Er zijn meerdere oorzaken waardoor iemand pijn kan ervaren. Zo kan er een ongeluk hebben plaatsgevonden of een blessure zijn ontstaan. Ook kan pijn zich over een langere periode langzaam opgebouwd hebben. Daarbij kan sprake zijn van toenemende pijn, zonder dat het duidelijk is hoe die pijn is ontstaan of waar hij precies vandaan komt. Bij Fysiogrow wordt nauwkeurig gekeken naar omstandigheden in jouw dagelijks leven die bij kunnen dragen aan de pijn. In dit artikel gaan we nader in op pijn aan het stuitje: wat het precies is en wat eraan gedaan kan worden.
Stuitpijn
Pijn aan stuitje is een voorbeeld van een pijnklacht die veel invloed heeft op het dagelijks leven. Doordat de pijn vooral tot uiting komt bij het zitten, word je er continu mee geconfronteerd. De omliggende zenuwen sturen een pijnsignaal zodra er iets tegen het stuitje aandrukt, ook als dat een stoel of bank is. Na verloop van tijd kan het weefsel rondom de stuit overgevoelig raken, waardoor de pijnprikkels nog meer toenemen. Er bestaan hulpmiddelen die de pijn kunnen verlichten, zoals ringkussens of pijnmedicatie. Echter, voor een definitieve oplossing van het probleem is het noodzakelijk om de oorzaak van de pijn aan te pakken.
Oorzaken van stuitpijn
Als je vaak pijn hebt bij het zitten, bestaat er een kans dat je stuit scheef staat, of een beetje naar binnen toe kromt. De oorzaak hiervan kan een val of ongeluk zijn, maar ook chronische overbelasting van de stuit door bijvoorbeeld langdurig zitten of bepaalde activiteiten als fietsen of roeien. Een andere mogelijkheid is dat het kraakbeen in het gewricht aangetast is, bijvoorbeeld door een ontsteking. Voor het lichaam betekent de scheefstand dat er veel druk op het omliggende weefsel komt te staan, wat pijn veroorzaakt. Scheefstand van het stuitje verdwijnt in principe niet vanzelf, dus de pijn is chronisch tenzij er een behandeling aan te pas komt.
Behandeling van stuitpijn
Wat de behandeling betreft zijn er twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is een operatie, waarbij het stuitbeen chirurgisch verwijderd wordt. Een operatie is natuurlijk een ingrijpende gebeurtenis. Gelukkig is er na een operatieve behandeling ook een conservatieve behandeling mogelijk, wat betekent dat er gezocht wordt naar andere manieren om de pijn te verlichten. Een manier is om via manuele beweging de stuit weer recht te zetten. Het stuitje wordt daarbij tussen de vingers gefixeerd, en terug bewogen in de correcte positie. Behandeling van de omliggende spieren en ontspanningsoefeningen moet het zenuwstelsel helpen om te wennen aan de nieuwe positie van het stuitje.