Shilajit

Shilajit, een mysterieuze en zeldzame substantie, afkomstig uit de bergachtige regio’s van de Himalaya, heeft de aandacht getrokken van zowel traditionele geneeskundigen als moderne wetenschappers vanwege zijn potentiële geneeskrachtige eigenschappen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat shilajit is, de mogelijke voordelen ervan voor de gezondheid en hoe het in de moderne wereld wordt gebruikt.

Wat is Shilajit?

Shilajit, ook wel bekend als “mineraalwas” of “steenolie,” is een complexe substantie die wordt gevonden in de scheuren van rotsen in de Himalaya en enkele andere bergketens in Azië. Het ontstaat door de ontbinding van planten en microbiële organismen gedurende duizenden jaren. Shilajit varieert van kleur, van donkerbruin tot zwart, afhankelijk van de mineralen en plantenresten die het bevat.

shilajit

De samenstelling van shilajit is uniek en omvat een breed scala aan mineralen, fulvinezuur, humuszuur en andere bioactieve stoffen. Dit maakt het tot een waardevolle bron van voedingsstoffen en heeft een potentieel heilzame werking voor de gezondheid.

Traditioneel Gebruik en de werking van Shilajit

Shilajit heeft een lange geschiedenis van traditioneel gebruik in de Ayurvedische geneeskunde, waar het wordt beschouwd als een “rasayana” – een verjongend kruid. Het wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn vermeende vermogen om het algemene welzijn te bevorderen en verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. In de traditionele geneeskunde wordt shilajit vaak toegepast voor de volgende doeleinden:

 1. Energie en vitaliteit: Shilajit wordt beschouwd als een natuurlijke energiebooster en wordt vaak gebruikt om vermoeidheid te verminderen.
 2. Immuunsysteemversterking: De rijke samenstelling van mineralen en bioactieve stoffen kan het immuunsysteem ondersteunen.
 3. Ontgiften: Shilajit wordt soms gebruikt om het lichaam te helpen bij het verwijderen van gifstoffen en zware metalen.
 4. Verjonging: Het staat bekend om zijn verjongende eigenschappen en wordt vaak gebruikt om de algehele vitaliteit te verbeteren.

Potentiële Moderne Toepassingen

Moderne wetenschappelijke studies hebben de traditionele overtuigingen over shilajit bevestigd en hebben ook nieuwe mogelijke toepassingen aan het licht gebracht. Hoewel verder onderzoek nog nodig is, wijst veelbelovend onderzoek op de volgende potentiële voordelen van shilajit:

 1. Antioxidant en ontstekingsremmend: Shilajit bevat antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen die kunnen helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam.
 2. Geheugen en cognitieve functie: Sommige studies suggereren dat shilajit de cognitieve functie kan verbeteren en mogelijk geheugenproblemen kan verminderen.
 3. Testosteron en vruchtbaarheid: Er is onderzoek dat aangeeft dat shilajit de testosteronspiegels bij mannen kan verhogen en de vruchtbaarheid kan verbeteren.
 4. Gewichtsbeheersing: Shilajit kan mogelijk bijdragen aan gewichtsverlies door de stofwisseling te verbeteren.

Hoe Shilajit te Gebruiken

Shilajit is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder hars, poeder en supplementen. De juiste dosering kan variëren, afhankelijk van de specifieke gezondheidsdoelen en de vorm van shilajit die wordt gebruikt. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een gezondheidsspecialist voordat u shilajit als supplement gebruikt.

Mogelijke Shilajit Bijwerkingen en Voorzorgsmaatregelen

Over het algemeen wordt shilajit als veilig beschouwd wanneer het met mate wordt gebruikt. Er zijn echter enkele mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen om te overwegen:

 • Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor shilajit. Het is belangrijk om te controleren op eventuele allergische reacties bij het eerste gebruik.
 • Interacties met medicijnen: Als u medicijnen gebruikt, raadpleeg dan uw arts voordat u shilajit als supplement gebruikt, omdat het mogelijke interacties kan hebben.
 • Zwangerschap en borstvoeding: Er is niet genoeg onderzoek om de veiligheid van shilajit tijdens zwangerschap en borstvoeding te beoordelen, dus het wordt meestal afgeraden.

Waar Shilajit Kopen?

