Alles wat je moet weten over Zinkzalf

Zinkzalf is een veelgebruikt product dat in vrijwel elk huishouden te vinden is. Deze zalf heeft een breed scala aan toepassingen en wordt vaak gebruikt voor huidverzorging. In dit artikel gaan we dieper in op wat zinkzalf is, waarvoor het wordt gebruikt, en hoe je het op de juiste manier kunt toepassen.

Wat is Zinkzalf?

Zinkzalf is een medisch hulpmiddel dat zinkoxide bevat als actief ingrediënt. Het staat bekend om zijn verzachtende en beschermende eigenschappen en wordt vaak gebruikt voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen. Zinkzalf is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder crèmes, zalven en poeders.

Waarvoor wordt Zinkzalf gebruikt?

 1. Luieruitslag: Zinkzalf is bijzonder effectief bij de behandeling en preventie van luieruitslag bij baby’s. Het creëert een barrière op de huid die vocht tegenhoudt en de irritatie vermindert.
 2. Schaafwonden en snijwonden: Zinkzalf kan worden gebruikt om schaafwonden en snijwonden te behandelen, omdat het helpt de huid te genezen en infecties te voorkomen.
 3. Huidirritaties: Het kan verlichting bieden bij huidirritaties veroorzaakt door verschillende factoren, zoals contact met gifsumak, insectenbeten, of overmatige blootstelling aan de zon.
 4. Eczeem en psoriasis: Zinkzalf kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en jeuk geassocieerd met huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
 5. Acne: Sommige mensen gebruiken zinkzalf als een spotbehandeling voor acne, vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen.

Hoe gebruik je Zinkzalf?

Het gebruik van zinkzalf is eenvoudig, maar het is belangrijk om de volgende stappen te volgen:

 1. Reinig de huid: Zorg ervoor dat de huid schoon en droog is voordat je de zalf aanbrengt.
 2. Breng een dunne laag aan: Gebruik een schone vinger of een wattenstaafje om een dunne laag zinkzalf aan te brengen op het getroffen gebied.
 3. Wrijf zachtjes in: Masseer de zalf zachtjes in de huid totdat het is geabsorbeerd.
 4. Herhaal indien nodig: Afhankelijk van de aandoening, kan het nodig zijn om de zalf meerdere keren per dag aan te brengen.

Zinkzalf bij Baby’s en Kinderen

Het gebruik van zinkzalf bij baby’s en kinderen is bijzonder wijdverspreid, en ouders vertrouwen op zinkzalf als een effectieve oplossing voor huidproblemen die deze leeftijdsgroep vaak treffen.

Zinkzalf bij Baby's en Kinderen

1. Zinkzalf Baby

Zinkzalf Baby is speciaal ontworpen voor de gevoelige huid van zuigelingen en is een populaire keuze onder ouders. Deze zalf is meestal vrij van schadelijke chemicaliën en geurstoffen en bevat een hogere concentratie zinkoxide, wat helpt bij het voorkomen en behandelen van luieruitslag, een veelvoorkomend probleem bij baby’s. De dikke textuur van Zinkzalf Baby zorgt voor een beschermende barrière op de huid, waardoor vocht wordt buitengehouden en irritatie wordt verminderd.

2. Sudocreme Zinkzalf

Sudocreme Zinkzalf is een andere bekende naam in de wereld van huidverzorging voor baby’s en kinderen. Deze zalf bevat zinkoxide, lanoline en andere verzachtende ingrediënten. Het is effectief gebleken bij de behandeling van luieruitslag, schaafwonden en huidirritaties. Sudocreme staat bekend om zijn crèmige textuur en wordt gemakkelijk op de huid aangebracht, waardoor het een handige keuze is voor ouders.

3. Zwitsal Zinkzalf

Zwitsal, een vertrouwd merk op het gebied van babyverzorging, biedt ook een zinkzalf die is ontworpen om te helpen bij luieruitslag. Zwitsal Zinkzalf bevat zinkoxide en heeft een milde formule die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid. Het staat bekend om zijn zachte geur en kan zowel preventief als curatief worden gebruikt.

