillende Soorten Schouderblessures?

Nu je weet hoe je een mitella moet aanleggen, laten we eens kijken hoe je deze kunt aanpassen aan verschillende soorten schouderblessures:

 1. Sling voor een Gebroken Sleutelbeen: Als de persoon een gebroken sleutelbeen heeft, zorg er dan voor dat de arm dicht tegen het lichaam wordt gehouden. Dit helpt om de druk op het gebroken bot te verminderen.
 2. Sling Schouder: Bij een verstuikte schouder kan het helpen om de arm in een licht gebogen positie te houden in de mitella. Dit vermindert de spanning op de gewonde spieren en ligamenten.
 3. Sling voor Algemene Ondersteuning: Als de schouderblessure niet specifiek is, volg dan de algemene stappen voor het aanleggen van een mitella zoals eerder beschreven.

Het Belang van Een Juiste Mitella

Het correct aanleggen van een mitella is cruciaal voor het comfort en herstel van de gewonde persoon. Een verkeerd aangelegde mitella kan het probleem verergeren of onnodige pijn veroorzaken. Zorg er daarom altijd voor dat je de mitella zorgvuldig en nauwkeurig aanlegt.

Mitella kopen!

Nu je weet hoe je een mitella en sling correct moet aanleggen, is het tijd om te bespreken waar je deze essentiële eerste hulpbenodigdheden kunt kopen. Gelukkig zijn mitella’s en slings vrij verkrijgbaar bij verschillende winkels en apotheken, waaronder het populaire Kruidvat. Hieronder bekijken we enkele belangrijke overwegingen bij het kopen van een mitella en sling.

Mitella Kopen bij Kruidvat en Andere Winkels

Een van de handigste opties om een mitella te kopen is door een bezoek te brengen aan Kruidvat. Kruidvat is een bekende drogisterijketen die een verscheidenheid aan medische hulpmiddelen en verbanden aanbiedt, waaronder mitella’s. Het voordeel van winkelen bij Kruidvat is dat je gemakkelijk toegang hebt tot kwaliteitsproducten voor een betaalbare prijs.

Bij Kruidvat vind je doorgaans verschillende maten mitella’s, zodat je er zeker van kunt zijn dat je er een vindt die geschikt is voor de persoon waarvoor je de mitella nodig hebt. Het is belangrijk om te controleren of de mitella comfortabel zit en goed past om een effectieve ondersteuning te bieden.

Sling Kopen: Online Opties

Als het gaat om het kopen van een sling, heb je verschillende opties, waaronder fysieke winkels en online winkels. Online winkelen biedt vaak een breed scala aan keuzes en het gemak van thuisbezorging. Hier zijn enkele tips bij het kopen van een sling online:

 1. Controleer de Maat: Zorg ervoor dat je de juiste maat sling kiest, aangezien slings verkrijgbaar zijn in verschillende maten om aan verschillende behoeften te voldoen.
 2. Lees Recensies: Lees recensies van andere kopers om te achterhalen welke slings betrouwbaar en comfortabel zijn.
 3. Controleer de Retourmogelijkheden: Bekijk het retourbeleid van de online winkel voor het geval de sling niet naar wens is of niet past.
 4. Kwaliteit: Let op de kwaliteit van de sling, vooral als je van plan bent deze regelmatig te gebruiken. Duurzame materialen en goed vakmanschap zijn essentieel.
 5. Instructies: Zorg ervoor dat de sling wordt geleverd met duidelijke instructies voor gebruik.

Advies bij het Kopen van Medische Hulpmiddelen

Bij het kopen van medische hulpmiddelen zoals mitella’s en slings is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij een medische professional of apotheker. Ze kunnen je helpen bij het kiezen van het juiste product op basis van de specifieke behoeften van de persoon die het zal gebruiken.

In noodsituaties is het van groot belang dat je over de juiste hulpmiddelen beschikt en weet hoe je ze moet gebruiken. Door zowel een mitella als een sling beschikbaar te hebben en te weten waar je ze kunt kopen, kun je snel en effectief handelen om iemand te helpen bij een schouderblessure.

Conclusie

Het aanleggen van een mitella is een belangrijke vaardigheid voor eerste hulp die iedereen zou moeten kennen. Door de arm en schouder correct te ondersteunen, kun je bijdragen aan het herstel van de gewonde persoon en onnodig ongemak verminderen. Volg de hierboven beschreven stappen en onthoud dat oefening kunst baart. Met wat oefening zul je snel vertrouwd raken met het aanleggen van een mitella en kun je in noodsituaties effectief handelen.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Duurzame mobiliteit in de zorgsector

Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen? Hoe kunnen zorginstellingen overstappen op milieuvriendelijke vervoersmiddelen en zo een positieve impact hebben op zowel de gezondheid van individuen als de gezondheid van de planeet? De...

Stappenplan voor het kiezen van de beste zorgverzekering in 2024

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is super belangrijk, vooral omdat de gezondheidszorg altijd verandert. Met 2024 in zicht, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste dekking krijgt. In dit artikel gaan we door een paar...

De Plaswekker: Effectief en Vriendelijk voor Kinderen met Bedplassen

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan zowel voor het kind als de ouders een uitdaging vormen. Gelukkig is er een hulpmiddel dat al vele gezinnen heeft geholpen: de plaswekker. In dit artikel bespreken we wat een plaswekker is, hoe het werkt, en...

Reuma: Een overzicht

Reuma is een overkoepelende term die wordt gebruikt om een groep van meer dan honderd verschillende aandoeningen aan te duiden die betrekking hebben op gewrichten, spieren, pezen, botten en het omringende weefsel. De term "reuma" komt van het Griekse woord "rheuma,"...

Wat is stotteren en hoe ga je ermee om? 

Stotteren is een spraakstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen in het vloeiende verloop van spraak. Het kan variëren van herhalingen van geluiden, letters of woorden tot het vasthouden van klanken, en het kan leiden tot verminderde verstaanbaarheid...

Koude voeten: Oorzaken en oplossingen

Koude voeten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens de koude wintermaanden. Ze kunnen erg ongemakkelijk zijn en zelfs pijnlijk. We gaan de meest voorkomende oorzaken van koude voeten bespreken en enkele effectieve oplossingen aangeven om dit probleem aan te...

Vroeg beginnen met de anticonceptiepil, is dat slim?

Anticonceptiepillen zijn al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van de reproductieve gezondheidszorg voor vrouwen over de hele wereld. Ze bieden vrouwen de mogelijkheid om de timing van hun zwangerschap te beheersen en hebben bijgedragen aan de emancipatie en...

Zonnebrand om jouw huid én het milieu te beschermen

De zon is een erg belangrijk onderdeel van ons leven, maar overmatige blootstelling aan de zon kan schadelijke gevolgen hebben voor onze huid, zoals zonnebrand en huidkanker. Om deze reden is het gebruik van zonnebrandproducten van cruciaal belang. Echter, niet alle...

Tanden wisselen bij kinderen

Het wisselen van tanden is een normaal onderdeel van de kindertijd en is een mijlpaal in de ontwikkeling van het kind. Het proces kan echter voor zowel kinderen als ouders vragen oproepen, zoals: doet het pijn? Hoe werkt het? En welke tips en adviezen zijn er om dit...

Puzzelen is meer dan een tijdverdrijf

Puzzelen is al eeuwenlang een geliefd tijdverdrijf voor mensen van alle leeftijden. Of het nu gaat om legpuzzels, kruiswoordpuzzels, sudoku's of andere soorten hersenkrakers, puzzelen heeft een speciale plaats in de harten van velen veroverd. Wat velen misschien niet...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.