Shilajit is tegenwoordig wereldwijd beschikbaar en kan op verschillende plaatsen worden gekocht. Hier zijn enkele opties:

 1. Online Retailers: Veel online winkels bieden shilajit aan in verschillende vormen, waaronder hars, poeder en supplementen. Dit kan een handige optie zijn voor mensen die toegang tot kwaliteitsproducten willen hebben, zelfs als ze niet in de buurt van winkels zijn die shilajit verkopen.
 2. Natuurvoedingswinkels: Natuurvoedingswinkels en gezondheidswinkels kunnen shilajit in verschillende vormen op voorraad hebben. Dit kan een goede optie zijn als u persoonlijk advies wilt van deskundigen in de winkel.
 3. Ayurvedische apotheken: In sommige gebieden, met name waar de Ayurvedische geneeskunde populair is, zijn er apotheken gespecialiseerd in kruiden en supplementen, en ze kunnen shilajit aanbieden.
 4. Markten en lokale leveranciers: In regio’s waar shilajit wordt gewonnen, kunnen lokale markten en leveranciers verse shilajitproducten aanbieden. Dit kan een authentieke bron zijn, maar wees voorzichtig en zorg ervoor dat u koopt van betrouwbare bronnen.

Waar op Letten bij het Kopen van Shilajit

Bij het kopen van shilajit is het belangrijk om op enkele factoren te letten om de kwaliteit en zuiverheid van het product te waarborgen:

 1. Puurheid en authenticiteit: Controleer of het product wordt verkocht door een gerenommeerde leverancier die de authenticiteit en zuiverheid van de shilajit kan garanderen. Zoek naar producten met vermeldingen van laboratoriumtests.
 2. Vorm: Shilajit is beschikbaar in verschillende vormen, zoals hars, poeder en capsules. Kies de vorm die het beste bij uw behoeften past.
 3. Dosering en instructies: Lees de etiketten zorgvuldig en volg de aanbevolen dosering en gebruiksinstructies.
 4. Herkomst: Als de herkomst van de shilajit belangrijk voor u is, zorg er dan voor dat u informatie krijgt over waar het is gewonnen.
 5. Recensies en aanbevelingen: Lees recensies en vraag om aanbevelingen van anderen die shilajit hebben gebruikt.
 6. Prijs: Hoewel prijs niet altijd een indicatie is van kwaliteit, wees op uw hoede voor te goedkope producten, omdat deze mogelijk van lagere kwaliteit zijn.

Voorzichtigheid bij het Kopen

Houd er rekening mee dat de kwaliteit van shilajit sterk kan variëren, afhankelijk van waar en hoe het wordt gewonnen en verwerkt. Er zijn ook vervalsingen op de markt. Daarom is het van vitaal belang om aandacht te besteden aan de bron en de betrouwbaarheid van de verkoper.

Shilajit en Vrouwen

Shilajit is niet alleen populair bij mannen, maar het heeft ook potentieel gunstige toepassingen voor vrouwen. Hier zijn enkele aspecten waarin shilajit relevant kan zijn voor het vrouwelijk welzijn:

 1. Hormonale Balans: Shilajit wordt soms geassocieerd met het bevorderen van hormonale balans. Dit kan voordelig zijn voor vrouwen, vooral tijdens verschillende levensfasen, zoals de menstruatiecyclus, menopauze en zwangerschap.
 2. Energie en Vitaliteit: Voor vrouwen die te maken hebben met vermoeidheid, stress of een druk leven, kan shilajit als een natuurlijke energiebooster dienen, waardoor ze energieker en vitaler kunnen blijven.
 3. Huidverzorging: Sommige huidverzorgingsproducten bevatten shilajit vanwege de mogelijke huidvoordelen. Het kan helpen de huid te hydrateren en te beschermen tegen vroegtijdige veroudering.
 4. Voedingsstoffen voor Gezondheid: Shilajit is rijk aan mineralen en antioxidanten, wat kan bijdragen aan de algehele gezondheid van vrouwen, inclusief de ondersteuning van de botten en het immuunsysteem.
 5. Stressvermindering: Shilajit kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van welzijn, wat van cruciaal belang is voor de algehele gezondheid van vrouwen.

Net als bij mannen geldt ook voor vrouwen dat het belangrijk is om met een gezondheidsspecialist te overleggen voordat ze shilajit als supplement gebruiken. Elk individu heeft unieke gezondheidsbehoeften en -omstandigheden, en professioneel advies kan helpen bij het bepalen van de juiste benadering voor het gebruik van shilajit in het kader van een gezonde levensstijl.

Conclusie

Shilajit is een fascinerende natuurlijke substantie met een rijke geschiedenis van traditioneel gebruik en veelbelovend modern onderzoek. Het heeft het potentieel om een breed scala aan gezondheidsvoordelen te bieden, van energieverbetering tot ontstekingsremming. Voordat u shilajit als supplement gebruikt, is het echter raadzaam om met een gezondheidsspecialist te overleggen, vooral als u reeds bestaande medische aandoeningen heeft of medicijnen gebruikt. Als gebruikt met de juiste voorzichtigheid, kan shilajit een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Het belang van gedragsverandering voor een gezondere levensstijl

Een gezondere levensstijl bereiken gaat verder dan simpelweg een dieet volgen of af en toe wat sporten. Het draait om een fundamentele verandering in onze gewoonten en gedragingen, die ons uiteindelijk in staat stelt om duurzame verbeteringen in onze gezondheid en...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.