Wat is spondylose?

Spondylose is een aandoening die veel voorkomt maar vaak over het hoofd wordt gezien. Dit is zonde, want het vroeg herkennen kan veel ongemak besparen. Spondylose heeft invloed op de wervelkolom en kan zowel de rug als de nek treffen.

Wat is spondylose

Spondylose is een degeneratieve aandoening van de wervelkolom die optreedt door slijtage. Deze slijtage is een normaal onderdeel van het ouder worden. De tussenwervelschijven verliezen vocht en elasticiteit, waardoor ze minder goed schokken kunnen absorberen. Dit leidt tot bot- en kraakbeenveranderingen die pijn en stijfheid kunnen veroorzaken.

De verschillende vormen van spondylose

Spondylose kan zich in verschillende delen van de wervelkolom manifesteren:

 1. Cervicale spondylose: Dit betreft de halswervels. Mensen ervaren vaak pijn en stijfheid in de nek.
 2. Lumbale spondylose: Dit heeft invloed op de lage rug. Het veroorzaakt pijn, stijfheid en soms zelfs neurologische symptomen.
 3. Thoracale spondylose: Minder vaak voorkomend, maar treft de middenrug.

Elke vorm heeft zijn eigen specifieke symptomen en behandelingsbenaderingen.

Lumbale spondylose symptomen

Bij lumbale spondylose zijn er een aantal veelvoorkomende symptomen die je kunt ervaren. De lage rug is een cruciaal onderdeel van onze mobiliteit, en problemen hier kunnen een grote impact hebben op je dagelijks leven. Symptomen zijn onder andere:

 • Lage rugpijn
 • Stijfheid in de rug, vooral na het ontwaken of na langdurig zitten
 • Pijn die uitstraalt naar de billen of benen
 • Zwakte in de benen
 • Gevoelloosheid of tintelingen in de benen

Het is belangrijk om bij deze symptomen medische hulp te zoeken om erger te voorkomen.

Wat is spondylose?

Cervicale spondylose herkennen

Cervicale spondylose komt veel voor bij mensen boven de vijftig. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en zijn soms moeilijk te koppelen aan deze aandoening. Enkele tekenen zijn:

 • Nekpijn en stijfheid
 • Hoofdpijn, vooral aan de achterkant van het hoofd
 • Pijn in de schouders of armen
 • Gevoelloosheid of zwakte in de armen of handen
 • Problemen met lopen of evenwicht

Een juiste diagnose kan alleen door een arts worden gesteld, meestal met behulp van röntgenfoto’s of een MRI-scan.

Omgaan met spondylose rug problemen

Hoewel spondylose niet kan worden genezen, zijn er wel manieren om de symptomen te beheersen en de levenskwaliteit te verbeteren. Hier zijn enkele strategieën:

 • Fysiotherapie: Specifieke oefeningen kunnen de flexibiliteit en kracht van de rugspieren verbeteren.
 • Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen de pijn en ontsteking verminderen.
 • Leefstijlveranderingen: Afvallen, een goede houding en ergonomisch meubilair kunnen de belasting van de wervelkolom verminderen.
 • Alternatieve therapieën: Acupunctuur, chiropractie en massage kunnen verlichting bieden.
 • Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om druk op de zenuwen te verlichten.

Leven met spondylose

Leven met spondylose kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kun je een actief en bevredigend leven leiden. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en niet te negeren wat je voelt. Blijf actief, maar overbelast jezelf niet. Zoek steun bij medisch professionals en overweeg om deel te nemen aan een supportgroep.

Door je goed te informeren en tijdig in te grijpen, kun je de impact van spondylose minimaliseren en genieten van een goede levenskwaliteit.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Help jezelf en anderen aan meer rust en ontspanning met Reiki

In een drukke maatschappij is het soms moeilijk om rust te vinden. Stress, pijn en energiegebrek zijn problemen waar velen mee worstelen. Reiki kan hierbij een uitkomst bieden. Het is een eenvoudige manier om meer balans in je leven te brengen. Wat is Reiki energie?...

Zo kun je nóg gezonder leven

Gezondheid is het fundament van een goed leven. Door een paar aanpassingen kun je je gezondheid naar een hoger niveau tillen. Eet bewust en met aandacht Gezonde voeding is een sleutel tot een gezond leven, maar het gaat niet alleen om wát je eet, maar ook hoe je eet....

Wat is een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling?

Een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling, ook wel bekend als postoperatieve pijn, is een mogelijke complicatie die kan optreden na het ondergaan van deze tandheelkundige procedure. Hoewel een wortelkanaalbehandeling bedoeld is om een geïnfecteerde of beschadigde...

De relatie tussen angststoornissen en fysieke pijn

Een angststoornis kan enorme gevolgen hebben voor het lichaam, aangezien lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Lichamelijke klachten met een psychische oorzaak worden een somatoforme stoornis genoemd. Daarnaast kan een angststoornis reeds aanwezige lichamelijke pijn...

Symptomen bij een stekende pijn in en aan het hoofd 

Iedereen kent het gevoel van hoofdpijn, dat vaak relatief makkelijk te verhelpen is door wat langer te slapen of een paracetamol te nemen. Naast deze klassieke vorm van tijdelijke hoofdpijn, zijn er meer ingrijpende varianten. Welke symptomen brengen deze vormen van...

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.