Hoe zinkzalf te gebruiken bij Baby’s en Kinderen

Het gebruik van zinkzalf bij baby’s en kinderen vereist speciale aandacht en zorg:

 • Luieruitslag: Breng bij elke luierwissel een dunne laag zinkzalf aan om de huid te beschermen tegen vocht en wrijving.
 • Schaafwonden en snijwonden: Reinig de wond voorzichtig en breng zinkzalf aan om infectie te voorkomen en de genezing te versnellen.
 • Huidirritaties: Breng zinkzalf aan op geïrriteerde gebieden om jeuk en roodheid te verminderen.
 • Raadpleeg een arts: Als de huidproblemen aanhouden of ernstig zijn, raadpleeg dan altijd een kinderarts voor professioneel advies.

Likdoorn zinkzalf

Zinkzalf kan ook nuttig zijn bij de behandeling van likdoorns, hoewel het niet de primaire keuze is voor dit specifieke probleem. Likdoorns, ook wel bekend als eksterogen, zijn verdikkingen van de huid die ontstaan als reactie op druk of wrijving. Ze kunnen pijnlijk zijn en komen vaak voor op de voeten, vooral op de tenen en de bal van de voet. Hier volgt hoe zinkzalf mogelijk kan helpen:

Zinkzalf bij Likdoorns

 1. Verzachtende werking: Zinkzalf staat bekend om zijn verzachtende eigenschappen. Het kan helpen om de harde huidlaag van een likdoorn enigszins zachter te maken, wat de pijn en ongemakken kan verminderen.
 2. Bescherming: Zinkzalf kan als een beschermende barrière dienen om verdere wrijving op de likdoorn te voorkomen. Dit kan helpen om te voorkomen dat de likdoorn erger wordt.

Hoe Zinkzalf te Gebruiken bij Likdoorns

Bij het gebruik van zinkzalf bij likdoorns is het belangrijk om te begrijpen dat het geen definitieve oplossing is, maar eerder een hulpmiddel om tijdelijke verlichting te bieden. Hier zijn de stappen voor gebruik:

 1. Reinig de huid: Maak het gebied rond de likdoorn schoon met warm water en zeep en dep het voorzichtig droog.
 2. Breng zinkzalf aan: Breng een dunne laag zinkzalf direct op de likdoorn aan. Probeer de zalf niet op het omliggende gezonde weefsel aan te brengen, omdat dit de huid kan irriteren.
 3. Bedek de likdoorn: Plaats een pleister of verband over de likdoorn om de zinkzalf op zijn plaats te houden en verdere wrijving te voorkomen.
 4. Herhaal indien nodig: Breng de zinkzalf en het verband dagelijks aan en vervang deze totdat de likdoorn verbetert.

Het is belangrijk om te onthouden dat zinkzalf meestal niet voldoende is om een likdoorn volledig te verwijderen. Als de likdoorn aanhoudt of pijnlijk is, raadpleeg dan een arts of een podotherapeut voor professioneel advies. Ze kunnen andere behandelingsopties aanbevelen, zoals het gebruik van likdoornpleisters, het verwijderen van de likdoorn of aanpassingen aan schoeisel om verdere wrijving te voorkomen.

Zinkzalf bij Open Wonden

Het gebruik van zinkzalf op open wonden is een onderwerp dat enige aandacht verdient. Over het algemeen is zinkzalf bedoeld voor uitwendig gebruik op de huid en kan het helpen bij de behandeling van bepaalde soorten wonden. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Kleine snijwonden en schaafwonden: Zinkzalf kan nuttig zijn bij de behandeling van kleine snijwonden en schaafwonden. Het kan de genezing bevorderen en helpen bij het voorkomen van infecties.
 • Droog houden: Zinkzalf creëert een beschermende barrière op de huid, waardoor vocht wordt buitengehouden. Dit kan helpen om een open wond droog te houden, wat belangrijk is voor een gezond genezingsproces.
 • Overleg met een arts: Bij diepere of ernstigere wonden is het raadzaam om medisch advies in te winnen voordat je zinkzalf gebruikt. In sommige gevallen kunnen andere behandelingen nodig zijn.

Zinkzalf bij Smetplekken

Smetplekken, ook wel bekend als smetlijn, zijn huidirritaties die vaak voorkomen in huidplooien, zoals onder de borsten, in de liezen, en in de bilplooien. Zinkzalf kan effectief zijn bij de behandeling van smetplekken vanwege de volgende redenen:

 • Verzachtende werking: Zinkzalf heeft verzachtende eigenschappen en kan helpen om irritatie en jeuk te verminderen.
 • Bescherming tegen wrijving: Het aanbrengen van zinkzalf op smetplekken kan een barrière vormen die de huid beschermt tegen verdere wrijving en schuren.
 • Preventie: Naast behandeling kan zinkzalf ook preventief worden gebruikt, vooral bij personen die gevoelig zijn voor smetplekken.

Zinkzalf bij Krentenbaard

Krentenbaard, ook wel bekend als impetigo, is een besmettelijke huidaandoening die vaak voorkomt bij kinderen. Het wordt veroorzaakt door bacteriële infecties en kan zich manifesteren als rode plekken, bultjes of zweren op de huid. Zinkzalf kan enige verlichting bieden bij krentenbaard, maar het is meestal niet de enige behandelingsoptie:

 • Kalmerende werking: Zinkzalf kan helpen bij het verminderen van jeuk en irritatie geassocieerd met krentenbaard.
 • Antibiotica: Krentenbaard wordt meestal behandeld met antibiotica, die op recept verkrijgbaar zijn. Raadpleeg een arts voor de juiste behandeling.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Over het algemeen is zinkzalf veilig voor gebruik, maar in sommige gevallen kunnen er allergische reacties optreden. Het is belangrijk om te testen op een klein deel van de huid voordat je het op grotere gebieden aanbrengt, vooral als je een gevoelige huid hebt. Als er huidirritatie optreedt, stop dan met het gebruik van de zalf.

Het Kopen van Zinkzalf: Populaire Merken en Overwegingen

Bij het overwegen van de aanschaf van zinkzalf zijn er verschillende merken en factoren om rekening mee te houden. Hier bespreken we enkele populaire merken, waaronder Zinkzalf Kruidvat, Daro Zinkzalf, Etos Zinkzalf, en Dr. Swaab Zinkzalf, en bieden we enkele tips voor het kiezen van de beste zinkzalf voor jouw behoeften.

1. Zinkzalf Kruidvat en Etos Zinkzalf

Kruidvat en Etos zijn bekende drogisterijketens waar je vaak zinkzalf kunt vinden. Ze bieden hun eigen merk zinkzalf, die meestal betaalbaar en van goede kwaliteit is. Deze zinkzalfmerken kunnen een goede keuze zijn voor dagelijks gebruik, zoals bij de behandeling van luieruitslag bij baby’s.

2. Daro Zinkzalf

Daro Zinkzalf is een andere optie die je in veel apotheken en drogisterijen kunt vinden. Deze zalf bevat zinkoxide en heeft vergelijkbare toepassingen als andere zinkzalven. Het is een betrouwbare keuze voor huidverzorging.

3. Dr. Swaab Zinkzalf

Dr. Swaab is een merk dat bekend staat om zijn zinkzalf. Deze zalf bevat zinkoxide en is geschikt voor de behandeling van verschillende huidproblemen. Het kan effectief zijn bij het verminderen van irritatie en het bevorderen van huidherstel.

Het Kiezen van de Beste Zinkzalf

Bij het kiezen van de beste zinkzalf voor jouw behoeften, zijn hier enkele overwegingen:

 • Doel: Bedenk waarvoor je de zinkzalf wilt gebruiken. Sommige merken zijn specifiek geformuleerd voor bepaalde toepassingen, zoals luieruitslag, terwijl andere meer algemeen zijn.
 • Ingrediënten: Controleer de ingrediëntenlijst en vermijd zinkzalf met stoffen waarvoor je allergisch bent of die je wilt vermijden.
 • Prijs: Overweeg je budget en kies een merk dat daarbij past. Generieke merken van drogisterijen kunnen vaak een voordeligere optie zijn.
 • Huidtype: Als je een gevoelige huid hebt, zoek dan naar zinkzalf die speciaal is geformuleerd voor gevoelige huidtypen.
 • Zinkzalf voor het Gezicht: Als je zinkzalf op je gezicht wilt gebruiken, zoek dan naar een niet-comedogene formule die geschikt is voor de gevoelige gezichtshuid.
 • Zinkolie of Zinkzalf: Overweeg de consistentie die je verkiest. Zinkolie is vloeibaarder en kan gemakkelijker uitsmeren, terwijl zinkzalf dikker is en een beschermende barrière op de huid kan creëren.

Conclusie

Zinkzalf is een veelzijdig product dat veel voordelen biedt voor de huid. Of je nu luieruitslag bij je baby wilt behandelen of huidirritaties wilt verzachten, zinkzalf kan een handige toevoeging zijn aan je EHBO-kit. Zorg ervoor dat je het op de juiste manier gebruikt en volg de aanwijzingen op de verpakking. Raadpleeg een arts als je huidaandoeningen ernstig zijn of aanhouden.

Heb je nog vragen n.a.v. dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Recent nieuws uit onze blog

Waarom moet je regelmatig naar de tandarts?

Een goede mondgezondheid houdt gewoon direct verband met je algehele welzijn. Een tandartsbezoek wordt namelijk nog weleens over het hoofd gezien, of gemakkelijk mee omgegaan om niet te gaan. Toch spelen deze tandartsbezoeken een belangrijke rol bij je gezondheid. Zo...

Het belang van een vitale werkplek

In een wereld waarin werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het essentieel om te streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn. Vitaal werken gaat verder dan alleen aanwezig zijn op het werk; het draait om het behouden van een optimale gezondheid...

5 Dingen om te weten over jeugdhulp

Goede jeugdhulp is hulp die echt werkt: hulp die ervoor zorgt dat een gezin weer op eigen benen kan staan. Dat betekent dat de opvoed- en opgroeiproblemen minder zijn geworden. Ouders hebben het opvoeden weer onder controle en kinderen kunnen zich weer goed...

Het belang van gedragsverandering voor een gezondere levensstijl

Een gezondere levensstijl bereiken gaat verder dan simpelweg een dieet volgen of af en toe wat sporten. Het draait om een fundamentele verandering in onze gewoonten en gedragingen, die ons uiteindelijk in staat stelt om duurzame verbeteringen in onze gezondheid en...

5 essentiële tips voor een gezonde en veilige werkomgeving

Een veilige werkomgeving is van essentieel belang voor het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Bedrijven die zich inzetten voor het creëren van een veilige en ondersteunende atmosfeer plukken de vruchten van tevreden werknemers en een gezonde...

Gezondheidstips voor op het werk

Niet alleen thuis, ook op het werk is het belangrijk om gezond bezig te zijn. Ben je werkgever, dan wil je natuurlijk dat werknemers zich goed voelen en hun werkzaamheden onder prettige omstandigheden uit kunnen voeren. Waarmee je dit kunt bereiken vertellen we je...

Recent nieuws

Onze auteurs aan het woord!

Professioneel doktersadvies

In de snelle en steeds veranderende wereld van gezondheidszorg en welzijn, is toegang tot betrouwbare informatie van onschatbare waarde. Dat is waarom onze toegewijde auteurs met enthousiasme hebben gewerkt aan het creëren van deze uitgebreide medische kennisbank. Of je nu op zoek bent naar tips voor gezonde gewoontes, advies over symptomen, of gewoon wat meer inzicht wilt in je algehele welzijn, onze kennisbank staat altijd voor je klaar.

Ons doel is om jou te voorzien van duidelijke, begrijpelijke informatie die je kunt vertrouwen. We begrijpen dat jouw gezondheid belangrijk voor je is, en daarom hebben we elke tekst met zorg samengesteld. We hopen oprecht dat deze informatie je zal helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de informatie in deze kennisbank bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor specifieke medische vragen of zorgen raden we altijd aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Lees onze volledige disclaimer voor meer informatie.